Anatol J Med . 2021; 30(3): 137-143

The use of FDG PET/CT in patients with recurrent differentiated thyroid cancer

Özgül Ekmekçioğlu
University of Health Sciences, Sisli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital, Nuclear Medicine Department, Istanbul

INTRODUCTION: Fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography (FDG PET/CT) is used to monitor recurrence in thyroid cancer patients when there is suspicion of metastases. De-differentiated lesions become FDG avid with a more aggressive clinical course. The aim of this study was to investigate the use of FDG PET/CT in differentiated thyroid cancer.
METHODS: Forty-six patients, either with an iodine-negative scan or clinical progression and suspicions for metastases with differentiated thyroid cancer that were referred to our department for FDG PET/CT scan, evaluated retrospectively. PET/CT findings were correlated with clinical and histopathological findings, serum thyroglobulin, and anti-thyroglobulin levels.
RESULTS: Twenty-six patients (56,2%) were positive for recurrence in FDG PET/CT images. Positive FDG PET/CT findings were significantly correlated with the disease stage and thyroglobulin levels. Maximum standardized uptake value did not correlate with other findings or patients’ profiles. Cut-off value for thyroglobulin was at 52,5 ng/ml with 73,08% sensitivity, 75% specificity, 79,17% positive predictive value, and 68,18% negative predictive value for FDG PET/CT imaging.
DISCUSSION AND CONCLUSION: FDG PET/CT is useful detecting recurrence in differentiated thyroid cancer. Increased thyroglobulin levels and stage of the disease were significantly correlated with FDG positivity. FDG positivity can also provide information about the de-differentiation process that might support treatment plan.

Keywords: Thyroid cancer, FDG PET/CT, SUVmax


Rekürren diferansiye tiroid kanserinde FDG PET/BT'nin katkısı

Özgül Ekmekçioğlu
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sisli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: FDG PET/BT metastaz şüphesi bulunan tiroid kanseri hastalarında rekürrensi araştırmak için kullanılır. Özellikle de-diferansiye olan lezyonlar FDG tutulumu göstermekte olup hastalığın klinik seyri daha agresif olarak izlenir. Bu çalışmada FDG PET/BT'nin diferansiye tiroid kanserindeki katkısını araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İyot sintigrafisi negatif olarak saptanan ve/veya metastaz şüphesi uyandıran klinik olarak progrese diferansiye tiroid kanseri tanılı bölümümüzde FDG PET/BT çekimi yapılan 46 hasta retrospektif olarak incelendi.FDG PET/BT bulguları ile klinik ve histopatolojik özellikleri ile serum tiroglobulin ve anti-tiroglobulin değerleri karşılaştırıldı.
BULGULAR: Grupta bulunan 26 hastada (%56,2) FDG PET/BT görüntülemesinde pozitif olarak değerlendirilen bulgular saptandı. Hastalık evresi ve Tiroglobulin düzeyleri ile FDG PET/BT pozitifliği arasında pozitif bir korelasyon bulundu. Lezyonların SUVmax değerleri ile anlamlı bir ilişki saptanmadı. Tiroglobulin cut-off değeri 52,5 ng/ml olarak hesaplandı. Bu değer bazında FDG PET/BT görüntüleme için %73,08 duyarlılık, %75 özgüllük, %79,17 pozitif prediktif değer and %68,18 negatif prediktif değerler elde edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: FDG PET/BT diferansiye tiroid kanserinde rekürrensi saptamada faydalı bir yöntem olarak değerlendirildi. Hastalığın evresi ve Tiroglobulin değerleri ile PET görüntülemede elde edilen pozitif bulguları arasında anlamlı olarak korelasyon saptandı. Pozitif PET bulguları ile tümör dediferansiasyonu hakkında bilgi edinilmesi açısından tedavi planına katkısı bulunabileceği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, FDG PET/BT, SUVmax


Özgül Ekmekçioğlu. The use of FDG PET/CT in patients with recurrent differentiated thyroid cancer. Anatol J Med . 2021; 30(3): 137-143

Corresponding Author: Özgül Ekmekçioğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar