. 2023; 29(2): 89-95

The relationship of thenar and hypothenar muscle thickness with clinical factors, thigh muscle thickness and physical performance in female patients with rheumatoid arthritis

Erkan Mesci1, Nilgün Mesci2
1Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Istanbul, Turkey
2Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital, Physical Therapy and Rehabilitation Clinic, Istanbul, Turkey

Objective: The aim of this study was to evaluate hand muscle thickness in patients with rheumatoid arthritis (RA) and to investigate the relationship between muscle thickness and clinical factors and physical performance indicators.
Materials and methods: This cross-sectional study was conducted with 73 female participants between May 2022 and September 2022 (mean age: 60.83 ± 9.73 years, range: 18-85). Among them, there were 37 RA patients (mean age: 60.8±9.9 years) diagnosed according to the 2010 American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism (ACR/EULAR) RA classification criteria. The remaining 36 females were age- and sex-matched healthy subjects (mean age: 60.9±9.8 years). Thickness measurements of thenar, hypothenar and thigh muscles were obtained with ultrasound (US) for all participants. In both groups, hand grip strength was measured using a hand dynamometer, and lower extremity performance assessments were made using 6-meter timed walk test (6MTWT) and 5 times sit-to-stand test (5XSST). Disease activity score-28 (DAS-28), RA articular damage score (RA-ADS) and Duruöz Hand Scale scores of RA patients were calculated.
Results: Compared to control group, thenar (p=0.004), hypothenar (p=0.000), and thigh (p=0.006) muscle thickness values were lower in RA patients. The RA group showed lower mean hand-grip strength, longer time to complete 5XSST and slower gait speed on 6MTWT (all p<0.01). Hand muscle thickness was negatively correlated with disease duration, RA-ADS, Duruöz Hand Scale, and positively correlated with hand grip strength. Thigh muscle thickness was negatively correlated with age and 5XSST, and positively correlated with hand grip strength and gait speed. Thickness measurements from all three muscles were not correlated with DAS-28.
Conclusion: Hand muscle thickness of RA patients is affected by the disease regardless of age. Disease duration, articular damage and decreased hand functions are closely related to muscle thickness. Low muscle thickness indicates reduced physical performance.

Keywords: Hand function, muscular atrophy, rheumatoid arthritis, sarcopenia, ultrasonography


Romatoid artritli kadın hastalarda tenar ve hipotenar kas kalınlıklarının klinik faktörler, uyluk kas kalınlığı ve fiziksel performans ile ilişkisi

Erkan Mesci1, Nilgün Mesci2
1İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada romatoid artritli (RA) hastalarda el kas kalınlıklarının değerlendirilmesi ve kas kalınlıkları ile klinik faktörler ve fiziksel performans göstergelerinin ilişkisinin araştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma mayıs 2022- eylül 2022 tarihleri arasında 73 kadın katılımcı ile yapıldı (ortalama yaş: 60.83±9.73 yıl, aralık: 18-85) Bunlardan 37’si 2010 American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism (ACR/EULAR) RA sınıflama kriterlerine göre tanı konulan RA’lı hastalardı (ortalama yaş: 60.8±9.9 yıl). Otuzaltı tanesi yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş sağlıklı kişiler idi (ortalama yaş: 60.9±9.8 yıl). Tüm katılımcıların ultrasound (US) ile tenar, hipotenar ve uyluk kas kalınlıkları ölçüldü. Her iki grupta el dinamometresi ile el grip gücü ölçümü, 6 metre yürüme testi (6MYT) ve 5 tekrarlı otur kalk testi (5XOKT) ile alt ekstremite performans değerlendirmeleri yapıldı. RA’lı hastaların hastalık aktivite skoru-28 (DAS-28), RA artiküler hasar skoru (RA-AHS) ve Duruöz El Skala’sı skorları hesaplandı.
Bulgular: RA’lı hastaların tenar (p=0.004), hipotenar (p=0.000), ve uyluk (p=0.006) kas kalınlıklarının kontrol grubuna göre düşük olduğu görüldü. RA’lı grubun el sıkma güçleri ortalamasının düşük, 5XOKT sürelerinin uzun, 6MYT hızlarının düşük olduğu saptandı (Tüm p’ler<0.01). El kas kalınlıkları hastalık süresi, RA-AHS, Duruöz El Skalası ile negatif, el grip gücü ile pozitif yönde ilişkili idi. Uyluk kas kalınlıkları ise yaş ve 5XOKT ile negatif, el sıkma gücü ve yürüme hızı ile pozitif yönde ilişkili bulundu. Her üç kas bölgesinden yapılan kalınlık ölçümleri de DAS-28 ile ilişkili değildi.
Sonuç: RA’lı hastaların el kas kalınlıkları yaştan bağımsız olarak hastalıktan etkilenmektedir. Hastalık süresi, artiküler hasar ve azalmış el fonksiyonları kas kalınlıkları ile yakından ilişkilidir. Düşük kas kalınlıkları fiziksel performansta azalmaya işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: El fonksiyonu, kas atrofisi, romatoid artrit, sarkopeni, ultrasonografi


Erkan Mesci, Nilgün Mesci. The relationship of thenar and hypothenar muscle thickness with clinical factors, thigh muscle thickness and physical performance in female patients with rheumatoid arthritis. . 2023; 29(2): 89-95

Corresponding Author: Erkan Mesci, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar