. 2024; 33(1): 1-10

Role of 18F-FCH PET/CT in detecting recurrences of prostate cancer after curative treatments.

Corinna Altini1, Artor Niccoli Asabella2, Francesco Tramacere3, Angela Sardaro4, Antonio Rosario Pisani1, Alessandra Castelluccia3, Dino Rubini1, Cristina Ferrari1
1Interdisciplinary Department of Medicine, Nuclear Medicine Unit, University of Bari ‘Aldo Moro’, Policlinic of Bari, 70124 Bari, Italy
2Nuclear Medicine Unit, A. Perrino Hospital, 72100 Brindisi, Italy
3Section of Radiotherapy, A. Perrino Hospital, 72100 Brindisi, Italy
4Interdisciplinary Department of Medicine, Section of Radiology and Radiation Oncology, University of Bari ‘Aldo Moro’, Policlinic of Bari, 70124 Bari, Italy

INTRODUCTION: To evaluate the role of 18F-FCH PET/CT in prostate cancer (PC) patients with biochemical recurrence submitted to different curative treatments.
METHODS: 75 patients with PC who performed 18F-FCH PET/CT for the biochemical recurrence were retrospectively analyzed distinguishing patients who were submitted only to prostatectomy (PR group), only to radiotherapy on prostate with curative intent (RT group) and to both (PR+RT group). Correlation between 18F-FCH PET/CT and outcome, and between PSA values and sites and number of metastases were analyzed. The performance of 18F-FCH PET/CT in relation to the PSA value, and of SUVmax value in relation to patients outcome were assessed by ROC curves.
RESULTS: 18F-FCH PET/CT relapses involved mostly lymphnodes, bones and prostate bed. K-cohen test showed moderate agreement with the outcome in the whole population and in PR group, while in RT group it was perfect and in PR+RT fair. The statistically significant difference in PSA values was observed in presence of lymphnode metastases and with multiple metastases. ROC curves showed PSA cut-off values of 1.96 ng/dl, 1.95, 1.81 and 2.96 respectively in the whole population, PR, RT and PR+RT group. SUVmax cut-off values of 3.75, 3.45 and 4.7 were described in the whole population, PR group and PR+RT group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study confirms that 18F-FCH PET/CT is still valid in PC patients with suspected biochemical recurrence. We can therefore affirm that it still makes sense to perform it both in the case of high PSA values and with lower values when PSMA tracers are not available.

Keywords: 18F-FCH PET/CT, prostate cancer, biochemical recurrences, radical prostatectomy, curative radiotherapy


Prostat kanserli hastalarda küratif tedaviler sonrası nükslerin değerlendirilmesinde 18F-FCH PET/CT'nin rolü.

Corinna Altini1, Artor Niccoli Asabella2, Francesco Tramacere3, Angela Sardaro4, Antonio Rosario Pisani1, Alessandra Castelluccia3, Dino Rubini1, Cristina Ferrari1
1Disiplinlerarası Tıp Departmanı, Nükleer Tıp Birimi, Bari Üniversitesi
2Nükleer Tıp Ünitesi, A. Perrino Hastanesi, 72100 Brindisi, İtalya
3Radyoterapi Bölümü, A. Perrino Hastanesi, 72100 Brindisi, İtalya
4Disiplinlerarası Tıp Departmanı, Radyoloji ve Radyasyon Onkolojisi Bölümü, Bari Üniversitesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Farklı küratif tedavilere başvuran biyokimyasal nüksü olan prostat kanseri (PK) hastalarında 18F-FCH PET/CT'nin rolünü değerlendirmek.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Biyokimyasal nüks nedeniyle 18F-FCH PET/CT uygulanan 75 PK hastası retrospektif olarak analiz edildi ve gruplara ayrıldı: yalnızca prostatektomi uygulanan hastalar (PR grubu), yalnızca küratif amaçlı prostat radyoterapisi uygulanan hastalar (RT grubu) ve her ikisine de uygulanan hastalar tedaviler (PR + RT grubu).
18F-FCH PET/CT ile hasta takibi arasındaki korelasyon, PSA değerleri ile metastaz bölgeleri ve sayıları arasındaki korelasyon analiz edildi. 18F-FCH PET/CT'nin performansı, PSA değeri ve SUVmax değeri ile ilişkili olarak ROC eğrileri kullanılarak analiz edildi.

BULGULAR: 18F-FCH PET/CT nüksleri çoğunlukla lenf düğümlerini, kemikleri ve prostat yatağını içeriyordu. K-Cohen testi, tüm popülasyonda ve PR grubu evcil hayvan/ct ile sonuç arasında orta derecede bir uyum olduğunu gösterirken, RT grubu anlaşma tamdı ve PR+RT grubu ise adildi. Lenf nodu metastazı olan hastalarda ve çoklu metastazı olan hastalarda PSA değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. ROC eğrileri tüm popülasyonda PSA kesme değerlerinin 1,96 ng/dl, PR grubunda 1,95 ng/dl, RT grubunda 1,81 ng/dl ve PR+RT grubunda 2,96 ng/dl olduğunu gösterdi. SUVmax'ın kesme değerleri tüm popülasyonda 3,75, PR grubunda 3,45 ve PR+RT grubunda 4,7'dir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız, biyokimyasal nüks şüphesi olan PK hastalarında 18F-FCH PET/CT'nin halen geçerli olduğunu doğrulamaktadır. Dolayısıyla hem PSA değerlerinin yüksek olduğu durumlarda hem de PSA değerlerinin daha düşük olduğu ancak PSMA tracer’larının bulunmadığı durumlarda yapılmasının yine de mantıklı olduğunu ifade edebiliriz.

Anahtar Kelimeler: 18F-FCH PET/CT, prostat kanseri, biyokimyasal nüksler, Radikal prostatektomi, küratif radyoterapi


Corinna Altini, Artor Niccoli Asabella, Francesco Tramacere, Angela Sardaro, Antonio Rosario Pisani, Alessandra Castelluccia, Dino Rubini, Cristina Ferrari. Role of 18F-FCH PET/CT in detecting recurrences of prostate cancer after curative treatments.. . 2024; 33(1): 1-10

Corresponding Author: Corinna Altini, Italy


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar