. 2023; 32(1): 20-27

Characteristics of radiopharmaceutical uptake in primary tumor and metastatic lesions of prostate carcinoma: comparison of oligometastatic with multimetastatic disease

Gonca Kara Gedik, Farise Yılmaz, Hasan Önner
Selcuk University Faculty Of Medicine Department Of Nuclear Medicine

INTRODUCTION: Oligometastases may generate secondary to indolent tumor biology. In this study we investigated whether semiquantitative measures of Fluorine-18 fluorodeoxyglucose (FDG) and Gallium-68 (Ga-68) prostate-specific membrane antigen (PSMA) uptake of metastatic lesions and prostatic site are different between oligometastatic (OM) and multimetastatic (MM) disease of prostate carcinoma (PC).
METHODS: Patients with PC, who underwent positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) from October 2012 to February 2020 were retrospectively reviewed. Patients, whose reports were consistent with metastatic diseases were selected. Patients classified as with MM or OM disease. Maximum standardized uptake values (SUVmax) were calculated from metastatic lesions and the prostatic site. The median of the SUVmax results between patients with OM and MM disease were compared.
RESULTS: Totally 145 patients with a mean age of 71.46 ± 9.26, were evaluated. In 59 of 145 patients FDG PET/CT was performed; 86 patients had gone through Ga-68 PSMA PET/CT. Thirty-seven of 145 patients were OM whereas 108 patients were MM. The median of the SUVmax of metastatic lesions in patients with OM and MM disease in the FDG group were 5.60 and 9.51, respectively. The results of calculated median SUVmax values in OM and MM disease in the Ga-68 PSMA group were 13.44 and 29.84, respectively. Significant difference was observed in median SUVmax results of metastatic lesions between OM and MM disease (p< 0.05). Median values of SUVmax calculated from prostatic site in OM and MM disease were 7.83 and 12.29 respectively in FDG; 26.23 and 26.74 in the Ga-68 PSMA group. No significant difference was found in SUVmax results of prostatic site between OM and MM disease (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: SUVmax results of metastatic lesions are significantly higher in patients with MM than in patients with OM disease in patients with prostate carcinoma which may be secondary to their different biological content in terms of aggressiveness.

Keywords: oligometastasis, prostate carcinoma, SUVmax, PET/CT


Prostat Kanserinin Primer Tümör ve Metastatik Lezyonlarında Radyofarmasötik Tutulumunun Karakteristikleri: Oligometastatik ve Multimetastatik Hastalıkların Karşılaştırılması

Gonca Kara Gedik, Farise Yılmaz, Hasan Önner
Selçuk Üni̇versi̇tesi̇ Tip Fakültesi̇ Nükleer Tip Anabi̇li̇m Dali

GİRİŞ ve AMAÇ: Oligometastazlar, tümörün sınırlı metastatik kapasitesini ifade etmekte olp hastalığın yavaş biyolojisine sekonder gelişebildikleri düşünülmektedir. Bu çalışma, prostat kanserinde (PK) prostat bölgesi ve metastatik lezyonların Flor-18 florodeoksiglukoz (FDG) ve Galyum-68 (Ga-68) prostat spesifik membran antijeni (PSMA) tutulumunun semikantitatif ölçümlerinin oligometastatik (OM) ve multimetastatik (MM) hastalık arasında farklı olup olmadığını araştırmak için tasarlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2012-Şubat 2020 tarihleri arasında pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) incelemesi yapılan PK'li hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Sonuç raporları metastatik hastalık ile uyumlu olan hastalar seçildi. Hastalar MM veya OM hastalığı olanlar olarak iki gruba ayrıldı. İlgi alanı, görsel olarak en yüksek radyofarmasötik tutulumu gösteren metastatik lezyondan ve prostat bölgesinden çizilerek maksimum standartlaştırılmış tutulum değerleri (STDmaks) hesaplandı. OM ve MM’li hastalarda prostat bölgesi ve metastatik lezyonların medyan STDmaks değerleri karşılaştırıldı.
BULGULAR: Yaş ortalaması 71.46 ± 9.26 olan, 47-90 yaş aralığında toplam 145 hasta değerlendirildi. 145 hastanın 59'una FDG PET/BT uygulandı; kalan 86 hastaya Ga-68 PSMA PET/BT incelemesi yapıldı. 145 hastanın 37'si OM, 108 hasta MM hasta grubundaydı. FDG uygulanmış OM ve MM hastalığı olan hastalarda metastatik lezyonların medyan STDmaks değeri sırasıyla 5.60 (aralık: 1.72-17.40) ve 9.51 (aralık: 4.13-56.01) olarak hesaplandı. Ga-68 PSMA grubundaki OM ve MM hastalığı olanlarda hesaplanan metastatik lezyondan hesaplanan medyan STDmaks değerleri sırasıyla 13.44 ve 29.84 olarak bulundu. FDG ve Ga-68 PSMA gruplarında OM ve MM hastalığı olan hastaların metastatik lezyonlarının medyan STDmaks değerleri istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenirken (p< 0.05), prostat bölgesinden hesaplanan medyan STDmaks değerleri FDG grubunda sırasıyla 7.83 ve 12.29; Ga-68 PSMA grubunda ise 26.23 ve 26.74 olarak bulundu ve aralarında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p> 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Prostat kanserinde metastatik lezyonların STDmaks değerleri MM hastalarda OM hastalardan anlamlı olarak daha yüksek olup bu sonuç, OM ve MM yayılım gösteren tümörlerin agresiflik açısından farklı biyolojik içeriklerinden kaynaklanıyor olabilir.

Anahtar Kelimeler: oligometastaz, prostat kanseri, STDmaks, PET/BT


Gonca Kara Gedik, Farise Yılmaz, Hasan Önner. Characteristics of radiopharmaceutical uptake in primary tumor and metastatic lesions of prostate carcinoma: comparison of oligometastatic with multimetastatic disease. . 2023; 32(1): 20-27

Corresponding Author: Gonca Kara Gedik, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar