. 2014; 1(3): 142-146

Relationship between body mass index and dental caries among children

Arzu Aykut Yetkiner1, Ilhan Uzel1, Berna Kuter2, Fadime Kaya3, Fahinur Ertuğrul1, Nazan Ersin1
1University Of Ege, School Of Dentistry, Department Of Pedodontics, Izmir, Turkey
2Izmir Training Dental Hospital, Izmir, Turkey
3Private Practice, Izmir

OBJECTIVE: The aim of this study was to analyze the association between Body Mass Index (BMI) and dental caries.
METHODS: The study was conducted in three different public schools in Izmir and 6-13 years age of 527 children were included. The students were examined by two calibrated dentists according to World Health Organization (WHO) recommendations by using dental mirrors and explorers under daylight and caries, missing and filling scores (DMFT,dft) were recorded. Children's height and weight were measured with a physician and digital scale and ruler BMI values were calculated. BMI was categorized into four groups as follows: underweight, normal, overweight and obese and the association between caries experience was analyzed. Categorical data was analyzed by chi- square test and for the comparison of the 3 groups Kruskal-Wallis test was used.
RESULTS: When the four groups of BMI were considered, DMFT scores were not significantly different in either age group.
CONCLUSION: More detailed long-term studies are required in order to identify the association between dental caries and obesity.

Keywords: Body Mass Index (BMI), dental caries experience


Çocuklarda diş çürüğü ve vücut kitle indeksi ilişkisinin incelenmesi

Arzu Aykut Yetkiner1, Ilhan Uzel1, Berna Kuter2, Fadime Kaya3, Fahinur Ertuğrul1, Nazan Ersin1
1Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
2İzmir Eğitim Diş Hastanesi, İzmir, Türkiye
3Serbest Diş Hekimi, İzmir, Türkiye

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı diş çürüğü ve Vücut Kütle İndeksi (VKİ) değerleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya İzmir ilindeki 3 farklı devlet okulunda okuyan 6-13 yaş arası 527 çocuk dahil edilmiştir. Öğrencilerin diş taramaları, deneyimli iki hekim tarafından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre ayna ve sond kullanılarak gün ışığı altında yapıldı ve çürük, eksik ve dolgulu diş sayıları (DMFT, dft) belirlendi. Çocukların boy ve kiloları muayene sırasında dijital tartı ve boy cetveli ile ölçülerek kaydedildi ve VKİ değerleri hesaplandı. VKİ değerlerine göre bireyler zayıf, normal, kilolu ve obez olacak şekilde sınıflandırıldı ve çürük deneyimleri ile ilişkilendirilmek üzere analiz edildi. Kategorik verilerin karşılaştırılması için ki-kare testi kullanılırken üçlü grupların karşılaştırılmasında da Kruskal Wallis testi kullanıldı.
BULGULAR: VKİ sınıflamasına göre, 4 farklı grubun DMFT skorları karşılaştırıldığında, gruplar arası farklılık gözlenmedi.
SONUÇ: Diş çürüğü ve obezite arasındaki ilişkiyi değerlendirirken üzerinde durulan değişkenler arasındaki nedensel ilişkiyi tespit etmek ve bu değişkenlere müdahalede bulunabilmek için daha ayrıntılı ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Vücut Kütle İndeksi (VKİ), çürük deneyimi


Arzu Aykut Yetkiner, Ilhan Uzel, Berna Kuter, Fadime Kaya, Fahinur Ertuğrul, Nazan Ersin. Relationship between body mass index and dental caries among children. . 2014; 1(3): 142-146

Corresponding Author: Arzu Aykut Yetkiner, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar