. 2014; 1(4): 174-179

Genetic characteristics of pediatric major depressive disorder

Rezzan Aydın, Muharrem Burak Baytunca, Serpil Erermiş
Ege University Faculty Of Medicine Department Of Child And Adolescent Psychiatry

BACKGROUND: Many factors are considered to play a role in the etiology of depressive disorder. It was aimed to share up-to-date information on etiologic factors in pediatric major depressive disorder, which are remarked in this article, in the area of genetic family, twin and adoption studies, the linkage studies, candidate gene studies, genome-wide association studies, genetic screening, pharmacogenetics and gene-environment interaction studies.
METHODS: We scanned scientific articles published between the years 2002-2012, by writing terms as "Major Depression Genetics","Pediatric Genetics of Depression",''Child and adolescent depression genetics'','' Mood disorders genetics'', in PubMed search engine. Articles related to the issue and scientific studies whose contemporary properties are distinct were reviewed.
DISCUSSION: There is no universal genetic risk factor or gene available that leads to Major Depressive Disorder. Major Depressive Disorder is associated with a large number of genes which have trivial similar effects and it may occur by the interaction of environmental factors and genetic factors.

Keywords: genetics, pediatric major depressive disorder, mood disorders


Pediatrik major depresif bozukluğun genetik özellikleri

Rezzan Aydın, Muharrem Burak Baytunca, Serpil Erermiş
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı

AMAÇ: Günümüzde depresif bozukluk etiyolojisinde pek çok etkenin birlikte rol oynadığı kabul edilmektedir. Bu makalede pediatrik majör depresif bozukluğa neden olan etiyolojik faktörler, genetik alanda yapılan aile, ikiz ve evlat edinme çalışmaları, bağlantı çalışmaları, aday gen çalışmaları, genom çapında ilişki çalışmaları, genetik ve görüntülemenin bir arada kullanıldığı çalışmalar, farmakogenetik, gen-çevre etkileşimleri çalışmaları ve bu konularla ilgili güncel bilgilerin paylaşılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM: Bu amaç doğrultusunda “Major Depression Genetics”, “Pediatric Depression Genetics”, ‘‘Child and adolescent depression genetics’’, ‘‘Mood disorders genetics’’, kelimeleri Pubmed arama motoruna yazılarak elde edilen makalelerden 2002-2012 yılları arasındaki yayınlar taranmış; konuyla ilgili bulunan ve güncel olma özelliği ön planda tutulan bilimsel yazılar gözden geçirilmiştir.
TARTIŞMA: Pediatrik Major Depresif Bozukluğa yol açan evrensel bir genetik risk faktörü ya da bu duruma yol açan tek bir gen mevcut değildir. Major Depresif Bozukluk küçük benzer etkileri olan çok sayıda genle ilişkilidir ve genetik faktörlerin çevresel faktörlerle etkileşimi ile komplike olmasıyla meydana gelir.

Anahtar Kelimeler: genetik, pediatrik majör depresif bozukluk, duygudurum bozuklukları


Rezzan Aydın, Muharrem Burak Baytunca, Serpil Erermiş. Genetic characteristics of pediatric major depressive disorder. . 2014; 1(4): 174-179

Corresponding Author: Rezzan Aydın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar