. 2010; 16(3): 49-52

Correlation of Vitamin D and Bone Mineral Density in Postmenopausal Women In 3 Different Regions of Turkey

Merih Sarıdoğan1, Ülkü Akarırmak1, Nurten Eskiyurt2, Şansın Tüzün1, Nurettin İrem Örnek1
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Istanbul University, Cerrahpasa School Of Medicine, Istanbul
2Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Istanbul University, Istanbul School Of Medicine, Istanbul

Aim: To find the correlation with regard to various age groups between bone mineral density (BMD) measured in spine and hip areas and Vitamin D level in 3 different cities.
Materials Methods: The 3 cities (Marmara, Egean, South Turkey) were located in different geographical regions. BMD was measured with DXA in spine (L1-4) and hip (femur neck and femur total) areas by Hologic QDR4500. Serum Vitamin D and calcium levels were measured. Women over age 40 in these different cities were divided into 3 groups according to their age group.
Results: A total of 558 woman were included in the study. Vitamin D levels in the 3 cities were found to be significantly different from each other (p<0,05). In Istanbul in both group 1 (40-49 years) and 2 (50-59 years) a weakly significant correlation was found between Vitamin D level and L1-4 T-score (r= -0,50, p<0,01) as well as serum calcium level and L1-4 T-score (r=-0,45, p<0,01) (r= -0,46, p<0,01). The significance for the correlation of femoral neck
T-score and Vitamin D and calcium levels was weak (r= -0,26, p<0,05 and r=-0,30, p<0,05, respectively). No significant correlation between Vitamin D or calcium levels and T-scores at spinal or femoral neck and total hip T-scores existed for group 3 in Istanbul or any group in Izmir and Osmaniye. Vitamin D levels in Izmir was significantly higher than in Istanbul and Osmaniye. It can be concluded that in Istanbul in 3 groups there was a weakly significant correlation between Vitamin D level and L1-4 T-score (r= - 0,44, p<0,001).
Conclusion: In this study the most important result was correlation between BMD and low vitamin D levels. We concluded that correlation between BMD and vitamin D levels should be investigated in larger populations.

Keywords: Bone mineral density, serum vitamin D, postmenopousal osteoporosis


Türkiye'nin 3 Farklı Coğrafi Bölgesindeki Postmenopozal Kadınlarda D Vitamini Ve Kemik Mineral Yoğunluğunun Korelasyonu

Merih Sarıdoğan1, Ülkü Akarırmak1, Nurten Eskiyurt2, Şansın Tüzün1, Nurettin İrem Örnek1
1İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Farklı yaş gruplarında postmenopozal kadınlarda, 3 ayrı ilde ölçülen kemik mineral yoğunluğu (KMY) ile D vitamini düzeyleri ve aralarındaki korelasyonu değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Farklı coğrafi bölgelerden (Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz bölgesi) serum Vitamin D ve kalsiyum düzeyleri ile omurga (L1-4) ve kalça (femur boyun ve femur total) kemik mineral yoğunlukları DXA yöntemi kullanılarak (Hologic DR4500) ölçüldü. Farklı illerde 40 yaş üzerindeki postmenopozal kadınlar yaş gruplarına göre 3 gruba ayrıldı. İlk grup 40-49, ikinci grup 50-59 ve üçüncü grup 60 yaşın üzerinde idi.
Bulgular: Toplam 558 kadın çalışmaya dahil edildi. Üç şehirde de D vitamini düzeyleri birbirinden anlamlı olarak farklı bulundu (p<0,05). İstanbul’da gerek grup 1'de (40-49 yaş) gerekse grup 2’ de (50-59 yaş) hem D vitamini düzeyi (r = -0,50, p<0,01; r= -0,46, p<0,01) hem de serum kalsiyum seviyesi (r= -0,45, p<0,01; r = -0,34, p<0,05) ile L1-4 T-skoru arasında zayıf anlamlı bir korelasyon bulundu. Femur boynu T-skoru ve D vitamini ile kalsiyum düzeyleri arasında zayıf anlamlı bir korelasyon vardı (sırasıyla, r= -0,26, p<0,05 ve r= -0,30, p<0,05).
İstanbul’da 3. grupta ve İzmir ile Osmaniye'deki tüm gruplarda D vitamini ile kalsiyum düzeyleri ve spinal T-skorları veya femur boyun ve total kalça T-skorları arasında anlamlı korelasyon bulunamadı. İzmir'de D vitamini düzeyi İstanbul ve Osmaniye'ye göre anlamlı olarak yüksek iken en düşük D vitamini seviyeleri Osmaniye’de tespit edildi. İstanbul’da toplam 3 grupta D vitamini düzeyi ve L1-4 T-skoru arasında zayıf anlamlı bir korelasyon olduğu sonucuna varıldı (r= -0,44, p<0,001).
Sonuç: Bu çalışmada düşük D vitamini düzeyleri ile zayıf da olsa KMY arasında korelasyon bulundu. Bu bulgulara dayanarak daha geniş gruplarda D vitamini düzeyleri ve DXA sonuçlarının korelasyonuna bakılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Kemik mineral yoğunluğu, serum vitamin D, postmenopozal osteoporoz


Merih Sarıdoğan, Ülkü Akarırmak, Nurten Eskiyurt, Şansın Tüzün, Nurettin İrem Örnek. Correlation of Vitamin D and Bone Mineral Density in Postmenopausal Women In 3 Different Regions of Turkey. . 2010; 16(3): 49-52

Corresponding Author: Nurettin İrem Örnek, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar