. 2016; 22(3): 0-0

A Rare Cause of Back Pain After Pregnancy: Postpartum Osteoporosis and Treatment Approach

Muzaffer Ilhan1, İrem Yasin Çetin2, Duygu Kurtuluş3, Özcan Karaman4, Ertuğrul Taşan4
1Department Of Endocrinology And Metabolism, Umraniye Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Internal Medicine, Bezmialem Vakif University, Istanbul, Turkey
3Department Of Physical Therapy And Rehabilitation, Umraniye Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
4Department Of Endocrinology And Metabolism, Bezmialem Vakif University, Istanbul, Turkey

Pregnancy associated osteoporosis is a rare disease characterized with multiple compression fractures, restricted range of motion and severe back pain. A positive family history, decreased body mass index, sedentary life style, smoking, poor nutrition and low calcium intake are the determined risk factors of this disease. The patients with back pain during pregnancy and lactation should be considered for pregnancy associated osteoporosis. Although there is not any established treatment algorithm, withdrawn of lactation, calcium and vitamin D supplementation are the main steps of the treatment. The current data shows that bisphosphonates should be avoided in patients planning pregnancy and teriparatide may be a treatment option. In this case report, it’s aimed to highlight the diagnosis and treatment approach of pregnancy associated osteoporosis in a patient with back pain during lactation.

Keywords: Osteoporosis, pregnancy, teriparatide


Gebelik Sonrası Bel Ağrısının Nadir bir Sebebi: Postpartum Osteoporoz ve Tedavi

Muzaffer Ilhan1, İrem Yasin Çetin2, Duygu Kurtuluş3, Özcan Karaman4, Ertuğrul Taşan4
1Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji Ve Metabolizma Bilim Dalı, İstanbul
2Bezmialem Vakıf Üniversitesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
3Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul
4Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Endokrinoloji Ve Metabolizma Bilim Dalı, İstanbul

Gebelik ile ilişkili osteoporoz nadir görülen fakat multipl vertebral kompresyon kırıkları ve hareket kısıtlılığı ile şiddetli bel ağrısına yol açabilen klinik bir durumdur. Birinci derece yakınlarda gebelikle ilişkili osteoporoz, düşük vücut kitle indeksi, sedanter yaşam, sigara içme, yetersiz beslenme ve kalsiyum alımı risk faktörleri olarak sayılabilir. Gebelikte veya postpartum dönemde sırt ve bel ağrısı ile gelen hastalarda GİO’nun ayırıcı tanıda düşünülmesi ve etkin tedavisi yeni kırık ve deformite gelişimini önlemede büyük önem taşımaktadır. Belirlenmiş bir tedavi protokolü bulunmayan GİO için özellikle tekrar gebelik planlayan hastalarda, emzirmesinin kesilmesi, kalsiyum ve D vitamini tedavinin ana basamaklarıdır. Mevcut veriler gelecekte gebelik planlayan hastalar için bifosfonatlardan kaçınılması ve ek tedaviye gereksinim varsa teriparatidin öncelikli olarak düşünülmesi gerektiğini göstermektedir. Bu vaka sunumunun amacı, gebelik sonrası bel ağrısı ile başvuran bir vakada çpostpartum osteoporoz tanısına dikkat çekmek ve güncel bilgiler ışığında tedavi yaklaşımını gözden geçirmektir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, gebelik, teriparatid


Muzaffer Ilhan, İrem Yasin Çetin, Duygu Kurtuluş, Özcan Karaman, Ertuğrul Taşan. A Rare Cause of Back Pain After Pregnancy: Postpartum Osteoporosis and Treatment Approach. . 2016; 22(3): 0-0

Corresponding Author: Muzaffer Ilhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar