. 2021; 30(3): 177-186

Relationships Between DCE-MRI, DWI,18F-FDG Pet/CT Parameters With Tumor Grade And Stage In Patients With Head And Neck Squamous Cell Carcinoma

Hande Melike Bülbül1, Ogün Bülbül2, Sülen Sarıoğlu3, Özhan Özdoğan4, Ersoy Doğan5, Nuri Karabay6
1Recep Tayyip Erdoğan University Education And Research Hospital, Department Of Radiology, Rize, Turkey
2Recep Tayyip Erdoğan University Education And Research Hospital, Department Of Nuclear Medicine, Rize, Turkey
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji AD, Izmir, Türkiye
4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp AD, Izmir, Türkiye
5Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları AD, Izmir, Türkiye
6Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji AD, Izmir, Türkiye

INTRODUCTION: Properties of head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC) such as cellularity, vascularity, and glucose metabolism interact with each other. Our aim was to investigate associations between diffusion-weighted imaging (DWI), dynamic contrast-enhanced magnetic resonance imaging (DCE-MRI), and positron emission tomography/ computed tomography (PET/CT) in patients with HNSCC.
METHODS: Fourteen patients diagnosed with HNSCC and investigated with DCE-MRI, DCE and 18F-FDG PET/CT were evaluated retrospectively. Ktrans, Kep, Ve, iAUC parameters from DCE-MRI; ADCmax, ADCmean, and ADCmin parameters from DWI and SUVmax, SUVmean, MTV, and TLG parameters from PET were obtained. Spearman’s correlation coefficient was used to analyze associations between these parameters. In addition, these parameters were grouped according to the grade of the tumor, T and N stages, and the difference between the groups was evaluated with the Mann-Whitney U test.
RESULTS: Correlations at varying degrees were observed in the parameters investigated. ADCmean moderately correlated with Ve (p= 0.035; r= 0.566). Ktrans inversely correlated with SUVmax (p= 0.017; r= -0.626). iAUC inversely correlated with SUVmax, SUVmean, TLG, and MTV (p <0.05, r≤ -0.700). MTV (40% threshold) was significantly higher in T4 tumors than in T1-3 tumors (p= 0.020). No significant difference was found in the grouping made according to tumor grade and N stage in terms of these parameters.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Tumor cellularity, vascular permeability, and glucose metabolism had significant correlations at different degrees. Furthermore, MTV may be useful in predicting T4 tumors.

Keywords: Cancer of the Head and Neck, Squamous Cell Carcinoma, Diffusion, Permeability, Positron Emission Tomography


Baş Boyun Yassı Hücreli Kanser Hastalarında Tümör Derecesi Ve Evre İle DK-MRG, DAG Ve 18F-FDG PET/BT Parametrelerinin İlişkisi

Hande Melike Bülbül1, Ogün Bülbül2, Sülen Sarıoğlu3, Özhan Özdoğan4, Ersoy Doğan5, Nuri Karabay6
1Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji AD, Rize, Türkiye
2Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp AD, Rize, Türkiye
3Dokuz Eylül University School Of Medicine, Department Of Medical Pathology, Izmir, Turkey
4Dokuz Eylül University School Of Medicine, Department Of Nuclear Medicine, Izmir, Turkey
5Dokuz Eylül University School Of Medicine, Department Of Otorhinolaryngology, Izmir, Turkey
6Dokuz Eylül University School Of Medicine, Department Of Radiology, Izmir, Turkey

GİRİŞ ve AMAÇ: Baş boyun yassı hücreli karsinomunun (BBYHK) hücresellik, vaskülarite ve glukoz metabolizması gibi özellikleri birbirleri ile etkileşim içerisindedir. Bu çalışmanın amacı BBYHK hastalarında Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DAG), Dinamik Kontrastlı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DK-MRG) ve Pozitron Emisyon Tomografisi/ Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: BBYHK tanısı almış ve DAG, DK-MRG ve 18F-FDG PET/BT ile görüntüleme yapılmış 14 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. DK-MRG’den Ktrans, Kep, Ve; DAG’dan ADCmax, ADCmean and ADCmin ve 18F-FDG PET/BT’den SUVmax, SUVmean, MTV and TLG parametreleri elde edildi. Bu parametreler arasındaki ilişki Spearman korelasyon katsayısı kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca bu parametreler tümör derecesi, T ve N evresine göre gruplandırılarak gruplar arasındaki ilişki Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edildi.
BULGULAR: İncelenen parametreler arasında değişen düzeylerde korelasyonlar gözlendi. ADCmean ve Ve arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı (p= 0.035; r= 0.566). Ktrans ile SUVmax’ın negatif korelasyon gösterdiği (p= 0.017; r= -0.626), iAUC ile SUVmax, SUVmean, TLG ve MTV arasında negatif yönde güçlü korelasyon olduğu gözlendi (p< 0.05, r≤ -0.700). MTV (% 40 x SUVmax eşik değer) T4 tümörlerde T1-3 tümörlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p= 0.020). Tümör derecesi ve N evresine göre yapılan gruplamada parametreler arasında anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tümörün hücreselliği, vasküler permeabilite ve glukoz metabolizması farklı derecelerde anlamlı korelasyonlar gösterdi. Ayrıca, MTV değeri T4 tümörleri tahmin etmede faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Baş Boyun Kanseri, Yassı Hücreli Kanser, Difüzyon, Pozitron Emisyon Tomografisi, Permeabilite


Hande Melike Bülbül, Ogün Bülbül, Sülen Sarıoğlu, Özhan Özdoğan, Ersoy Doğan, Nuri Karabay. Relationships Between DCE-MRI, DWI,18F-FDG Pet/CT Parameters With Tumor Grade And Stage In Patients With Head And Neck Squamous Cell Carcinoma. . 2021; 30(3): 177-186

Corresponding Author: Hande Melike Bülbül, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar