. 2021; 30(2): 93-100

Correlation of FDG-PET SUVmax, SUVmean, MTV, TLG with HIF-1α in Colorectal Cancer Patients

Zumrut Arda Kaymak1, Nermin Karahan2, Mehmet Erdoğan3, Evrim Erdemoglu4, Ismail Zihni5, Sevim Sureyya Sengul3
1Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Radiaiton Oncology, Isparta Turkey
2Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Pathology, Isparta Turkey
3Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, Isparta Turkey
4Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Gnecologic Oncology, Isparta Turkey
5Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Surgical Oncology, Isparta Turkey

INTRODUCTION: Post-hypoxia hypoxia-inducible factor (HIF)-1α activation plays a vital role in colorectal cancer(CRC) angiogenesis. Although it is known that glucose metabolism is induced in some cancer types via HIF-1α, the prognostic significance of HIF-1α in CRC and its correlation with 18F-fluorodeoxyglucose (FDG) uptake in positron emission tomography(PET) are controversial issues in previous studies. This study aims to investigate the association between FDG-PET parameters and HIF-1α expression in CRC.

METHODS: 36 histopathologically confirmed CRC patients who had FDG-PET scans before surgery were enrolled in the study. The correlations between standardized uptake value (SUV)max, SUVmean, metabolic tumor volume (MTV), total lesion glycolysis (TLG), and HIF-1α overexpression, as well as histopathological features, were evaluated.
RESULTS: Tumor location, tumor diameter, perineural invasion, lymphovascular invasion, T and N stage were not statistically significant correlated with HIF-1α overexpression, whereas the tumor differentiation was negatively correlated with HIF-1α expression (r=-0.332, p=0.048). None of the FDG-PET parameters was statistically significant correlated with HIF-1α overexpression. A significant relationship was found between tumor differentiation, tumor necrosis percentage and MTV (p=0.030,0.020).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The expected association between HIF-1α overexpression and FDG-PET parameters was not revealed in this study but there was a relationship between MTV, tumor differentiation and tumor necrosis percentage. Hence further studies would be needed to predict pathological and prognostic courses of CRC by diagnostic FDG-PET evaluation.

Keywords: Hypoxia-inducible factor-1α,,, colorectal cancer, 18FDG-PET/CT, MTV, TLG


Kolorektal Kanserli Hastalarda FDG-PET SUVmax, SUVmean, MTV, TLG ile HIF-1α’nın Korelasyonu

Zumrut Arda Kaymak1, Nermin Karahan2, Mehmet Erdoğan3, Evrim Erdemoglu4, Ismail Zihni5, Sevim Sureyya Sengul3
1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı, Isparta
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı, Isparta
3Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Isparta
4Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Ana Bilim Dalı, Isparta
5Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Ana Bilim Dalı, Isparta

GİRİŞ ve AMAÇ: Dokuda hipoksi sonrası hipoksi ile indüklenebilir faktör (HIF)-1α aktivasyonu, kolorektal kanser (KRK) anjiyogenezinde önemli bir rol oynar. Glikoz metabolizmasının bazı kanser türlerinde HIF-1α yoluyla indüklendiği bilinmesine rağmen; KRK’de HIF-1α'nın prognostik önemi ve pozitron emisyon tomografisinde (PET) 18F-florodeoksiglukoz (FDG) tutulumu ile korelasyonu önceki çalışmalarda tartışmalı konulardır.
Bu çalışmanın amacı KRK olgularında FDG-PET parametreleri ile HIF-1α ekspresyonu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Cerrahi öncesi FDG-PET taramaları mevcut olan histopatolojik olarak tanı almış 36 KRK hastası çalışmaya alındı. Standardize uptake değeri(SUV) max, SUVortalama, metabolik tümör hacmi(MTV), total lezyon glikolizis(TLG) ve HIF-1α aşırı ekspresyonu ile histopatolojik özellikler arasındaki korelasyonlar değerlendirildi.
BULGULAR: Tümör lokasyonu, tümör çapı, perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon, T ve N evresi, HIF-1α aşırı ekspresyonu ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon göstermezken, tümör derecesi HIF-1α ekspresyonu ile negatif korelasyon gösterdi(r = -0.332, p = 0.048). FDG-PET parametrelerinin hiçbiri, HIF-1α aşırı ekspresyonu ile istatistiksel olarak anlamlı korele bulunmadı. Tümör derecesi ve tümör nekroz oranı ile MTV arasında anlamlı bir ilişki bulundu(p = 0.030, 0.020).
TARTIŞMA ve SONUÇ: HIF-1α aşırı ekspresyonu ile FDG-PET parametreleri arasında beklenen ilişki bu çalışmada ortaya konamamıştır, ancak MTV ile tümör farklılaşması ve tümör nekroz oranı arasında bir ilişki mevcuttur. Bu nedenle, tanısal FDG-PET değerlendirmesi ile KRK'nin patolojik ve prognostik seyrini tahmin etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: hipoksi ile indüklenebilir faktör -1α,,, kolorektal kanser, 18FDG-PET/BT, MTV, TLG


Zumrut Arda Kaymak, Nermin Karahan, Mehmet Erdoğan, Evrim Erdemoglu, Ismail Zihni, Sevim Sureyya Sengul. Correlation of FDG-PET SUVmax, SUVmean, MTV, TLG with HIF-1α in Colorectal Cancer Patients. . 2021; 30(2): 93-100

Corresponding Author: Zumrut Arda Kaymak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar