Anatol J Med . 2021; 30(3): 158-168

PROGNOSTIC PREDICTION of BRCA MUTATIONS WITH 18F-FDG PET/CT SUVmax VALUE IN BREAST CANCERS

Semra OZDEMİR1, Fatma SILAN2, Mehmet Yılmaz AKGÜN3, Nilgün ARACİ4, Ismail ÇIRPAN5, Fulya KOÇ ÖZTÜRK1, Öztürk Ozdemir2
1Department of Nuclear Medicine, Faculty of Medicine, Çanakkale Onsekiz Mart University 17100, Çanakkale -Turkey
2Department of Medical Genetics, Faculty of Medicine, Çanakkale Onsekiz Mart University 17100, Çanakkale –Turkey
3Department of General Surgery, Faculty of Medicine, Çanakkale Onsekiz Mart University 17100, Çanakkale -Turkey
4Department of Nuclear Medicine, Governer State Hospital 17100, Çanakkale -Turkey
5Department of Pathology, Governer State Hospital 17100, Çanakkale -Turkey

INTRODUCTION: The primary aim of this study is to investigate the prognostic prediction of germline BRCA1-BRCA2 mutations by comparing with the maximum standardized uptake value (SUVmax) obtained from 18F-FDG PET/CT and which is considered to be a prognostic factor in breast cancers.
METHODS: Retrospective interdisciplinary laboratory results for 92 patients with breast cancer who had germline BRCA1 or BRCA2 mutation profiles and underwent 18F-FDG PET/CT scan were compared. Genotyping was made by NGS technique and PET/CT scans were re-evaluated and the histopathological, genetic results and clinical demographics of all patients were noted. The patients were divided into two groups in accordance with presence germline BRCA1 and/or BRCA2 mutations and statistical comparison was made between the groups.

RESULTS: In the PET/CT imaging performed the for primary staging of the BRCA positive breast cancer patients, SUVmax values (p=0.039), tumor size (p=0.025) and presence of axillary nodal metastases (p=0.023) were found to be significantly higher than the BRCA negative breast cancer patients. Although Ki-67 values were higher in BRCA positive group than BRCA negative group, this difference was not statistically significant (p=0.157). In addition in BRCA positive and negative groups it was found that SUVmax, Ki-67, tumor size, grade and stage values were significantly correlated with each other.


DISCUSSION AND CONCLUSION: According the current study results, there is a strong association between BRCA mutations and SUVmax values that indicates poor prognosis for breast cancer.

Keywords: BRCA1-2 mutation, SUVmax, F-18 FDG PET/CT, breast cancer


MEME KANSERLERİNDE BRCA MUTASYONLARININ 18F-FDG PET/BT SUVmax DEĞERİ İLE PROGNOSTİK TAHMİNİ

Semra OZDEMİR1, Fatma SILAN2, Mehmet Yılmaz AKGÜN3, Nilgün ARACİ4, Ismail ÇIRPAN5, Fulya KOÇ ÖZTÜRK1, Öztürk Ozdemir2
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp ABD Çanakkale-Türkiye
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik ABD Çanakkale-Türkiye
3Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Çanakkale-Türkiye
4Çanakkale Devlet Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Çanakkale-Türkiye
5Çanakkale Devlet Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü, Çanakkale-Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, meme kanserlerinde germline BRCA1-BRCA2 mutasyonlarının tahmini prognostik değerini, 18F-FDG PET/BT tetkikinden elde edilen ve prognostik bir faktör olduğu kabul edilen maksimum standardize tutulum değeri (SUVmax) ile karşılaştırarak araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Germline BRCA1 veya BRCA2 mutasyon profilleri olan ve 18F-FDG PET/BT taraması yapılan meme kanserli 92 hastanın retrospektif Germline BRCA1 veya BRCA2 mutasyon profilleri olan ve 18F-FDG PET/BT taraması yapılan meme kanserli 92 hastanın retrospektif olarak laboratuvar sonuçları karşılaştırıldı. Genotipleme NGS tekniği ile yapıldı ve PET/BT taramaları yeniden değerlendirilerek tüm hastaların histopatolojik, genetik sonuçları ve klinik demografik özellikleri not edildi. Hastalar germline BRCA1 ve / veya BRCA2 mutasyonlarının varlığına göre iki gruba ayrıldı ve gruplar arasında istatistiksel karşılaştırma yapıldı.
BULGULAR: BRCA pozitif meme kanseri hastalarının, primer evreleme için yapılan 18F-FDG PET/BT görüntülemesinde, SUVmax değerleri (p = 0,039), tümör boyutu (p = 0,025) ve aksiller nodal metastaz varlığı (p = 0,023) BRCA negatif meme kanseri hastalarından önemli ölçüde daha yüksek bulundu. Ki-67 değeri, BRCA pozitif grupta BRCA negatif gruba göre daha yüksek olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p = 0,157). Ayrıca BRCA pozitif ve negatif gruplarında; SUVmax, Ki-67, tümör boyutu, grade ve evre değerlerinin birbirleriyle anlamlı korelasyon gösterdiği bulundu.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Mevcut çalışma sonuçlarına göre, BRCA mutasyonları ile SUVmax değerleri arasında meme kanseri için kötü prognozu gösteren güçlü bir ilişki vardır.

Anahtar Kelimeler: BRCA1-2 mutasyonu, SUVmax, F-18 FDG PET/BT, meme kanseri


Semra OZDEMİR, Fatma SILAN, Mehmet Yılmaz AKGÜN, Nilgün ARACİ, Ismail ÇIRPAN, Fulya KOÇ ÖZTÜRK, Öztürk Ozdemir. PROGNOSTIC PREDICTION of BRCA MUTATIONS WITH 18F-FDG PET/CT SUVmax VALUE IN BREAST CANCERS. Anatol J Med . 2021; 30(3): 158-168

Corresponding Author: Semra OZDEMİR, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar