. 2023; 29(2): 96-102

Turkish Version of Functional Evaluation of Physical Performance for The Geriatric Population: A Reliability And Validity Study

Bürde Kesikbaş1, EMINE ATICI2, Josu Alustıza Navarro3
1Istanbul Okan University, Graduate Education Institute, Department of Physiotherapy And Rehabilitation
2Istanbul Okan University, Faculty of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation
3Clínica Psicogeriátrica Josefina Arregui, Alsasua (Navarra), Spain

Objective: To translate the “Functional Evaluation of Physical Performance for the Geriatric Population (Alusti Test)” into Turkish, to examine validity and reliability.
Methods: During the translation period cross-cultural adaptation design proposed by guideline was used. Patients evaluated the Turkish version of the Alusti Test and it was applied again a week later. To determine the reliability and internal consistency, Cronbach’s alpha coefficient was calculated. Test–retest reliability was determined by using intraclass correlation coefficient (ICC) and Pearson’s correlation analysis. Construct validity was examined with factor analysis. Convergent validity was examined by comparing Alusti Test with Short Physical Performance Battery (SPPB) and Barthel Index (BI), and criterion validity was examined by comparing Alusti Test with Tinetti Balance and Gait Assessment, Timed Up and Go Test (TUGT), 6-meter Walking Speed Test and Rivermead Mobility Index (RMI) scores.
Results: Cronbach’s alpha coefficient was 0.701. The ICC coefficient for the test–retest reliability was 0.948. Alusti Test was explained by four factors. SPPB (r = 0.586, p = 0.000), BI (r = 0.321, p = 0.005) and Tinetti Gait Test (r = 0.512, p = 0.000) were moderate positively correlated with Alusti Test total score. Tinetti Balance Test (r =0.662, p = 0.000), Tinetti Balance and Gait Assessment total score (r = 0.655, p = 0.000) and RMI (r = 0.715, p = 0.000) were highly positive correlated.
Conclusion: The Turkish version of the Alusti Test is a valid and reliable scale for geriatric population.

Keywords: Physical Performance, Functional Assessment, Older people, Validity, Reliability


Geriatrik Popülasyon için Fiziksel Performansın Fonksiyonel Değerlendirme Ölçeği Türkçe Versiyonu: Güvenirlik ve Geçerlilik Çalışması

Bürde Kesikbaş1, EMINE ATICI2, Josu Alustıza Navarro3
1İstanbul Okan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilistasyon Bölümü
2İstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
3Josefina Arregui Psikogeriatri Kliniği, Alsasua (Navarra), İspanya

Amaç: Geriatrik Popülasyon İçin Fiziksel Performansın Fonksiyonel Değerlendirme

Ölçeği (Alusti Test) ‘in Türkçe’ye çevrilmesi, geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi.

Yöntemler: Çeviri sürecinde prensipler tarafından önerilen kültürler arası uyum modeli

kullanıldı. Hastalar Alusti Testi’n Türkçe versiyonu ile değerlendirildi ve bir hafta sonra tekrar uygulandı. Güvenirliği ve iç tutarlılığı belirlemek için Cronbach alfa katsayısı hesaplandı. Test-tekrar test güvenirliği, sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak belirlendi. Yapı geçerliliği faktör analizi ile incelendi. Benzer ölçek geçerliği Alusti Testi ile Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB) ve Barthel İndeksi (Bİ) karşılaştırılarak, kriter geçerliği ise Alusti Testi ile Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirmesi, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), 6 Metre Yürüme Hızı Testi ve Rivermead Mobilite İndeksi (RMİ) puanları karşılaştırılarak incelendi.
Sonuçlar: Cronbach's alpha katsayısı 0.701’dir. Test-tekrar test güvenilirliği için ICC katsayısı 0.948'dir. Alusti Test dört faktörle açıklanmıştır. KFPB (r = 0.586, p = 0.000), Bİ (r = 0.321, p = 0.005) ve Tinetti Yürüme Testi (r = 0.512, p = 0.000) Alusti Test toplam puanı ile orta derecede pozitif korelasyona sahipti. Tinetti Denge Testi (r =0.662, p = 0.000), Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirmesi toplam puanı (r = 0.655, p = 0.000) ve RMİ (r = 0.715, p = 0.000) yüksek oranda pozitif korelasyona sahipti.
Tartışma: Alusti Test’in Türkçe versiyonu geriatrik popülasyon için geçerli ve güvenilir bir ölçektir.

Anahtar Kelimeler: Fiziksel Performans, Fonksiyonel Değerlendirme, Yaşlı Birey, Geçerlik, Güvenirlik


Bürde Kesikbaş, EMINE ATICI, Josu Alustıza Navarro. Turkish Version of Functional Evaluation of Physical Performance for The Geriatric Population: A Reliability And Validity Study. . 2023; 29(2): 96-102

Corresponding Author: EMINE ATICI, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar