. 2016; 22(1): 0-0

Assessment of the relationship between physical activity levels and knee muscle strength in amateur athletes

Ahmet Miçooğulları, Mustafa Turgut Yıldızgören, Ayşe Dicle Turhanoğlu, Nilgün Üstün, Hayal Güler
Mustafa Kemal University Medical School, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Hatay

Objective: To evaluate the association between physical activity levels and isokinetic muscle strength of knee
Material-Methods: 30 amateur athletes and 30 healthy volunters (aged between 20-24) were included in the study. Participants were divided into two groups as amateur athletes (group I) and healthy controls (group II). Physical activity levels of the participants were assessed by International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Dominant knee flexion and extension muscle strength of the participants were measured with an isokinetic dynamometer at 60°/s and 180°/s angular velocities.
Results: There were no statistically significant difference between the groups in age, sex, weight, height, BMI and, smoking status (p>0.05). There was a statistically significant difference in IPA scores between the groups (p<0.05). IPAQ scores were higher in group I. There were no statistically significant difference between the knee extensor and flexor peak torque values in both groups (p>0.05). Group I was divided into subgroups according to IPA scores. In patients with high activity level, peak torque values at the angular velocities of 60°/s and 180°/s for knee muscles were significiantly higher (p<0.05).
Conclusion: Further studies that evaluating of the many factors that determining and affecting muscle strength are with larger groups will be beneficial.

Keywords: activity level, muscle strength, isokinetic testing


Amatör sporcularda fiziksel aktivite düzeyleri ile diz çevresi kas kuvveti arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Ahmet Miçooğulları, Mustafa Turgut Yıldızgören, Ayşe Dicle Turhanoğlu, Nilgün Üstün, Hayal Güler
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, Hatay

Amaç: Fiziksel aktivite düzeyleri ile diz kaslarının izokinetik kuvveti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek
Materyal-Metot: Çalışmaya 20-24 yaş arasında olan 30 adet amatör sporcu ve 30 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 60 kişi alındı. Katılımcılar amatör sporcular (grup I) ve kontrol (grup II) olarak iki gruba ayrıldı. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite (UFA) anketi ile değerlendirildi. Katılımcıların her iki diz fleksiyon ve ekstansiyon kas kuvvetleri izokinetik dinamometre ile 60°/sn ve 180°/sn’lik açısal hızlarda ölçüldü.
Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, yaş, kilo, boy, sigara içme durumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Gruplar arasında UFA skorları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0.05). UFA skorları grup I’de daha yüksekti. Gruplar arasında 60°/sn ve 180°/sn açısal hızlarda diz çevresi fleksör ve ekstansör pik torkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Grup I, UFA skorlarına göre alt gruplara ayrıldığında aktive düzeyi yüksek olanların 60°/sn ve 180°/sn açısal hızlardaki pik tork değerleri anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05).
Sonuç: Kas kuvvetini belirleyen birçok faktörün değerlendirildiği daha çok katılımcının alındığı ve daha uzun süre izlemin yapılabileceği çalışmalara gereksinim vardır.

Anahtar Kelimeler: aktivite düzeyi, kas kuvveti, izokinetik test


Ahmet Miçooğulları, Mustafa Turgut Yıldızgören, Ayşe Dicle Turhanoğlu, Nilgün Üstün, Hayal Güler. Assessment of the relationship between physical activity levels and knee muscle strength in amateur athletes. . 2016; 22(1): 0-0

Corresponding Author: Mustafa Turgut Yıldızgören, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar