. 2020; 29(3): 112-117

Value of C-Reactive Protein/Albumin Ratio for Predicting Ischemia in Myocardial Perfusion Scintigraphy

suleyman Cagan efe1, Ozlem Ozdemir Candan2, AHMET OZ3, yasin yuksel3, Cihan GÜNDOĞAN4, Tevfik Fikret Cermik4, Burak Ayca3
1Kartal Kosuyolu Education And Research Hospital, Department Of Cardiology, Istanbul, Turkey
2Istanbul Education And Research Hospital, Internal Medicine Department, Istanbul, Türkiye
3Istanbul Education And Research Hospital, Cardiology Department, Istanbul, Turkey
4Istanbul Education And Research Hospital, Nuclear Medicine Department, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Several studies have shown the connection between coronary artery disease (CAD) and inflammatory parameters. Nevertheless, there is not enough evidence regarding the role of hs-C-reactive protein (CRP) to albumin ratio (CAR) in patients with presence of ischemia on gated SPECT myocardial perfusion imaging (MPI). This study aimed to investigate the relationship between CAR and presence of ischemia on gated SPECT MPI.
METHODS: A total of 2048 patients referred for gated SPECT MPI from a cardiology outpatient clinic between October 2017 and June 2019 were evaluated retrospectively. After applying exclusion criteria and measuring serum CRP and albumin levels, 126 patients were included in the study. The subjects were classified into different groups according to the absence and presence of ischemia on gated SPECT MPI.
RESULTS: In terms of laboratory findings, hs-CRP and CAR were higher in the ischemia group, while the serum albumin was lower in ischemia group with significant statistical values (P<0.05 for each). The independent predictors of presence of ischemia in multivariate analysis were hypertension and CAR (CAR; OR: 5.720, 95% CI: 2.697–12.133, P<0.001). The optimal value of CAR for presence of ischemia was found to be 0.96 with a 76% sensitivity and 71% specificity.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CAR values were found as a predictor for ischemia before myocardial perfusion scintigraphy.

Keywords: Myocardial Perfusion scintigraphy, stable coronary artery disease, C-Reactive Protein/Albumin Ratio


C-reaktif Protein/Albumin Oranının Miyokardiyal Perfüzyon Sintigrafisinde İskemi Öngörmedeki Rolü

suleyman Cagan efe1, Ozlem Ozdemir Candan2, AHMET OZ3, yasin yuksel3, Cihan GÜNDOĞAN4, Tevfik Fikret Cermik4, Burak Ayca3
1Kartal Koşuyolu Kalp Damar Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyolji Kliniği, Istanbul, Türkiye
2Istanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Iç Hastalıkları Kliniği, Istanbul, Türkiye
3Istanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Istanbul, Türkiye
4Istanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği,istanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Birçok çalışmada, koroner arter hastalığı ile inflamatuar parametreler arasında ilişki bulunduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, SPECT miyokard perfüzyon görüntülemesinde (MPI) iskemi bulunan hastalardaki C-reaktif proteinin (CRP)/ albümin oranının (CAR) rolü ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada, SPECT MPI'da CAR ve iskemi varlığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2017 ve Haziran 2019 tarihleri arasında kardiyoloji polikliniğinden yönlendirilerek SPECT MPI yapılan 2048 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tarama popülasyonu değerlendirildiğinde serum CRP ve albümin düzeyleri ölçülen ve dışlama ölçütlerini karşılamayan 126 hasta çalışma grubunu oluşturdu. SPECT MPI'da iskemi varlığı ve yokluğuna göre hastalar iki gruba ayrılarak veriler değerlendirildi
BULGULAR: Laboratuvar bulguları açısından değerlendirildiğinde iskemi bulunan grupta CRP ve CAR anlamlı olarak daha yüksek iken, bu grupta serum albümini anlamlı olarak daha düşük bulundu (her biri için P <0.05). Çok değişkenli analizde, iskemi varlığının bağımsız prediktörleri hipertansiyon ve CAR idi (CAR; OR: 5.720,% 95 CI: 2.697-12.133, P <0.001). İskemi varlığı için en uygun CAR değeri% 76 hassasiyet ve% 71 özgüllük ile 0.96 olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız miyokard iskemisi ve CAR değerleri arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışma olarak değerlidir. Miyokard perfüzyon sintigrafisi öncesi bakılan CAR değerleri iskemi için prediktör olarak bulundu.

Anahtar Kelimeler: Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi, kararlı koroner arter hastalığı, C-reaktif protein albümin oranı


suleyman Cagan efe, Ozlem Ozdemir Candan, AHMET OZ, yasin yuksel, Cihan GÜNDOĞAN, Tevfik Fikret Cermik, Burak Ayca. Value of C-Reactive Protein/Albumin Ratio for Predicting Ischemia in Myocardial Perfusion Scintigraphy. . 2020; 29(3): 112-117

Corresponding Author: suleyman Cagan efe, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar