. 2023; 32(2): 138-145

Clinical Utility of CT-Based Attenuation-Correction in Myocardial Perfusion SPECT Imaging

Filiz Hatipoğlu1, Neslihan Çetin2
1Izmir Ataturk Education and Research Hospital, Department of Nuclear Medicine
2Umraniye Training and Research Hospital, Department of Nuclear Medicine.

INTRODUCTION: Attenuation artifacts affect the specificity of the Myocardial perfusion imaging. We compared CT-based attenuation-corrected images (AC) with non-attenuation-corrected images (NAC) obtained by single photon emission computed tomography/computed tomography (SPECT/CT).We investigated the role of CT-based attenuation-correction (CT-AC) in clinical practice.
METHODS: The data of 124 patients, who were applied one-day stress-rest Tc-99m sestamibi SPECT/CT MPI and who had coronary angiography (CAG) results within ± 3 months, were retrospectively reviewed. AC and NAC images were visually evaluated by two nuclear medicine specialists in a consensus. CAG results were used as the reference standard.
RESULTS: Specificity, sensitivity, and accuracy were calculated as 66%, 60%; 71%, 79% and 69%, 70% for AC and NAC imaging in the whole group, respectively. There was no statistically significant difference between AC and NAC images for the specificity, sensitivity and accuracy in the male and female subgroups. In the diagnosis of right coronary artery (RCA) disease, CT-based attenuation-correction increased the specificity from 87% to 96% significantly. However, in the left anterior descending artery (LAD) region, the specificity was reduced from 95% to 77% significantly.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CT-based attenuation-correction did not significantly contribute to diagnostic performance except for increased specificity for the RCA, and also reduced specificity in the LAD region. Therefore, AC images should always be evaluated side by side with NAC images to benefit different advantages of both techniques.

Keywords: Myocardial perfusion, scintigraphy, attenüation correction


Myokard perfüzyon SPECT görüntülemede, BT bazlı atenüasyon düzeltmenin klinik yararı

Filiz Hatipoğlu1, Neslihan Çetin2
1İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü
2Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Myokard perfüzyon görüntülemede, atenüasyon artefaktları tetkik spesifitesini etkilemektedir. Çalışmamızda single photon emission computed tomography/computed tomography (SPECT/CT) sistemi ile elde edilen atenüasyon düzeltmesi yapılmış görüntüler, düzeltme yapılmamış görüntüler ile karşılaştırıldı. Bilgisayarlı tomografi (BT) bazlı atenüasyon düzeltmenin klinik pratiğe katkısı araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tek gün protokolü ile strest-rest Tc-99m sestamıbı SPECT/CT yapılan ve ±3 ay içinde koroner anjiyografi (CAG) sonuçları mevcut olan 53 kadın, 71 erkek 124 hastanın datası retrospektif olarak incelendi. Atenüasyon düzeltmesi yapılmış ve yapılmamış görüntüler iki nükleer tıp uzmanı tarafından vizüel olarak değerlendirildi. Bulgular referans standart kabul edilen CAG sonuçları ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Atenüasyon düzeltmesi yapılmış ve yapılmamış görüntüleme için sırasıyla tüm grupta, spesifite %66, %60; sensitivite %71, %79 ve doğruluk %69, %70 olarak hesaplandı (p>0.05). Kadın ve erkek subgruplarında da atenüasyon düzeltmesi yapılmış ve yapılmamış görüntüler arasında, spesifite, sensitivite ve doğruluk için istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sağ koroner arter (RCA) hastalığının dedekte edilmesinde BT ile atenüasyon düzeltmesi, spesifiteyi % 87'den % 96' ya yükseltti. Ancak sol ön inen arter (LAD) alanında BT bazlı atenüasyon düzeltme ile spesifitenin %95'ten %77 ye gerilediği görüldü (p=<0.0001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: BT bazlı atenüasyon düzeltmesi, RCA alanı için artan spesifite dışında tüm hasta grubunda tanısal performansa anlamlı bir katkı sağlamamış, LAD alanında da spesifiteyi azaltmıştır. Bu nedenle atenüasyon düzeltmesi yapılmış görüntüler, düzeltme yapılmamış görüntüler ile yan yana, klinik veriler eşliğinde değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: myokard perfüzyon, sintigrafi, atenüasyon düzeltme,


Filiz Hatipoğlu, Neslihan Çetin. Clinical Utility of CT-Based Attenuation-Correction in Myocardial Perfusion SPECT Imaging. . 2023; 32(2): 138-145

Corresponding Author: Filiz Hatipoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar