. 2014; 20(1): 0-0

The Effect of Back Pain on Quality of Life, Sleep Quality and Depression in Patients with Postmenopausal Osteoporosis

Sema Haliloğlu1, Hülya Uzkeser2, Afitap İçağasioğlu3
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Istanbul Occupational Diseases Hospital, Istanbul- Turkey
2Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Erzurum Regional Research and Training Hospital, Erzurum- Turkey
3Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Medical Faculty, Medeniyet University, Istanbul- Turkey

Aim: This study aimed to assess the effects of back pain on the quality of sleep, quality of life and depression in patients with postmenopausal osteoporosis. We also evaluated the relationship between bone mineral density (BMD) and these parameters.
Methods: One hundred and five patients diagnosed with postmenopausal osteoporosis were included in this study. The patients were evaluated on the Quality of Life Questionnaire of the European Foundation for Osteoporosis (QUALEFFO-41), the Beck Depression Inventory (BDI) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The intensity of back pain was evaluated using the visual analog scale (VAS).
Results: Patients ranged in age from 46 to 75, with a mean age of 61.16±7.59. As pain scores increased, depression scores increased and sleep quality and quality of life were impaired (p<0.01). There were strong positive correlations among depression, sleep quality and quality of life (p<0.01), but we did not find significant correlations among lumbar spine (L1-L4) T-scores, L1-L4 BMD values, VAS, PSQI total scores, QUALEFFO-41 total scores and BDI scores.
Conclusion: High pain scores in postmenopausal patients may be related to low quality of sleep and of life, and depression. Depression, sleep disorder and low quality of life may affect each other. Treating back pain, a frequent symptom in postmenopausal osteoporosis patients, may produce favorable effects on quality of sleep and life and on depression, as well as basic management.

Keywords: Pain, depression, postmenopausal osteoporosis, quality of sleep, quality of life


Postmenopozal Osteoporozlu Hastalarda Sırt Ağrısının Yaşam Kalitesi, Uyku Kalitesi ve Depresyon Üzerine Etkisi

Sema Haliloğlu1, Hülya Uzkeser2, Afitap İçağasioğlu3
1İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul- Türkiye
2Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği, Erzurum- Türkiye
3Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul- Türkiye

Amaç: Bu çalışma, postmenopozal osteoporozlu hastalarda sırt ağrısının uyku kalitesi, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladı. Ayrıca biz kemik mineral yoğunluğunu (KMY) ile bu değişkenlerin ilişkilerini de değerlendirdik.
Gereç ve Yöntem: Araştırmaya postmenopozal osteoporoz tanısı alan 105 hasta dahil edildi. Hastalar Avrupa Osteoporoz Derneği Yaşam Kalitesi Anketi (QUALEFO-41), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. Sırt ağrısının şiddeti Görsel Anolog Ölçek (VAS) kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların yaş aralığı 46 ile 75 arasında olup ortalama 61.16±7.59 idi. Ağrı skorları arttıkça depresyon skorları da artmakta ve uyku kalitesi ve yaşam kalitesi kötüleşmekteydi (p<0.01). Depresyon, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi arasında güçlü pozitif korelasyon vardı (p<0.01). Ancak Lomber vertebra (L1-L4) T-skorları ve L1-L4 BMD değerleri ile VAS, toplam PUKİ skoru, QUALEFO-41 toplam skoru ve BDÖ skorları arasında korelasyon bulamadık.
Sonuç: Postmenopozal osteoporozlu hastalarda yüksek ağrı skorları düşük uyku ve yaşam kalitesi ve depresyon ile ilişkili olabilir. Depresyon, uyku bozukluğu ve düşük yaşam kalitesi birbirini etkileyebilir. Postmenopozal osteoporozlu hastalarda temel tedavinin yanında sık bir yakınma olan sırt ağrısının tedavi edilmesi, uyku ve yaşam kalitesi ve depresyon üzerinde olumlu sonuçlar sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Ağrı, depresyon, postmenopozal osteoporoz, uyku kalitesi, yaşam kalitesi


Sema Haliloğlu, Hülya Uzkeser, Afitap İçağasioğlu. The Effect of Back Pain on Quality of Life, Sleep Quality and Depression in Patients with Postmenopausal Osteoporosis. . 2014; 20(1): 0-0

Corresponding Author: Sema Haliloğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar