. 2023; 32(3): 195-205

The Relationship of Metabolic Activity, Cellularity and Histopathological Features of Primary Tumor with Distant Metastatic Potential in Breast Cancer

Uğuray Aydos1, Seda Gülbahar Ateş2, Osman Kurukahvecioglu3, Ümit Özgür Akdemir1, Pınar Uyar Göçün4, Lütfiye Özlem Atay1
1Gazi University, Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, Ankara, Turkey
2Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital, Department of Nuclear Medicine, Ankara, Turkey
3Gazi University, Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Ankara, Turkey
4Gazi University, Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate the relationship between the types of distant metastatic spread, histopathological features and the imaging features of primary tumor on PET/MRI for primary staging in newly diagnosed breast invasive ductal carcinoma (IDC) patients.
METHODS: The data of 289 female patients were evaluated retrospectively. SUVmax, MTV, TLG and ADCmin values of primary tumors were obtained from PET/MR images. The patients were grouped as nonmetastatic (NM), oligometastatic (OM) (1-5 metastatic lesions) and multimetastatic (MM) (>5 metastatic lesions) disease according to the number of distant metastases, and divided into two groups as isolated bone metastasis (IBM) and mixed/soft tissue metastasis (M-SM) groups according to the sites of metastatic spread.
RESULTS: Metabolic parameters had higher values and ADCmin had lower values in MM and OM groups compared to NM group. MTV was the only parameter which showed significant difference between MM and OM groups. MTV and TLG were significantly higher in the M-SM group compared to the IBM group. FDG PET parameters had significantly higher values in grade 3, hormone receptor negative, HER2 positive, triple negative and highly proliferative (Ki 67 ≥ 14%) tumors. The prediction models which included imaging parameters to predict the presence of distant metastasis had higher discriminatory powers than the prediction model which included only histopathological parameters.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Primary tumors with higher metabolic-glycolytic activity and higher cellularity were more aggressive and had higher metastatic potential in breast IDC. Compared to histopathological parameters alone, the combination of imaging parameters and histopathological features of primary tumors may help to better understand tumor biology and behavior.

Keywords: 18F-FDG PET/MRI, Breast cancer, Oligometastasis, Multimetastasis, Bone metastasis, Soft tissue metastasis


Meme Kanserinde Primer Tümörün Metabolik Aktivitesinin, Hücreselliğinin ve Histopatolojik Özelliklerinin Uzak Metastaz Potansiyeli ile İlişkisi

Uğuray Aydos1, Seda Gülbahar Ateş2, Osman Kurukahvecioglu3, Ümit Özgür Akdemir1, Pınar Uyar Göçün4, Lütfiye Özlem Atay1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Ankara, Türkiye
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, yeni tanı meme invaziv duktal karsinom (İDK) hastalarında primer evreleme PET/MR görüntülerinden elde edilen görüntüleme parametrelerinin, histopatolojik özelliklerin ve uzak metastatik yayılım tipleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 289 kadın hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Primer tümörün SUVmaks, MTV, TLG ve ADCmin değerleri PET/MR görüntülerinden elde edildi. Uzak metastaz sayısına göre hastalar nonmetastatik (NM), oligometastatik (OM) (1-5 metastatik lezyon) ve multimetastatik (MM) (>5 metastatik lezyon) olarak gruplandı. Uzak metastazı bulunan hastalar ayrıca metastatik yayılım bölgelerine göre izole kemik metastazı (İKM) ve mikst/yumuşak doku metastazı (M-YDM) olarak iki gruba ayrıldı.
BULGULAR: MM ve OM gruplarında NM grubuna göre metabolik parametreler daha yüksek değerler gösterirken, ADCmin değeri anlamlı olarak daha düşüktü. MTV, MM ve OM grupları arasında anlamlı farklılık gösteren tek parametreydi. M-YDM grubunda MTV ve TLG değerleri İKM grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. FDG PET parametreleri grade 3, hormon reseptör negatif, HER2 pozitif, triple negatif ve yüksek proliferatif (Ki-67 ≥ 14%) tümörlerde anlamlı olarak daha yüksek değerlere sahipti. Uzak metastaz varlığını öngörmek için oluşturulan ve görüntüleme parametrelerini içeren modellerin ayırıcılık gücü, sadece histopatolojik özellikleri içeren öngörü modelinden daha yüksek olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Meme İDK’de yüksek metabolik-glikolitik aktivite ve yüksek hücresellik gösteren primer tümörler daha agresif ve daha yüksek metastatik potansiyele sahiptir. Tek başına histopatolojik parametrelere kıyasla primer tümörün histopatolojik özelliklerinin ve görüntüleme parametrelerinin kombinasyonu tümör biyolojisi ve davranışının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: 18F-FDG PET/MR, Meme kanseri, Oligometastaz, Multimetastaz, Kemik metastazı, Yumuşak doku metastazı


Uğuray Aydos, Seda Gülbahar Ateş, Osman Kurukahvecioglu, Ümit Özgür Akdemir, Pınar Uyar Göçün, Lütfiye Özlem Atay. The Relationship of Metabolic Activity, Cellularity and Histopathological Features of Primary Tumor with Distant Metastatic Potential in Breast Cancer. . 2023; 32(3): 195-205

Corresponding Author: Uğuray Aydos, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar