Turk J Pharm Sci. 2017; 23: 86-92

Upper Extremity Problems and Its Relationship to Diabetes in Patients with End Stage Renal Failure Receiving Haemodialysis

Aslı Gençay Can1, Canan Çelik2, Mustafa Özer3, Serdar Kahvecioğlu4
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Diskapi Yildirim Beyazit Research And Training Hospital, Ankara, Turkey
2Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Giresun Üniversity, Giresun, Turkey
3Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Yuksek Ihtisas Research And Training Hospital, Bursa, Turkey
4Department Of Nephrology,yuksek Ihtisas Research And Training Hospital, Bursa, Turkey

Objective. We aimed to evaluate upper extremity problems, upper extremity and hand functions in haemodialysis patients and to investigate differences between diabetic and non-diabetic patients.
Method. Demographic characteristics, upper extremity symptoms, The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand scores (DASH), Duruoz Hand Index scores, upper extremity locomotor system and neurologic system examinations of 150 haemodialysis patients were evaluated.
Results. Clinical shoulder periarthritis was detected in 25.4% of diabetic patients and 13.2% of non-diabetic patients and there was no statistically significant difference between the groups. Clinical rotator cuff problems were detected in 13.5% of diabetic patients and 10.9% of non-diabetic patients and there was no statistically significant difference between the groups. Carpal tunnel syndrome was detected significantly higher in diabetics compared with non-diabetics (23.7% and 2.2%, respectively). In all haemodialysis patients, impaired Q-DASH-T and Duruöz Hand Index were detected as 30.7% and 16.7%, respectively. There were no significant differences in upper extremity and hand functions between diabetic haemodialysis patients compared ton on-diabetics.
Conclusion. The most common upper extremity problems, independent of the presence of diabetes, were shoulder periarthritis and rotator cuff problems in haemodialysis patients. Carpal tunnel syndrome was found to be more prevalent in diabetic haemodialysis patients compared to non-diabetics. Impaired upper extremity and hand functions independent of the presence of diabetes were detected in 30.7% and 16.7% of all haemodialysis patients, respectively.

Keywords: Haemodialysis, renal failure, upper extremity problems


Hemodiyalize Giren Son Dönem Böbrek Yetmezliği Hastalarında Üst Ekstremite Problemleri ve Bunların Diyabetle Olan İlişkisi

Aslı Gençay Can1, Canan Çelik2, Mustafa Özer3, Serdar Kahvecioğlu4
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Ankara
2Giresun Üniversitesi,fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Giresun
3Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Bursa
4Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği, Bursa

Amaç. Bu çalışmanın amacı hemodiyalize giren kronik böbrek yetmezliği hastalarında üst ekstremitelere ait problemleri belirlemek, üst ekstremite ve el fonksiyonlarını değerlendirmek ve diyabetiklerle diyabetik olmayanlar arasında fark olup olmadığını incelemekti.
Yöntem. Hemodiyalize giren 150 hastanın demografik özellikleri, üst ekstremite semptomları, Hızlı Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi-Türkçe skorları (Q-DASH-T), Duruöz El İndeksi skorları, üst ekstremite lokomotor sistem ve nörolojik sistem muayeneleri değerlendirildi.
Bulgular. Hemodiyalize giren tüm hastalar içinde üst ekstremitede en sık saptanan problemler %18 ile omuz periartriti ve %12 ile rotator manşet problemleriydi. Omuz periartriti oranı diyabetiklerde %25.4 iken diyabetik olmayanlarda %13.2 idi ve anlamlı fark yoktu. Klinik olarak rotator manşet problemi diyabetiklerde %13.5 iken diyabetik olmayanlarda %10.9 idi ve anlamlı fark yoktu. Diyabetiklerde klinik olarak karpal tünel sendromu varlığı %23.7 iken diyabetik olmayanlarda %2.2 idi ve anlamlı olarak diyabetik grupta fazlaydı. Omuz çevresi, dirsek ekstansiyonu, 1.parmak abdüksiyon ve oppozisyon kas gücü zayıflıkları diyabetik grupta anlamlı olarak daha sıktı. Hemodiyalize giren tüm hastalar içinde, Q-DASH-T skoru bozuk olan hasta sayısı %30.7 iken Duruöz El İndeksi bozuk olan hasta sayısı %16.7 olarak saptandı. Üst ekstremite ve el fonksiyonları açısından diyabetik olanlarla diyabetik olmayanlar arasında anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç. Hemodiyalize giren tüm hastalar içinde diyabet varlığından bağımsız olarak, üst ekstremitede en sık omuz periartriti ve rotator manşet problemleri saptandı. Diyabetik hemodiyaliz hastalarında diyabetik olmayanlara göre karpal tünel sendromu sıklığı daha fazla bulundu. Üst ekstremite ve el fonksiyonları, hemodiyalize giren hastalarda diyabet varlığından etkilenmeksizin sırasıyla %30.7 ve %16.7 hastada bozuk olarak saptandı.

Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, böbrek yetmezliği, üst ekstremite problemleri


Aslı Gençay Can, Canan Çelik, Mustafa Özer, Serdar Kahvecioğlu. Upper Extremity Problems and Its Relationship to Diabetes in Patients with End Stage Renal Failure Receiving Haemodialysis. Turk J Pharm Sci. 2017; 23: 86-92

Corresponding Author: Aslı Gençay Can, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar