. 2022; 31(1): 16-22

The evaluation of preoperative 18F-FDG PET/CT in patients with endometrial cancer and the correlation between PET parameters and postoperative pathology results

Özge Vural Topuz1, Ayşegül Aksu2, Sadife Rüya Erinç1, Nedim Tokgozoglu3, Müge Öner Tamam1
1Department Of Nuclear Medicine, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital
2Department Of Nuclear Medicine, Başakşehir Çam And Sakura City Hospital
3Department Of Gynecology And Obstetrics, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital

INTRODUCTION: Endometrial cancer (EC) is the most common gynecological malignancy. The fluorine-18-fluorodeoxyglucose (18F-FDG) positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) is used for initial staging, evaluating treatment response and detecting recurrence.The aim of the sudy was to investigate diagnostic value of preoperative PET/CT in staging of EC and to determine which volumetric PET parameters are accurate predictors of histopathological tumor characteristics
METHODS: We retrospectively analysed preoperative PET/CT data of 66 EC patients.Patients were divided into low and high-risk groups according to the European Society for Medical Oncology (ESMO) criteria.The maximum standardized uptake value (SUVmax),mean standardized uptake value (SUVmean), metabolic tumor volume (MTV) and total lesion glycolysis (TLG) of primary lesion and pathological lymph nodes were noted. FIGO classifications, histopathology, the depth of myometrial invasion(MI), lymph node metastasis(LNM), cervical stromal invasion(CSI) and tumor sizes were noted.
RESULTS: The SUVmax, TLG and MTV values of high and low risk groups were significantly different.TLG was most useful parameter in differentiating risk groups. PET/CT had 90% sensitivity, 96.3% specificity, 81.8% positive predictive value (PPV), 98,1% negative predictive value (NPV) and 95,45% accuracy in assessing LNM. MTV and TLG values in patients with non-endometrioid pathology was higher than those with endometrioid.The SUVmax, MTV and TLG of patients with deep MI were higher than those with superficial MI.TLG values of patients with CSI were higher than those of without CSI. Patients with LNM had higher MTV and TLG values then patients without LNM. There was a significant difference in TLG, MTV and SUVmax values between patients with FIGO stage I-II and patients with FIGO stage IIIand above.
DISCUSSION AND CONCLUSION: SUV and volumetric parameters obtained from PET/CT, especially TLG are strong predictors of tumor characteristics such as MI and CSI,FIGO stages, LNM and can also be useful in defining the risk groups noninvasively in the preoperativite period.

Keywords: Endometrial cancer, 18F-FDG PET/CT, SUVmax, volumetric parameters


Endometrium kanserli hastalarda preoperatif 18F-FDG PET/BT'nin değerlendirilmesi ve PET parametreleri ile postoperatif patoloji sonuçları arasındaki korelasyon

Özge Vural Topuz1, Ayşegül Aksu2, Sadife Rüya Erinç1, Nedim Tokgozoglu3, Müge Öner Tamam1
1Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Nükleer Tıp
2Başakşehir Çam Ve Sakura Şehir Hastanesi, Nükleer Tıp
3Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

GİRİŞ ve AMAÇ: Endometriyum kanserleri (EK) en sık görülen kadın genital sistemi malignitesidir. F-18 ile işaretli florodeoksiglukoz Pozitron emisyon tomografisi/Bilgisayarlı tomografi (18F-FDG PET/BT) EK’lerinde evreleme, tedavi yanıtının değerlendirilmesi ve nüks hastalığın belirlenmesi amacıyla sıkça kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı EK’lerinde preoperatif dönemde evreleme amaçlı yapılan PET/BT parametreleri ile postoperatif patoloji sonuçları arasındaki korelasyonun araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Preoperatif evreleme amaçlı PET/BT çekimi yapılan 66 EK tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. FDG PET/BT çalışmalarında primer lezyonların ve patolojik lenf nodlarının SUVmax, SUVmean, MTV ve TLG değerleri ölçüldü. Postoperatif patoloji sonuçlarından FIGO sınıflandırmaları, tümörlerin histolojik tipleri, myometrial invazyon derinlikleri (Mİ), maksimum tümör çapları, servikal stromal invazyonları ve lenf nodu metastaz bulguları kaydedildi.
BULGULAR: Yüksek ve düşük riskli hasta grupları arasında TLG, MTV ve SUVmax değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenirken, SUVmeande anlamlı fark mevcut değildi. Risk gruplarını ayırt etme gücü en yüksek olan parametre TLG olarak belirlendi. 18F-FDG PET/BT’nin lenf nodu saptamada duyarlılığı %90; özgüllüğü %96.43, pozitif prediktif değeri %81.81, negatif prediktif değeri %98.18 ve doğruluğu %95.45 olarak hesaplandı. Nonendometrioid tümör tanılı hastalarda MTV ve TLG değerleri endometrioid tipe göre anlamlı yüksek saptandı. Mİ >1/2 olan hastalarda primer tümör SUVmax, MTV ve TLG değerleri Mİ <1/2 olan gruba göre anlamlı düzeyde yüksekti. Servikal stromal invazyon izlenen hastalarda TLG değerleri, invazyon izlenmeyen gruba göre anlamlı düzeyde yüksekti. Histopatolojik olarak lenf nodu metastazı olan hastalarda primer tümörden elde edilen MTV ve TLG değerleri, lenf nodu metastazı olmayan hastalara göre daha yüksek düzeydeydi. FIGO I-II olan hastalar ile FIGO III ve üstü olan hastalar arasında TLG, MTV ve SUVmax değerlerinde anlamlı farklılık izlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: FDG PET/BT; TLG başta olmak üzere SUV ve volümetrik parametreleri sayesinde preoperatif dönemde tümöre ait myometrial invazyon, servikal stromal invazyon, FIGO evresi, lenf nodu metastazları gibi histopatolojik özellikleri ön görebilmeyi ve bu dönemde risk gruplarının da belirlenmesini sağlayabilecek önemli bir noninvaziv yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, evreleme, 18F-FDG PET/BT, SUVmax, Volümetrik parametreler


Özge Vural Topuz, Ayşegül Aksu, Sadife Rüya Erinç, Nedim Tokgozoglu, Müge Öner Tamam. The evaluation of preoperative 18F-FDG PET/CT in patients with endometrial cancer and the correlation between PET parameters and postoperative pathology results. . 2022; 31(1): 16-22

Corresponding Author: Özge Vural Topuz, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar