Anatol J Med . 2024; 33(2): 90-93

Can pantoprazole be used for premedication in Meckel scintigraphy?

Aziz Gültekin, Tarik Şengöz, Samiye Demirezen, Doğangün Yüksel
Department of Nuclear Medicine, Pamukkale University, Denizli, Turkey

INTRODUCTION: Meckel scintigraphy is used in the diagnosis of Meckel's diverticulum. Previously, premedication with ranitidine was the most frequently used method in order to increase the accuracy of scintigraphy. However, ranitidine can no longer be used since it is banned by the FDA.
The aim of this study is to investigate the usability of pantoprazole for premedication instead of ranitidine in Meckel scintigraphy.

METHODS: Twelve New Zealand rabbits were used in this experimental study. Rabbits were divided into two groups as pantoprazole and control. Six rabbits were premedicated with pantoprazole for three days. Meckel scintigraphy was performed on all rabbits. Counts were made and compared by drawing region of interest from stomach walls.
RESULTS: According to the findings we obtained from this experimental study, pantoprazole significantly increases 99mTc-pertechnetate uptake in the stomach of rabbits as a result of visual and quantitative evaluation.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Pantoprazole increases the gastric wall uptake of 99mTc-pertechnetate in rabbits and is a potential drug for premedication in Meckel scintigraphy.

Keywords: Meckel’s diverticulum, Meckel scintigraphy, preclinical imaging, pantoprazole, premedication for Meckel scan


Pantoprazol Meckel sintigrafisinde premedikasyon amacıyla kullanılabilir mi?

Aziz Gültekin, Tarik Şengöz, Samiye Demirezen, Doğangün Yüksel
Pamukkle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Meckel divertikülü tanısında Meckel sintigrafisi kullanılmaktadır. Önceleri sintigrafi doğruluğunu arttırmak amacıyla ranitidin ile premedikasyon en sık kullanılan yöntemdi. Ancak ranitidin FDA tarafından yasaklandığı için artık kullanılamamaktadır.
Bu çalışmanın amacı Meckel sintigrafisinde ranitidin yerine pantoprazolün premedikasyon amacıyla kullanılabilirliğini araştırmaktır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu deneysel çalışmada 12 Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar pantoprazol ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Altı tavşana üç gün boyunca pantoprazol ile premedikasyon uygulandı. Hem kontrol grubu hem de pantoprazole grubu tüm tavşanlara Meckel sintigrafisi yapıldı. Mide duvarından ilgi alanları çizilerek sayımlar yapıldı ve karşılaştırıldı.
BULGULAR: Bu deneysel çalışmadan elde ettiğimiz bulgulara göre pantoprazol, görsel ve kantitatif değerlendirme sonucunda tavşan midesinde 99mTc-perteknetat alımını önemli ölçüde artırmaktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pantoprazol tavşanlarda 99mTc-perteknetatın mide duvarına alımını arttırır ve Meckel sintigrafisinde premedikasyon için kullanılabilecek potansiyel bir ilaçtır.

Anahtar Kelimeler: Meckel divertikülü, Meckel sintigrafisi, klinik öncesi görüntüleme, pantoprazol, Meckel sintigrafisinde premedikasyon


Aziz Gültekin, Tarik Şengöz, Samiye Demirezen, Doğangün Yüksel. Can pantoprazole be used for premedication in Meckel scintigraphy?. Anatol J Med . 2024; 33(2): 90-93

Corresponding Author: Aziz Gültekin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar