. 2017; 26(1): 92-101

The thyroid Na+/I- symporter (tNIS): molecular characterization and genomic regulation.

Hani Alotaibi1, Merve Tuzlakoğlu Öztürk2, Uygar Halis Tazebay2
1Izmir Biomedicine And Genome Center (ibg-i̇zmir), Dokuz Eylül University, Balçova 35340, Izmir, Turkey.
2Department Of Molecular Biology And Genetics, Gebze Technical University, Gebze 41400 Kocaeli, Turkey.

Iodide (I-) is an essential constituent of thyroid hormones triiodothyronine (T3) and thyroxine (T4), and the iodide concentrating mechanism of thyroid gland is essential for the synthesis of these hormones. Besides, differential uptake of iodine isotopes (radioiodide) is a key modality for the diagnosis and therapy of thyroid cancer. The sodium dependent iodide transport activity of the thyroid gland is mainly attributed to the functional expression of the Na+/I- Symporter (NIS) localized at the basolateral membrane of thyrocytes. Here, we review and summarize current data on molecular characterization, structure and function of NIS protein, as well as on the transcriptional regulation of NIS encoding gene in the thyroid gland. We propose that a better and precise understanding of NIS gene regulation at the molecular level in healthy and in cancer thyroid cells may also lead to identification of small molecule candidates, which could then be translated into clinical practice for better induction and more effective modulation of radioidide uptake in dedifferentiated thyroid cancer cells, and in their distal metastatic lesions.

Keywords: Iodide, thyroid, NIS, radiotherapy, thyroid cancer, gene regulation.


Tiroid Na+/I- simporter proteini (tNIS): moleküler karakterizasyonu ve genomik regulasyonu.

Hani Alotaibi1, Merve Tuzlakoğlu Öztürk2, Uygar Halis Tazebay2
1Izmir Biyotıp Ve Genom Merkezi (ibg-i̇zmir), Dokuz Eylül Üniversitesi, Balçova 35340, Izmir, Türkiye.
2Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü, Gebze Teknik Üniversitesi, Gebze 41400 Kocaeli, Türkiye.

İyot (I-), tiroid bezi kaynaklı hormonlar olan triiodotironin (T3) ve tiroksin (T4)’in temel bileşenlerindendir, ve tiroid bezinde iyodun derişimini artıran moleküler mekanizmalar aynı zamanda bu hormonların sentezlenmesinde de anahtar rol oynarlar. Bunun yanı sıra, radyoaktif özellikler görteren iyot izotoplarının normal ve neoplastik dokulara taşınma kinetiklerindeki farklılıklar, bu radyoizotopların tiroid kanserinin teşhis ve tedavilerinde etkili olarak kullanılmalarına yol açmıştır. Tiroid bezinde bulunan bu sodium gradyanına eşlenmiş iyot taşıma aktivitesi temel olarak tiroid folikül hücrelerinin bazolateral hücre zarında bulunan Na+/I- Simporter (NIS) proteininin işlevsel ifadesine bağlıdır. Bu derlemede, NIS proteininin yapısı, işlevi ve transkripsiyon ve translasyon sonrası çeşitli moleküler mekanizmalar ile düzenlenmesinin moleküler belirleyicilerini özetliyoruz. Sağlıklı ve kanserleşme özelliği taşıyan tiroid dokularında NIS düzenlenmesinin moleküler detayları daha iyi ve daha detaylı şekilde anlaşıldıkça, hem genetik ve hem de protein düzeyinde NIS’in radyoiyot taşıma etkinliğini düzenleyecek yeni küçük moleküllerin tanımlanabileceğini, bunların klinik uygulamalara aktarılmasının ise özellikle dedifferansiye olmuş tiroid kanseri ve metastazlarının teşhis ve tedavisinde yenilikçi ve etkili uygulamalara yol açacağını öne sürüyoruz.

Anahtar Kelimeler: İyot, tiroit, NIS, radyoterapi, tiroit kanseri, gen düzenlenmesi


Hani Alotaibi, Merve Tuzlakoğlu Öztürk, Uygar Halis Tazebay. The thyroid Na+/I- symporter (tNIS): molecular characterization and genomic regulation.. . 2017; 26(1): 92-101

Corresponding Author: Uygar Halis Tazebay, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar