. 2014; 1(1): 46-48 | DOI: 10.4274/jpr.77487  

Calcinosis Cutis Following İntravenous Administration of Calcium Gluconate in Newborn: Two Case Reports

Zelal Kahramaner, Aydın Erdemir, Sümeyye Ercan, Mehmet Tekin, Velat Çelik
Adiyaman University, School of Medicine, Department of Pediatrics, Neonatology Clinic, Adiyaman, Turkey

Extravasation injuries are undesired serious complications of intravenous therapy. The age, state of consciousness, and venous circulation of the patient affect the risk of extravasation injury. Newborns are at high risk of these injuries because of immature skin and vessel. Intravenous calcium treatment is the most common cause of extravasation injury in neonatal intensive care units. Localized tissue calcification, necrosis, cellulitis, osteomyelitis and compartment syndrome may occur due to iatrogenic extravasation of calcium. Here, we reported two cases who developed calcinosis cutis following intravenous administration of calcium glucanate to drawn attention that the minor, initially subclinical, extravasation of calcium-containing solutions can produce lesions of calcinosis cutis and although the families are worried about the appearance of complication, the injury heals spontanously without the need of agressive treatment with no serious long-term sequelae.

Keywords: Calcium glucanate, cutis calcinosis, extravasation injury, newborn


Yenidoğanda Kalsiyum Tedavisi Sonrası Deri Kalsinozisi: İki Olgu Sunumu

Zelal Kahramaner, Aydın Erdemir, Sümeyye Ercan, Mehmet Tekin, Velat Çelik
Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, Adıyaman, Türkiye

Extravazasyon hasarları, intravenöz tedavinin istenmeyen ciddi komplikasyonlarından biridir. Hastanın yaşı, bilinç durumu ve venöz dolaşımı extravazasyon riskini etkiler. Yenidoğanlar küçük damar ve matur olmayan derileri nedeni ile yüksek extravazasyon riskine sahiptirler. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, extravazasyon hasarlarına en sık intravenöz kalsiyum tedavisi sebep olmaktadır. İyatrojenik kalsiyum extravazasyonuna bağlı olarak lokalize doku kalsifikasyonu, nekroz, selülit, osteomyelit ve kompartman sendromu gelişebilmektedir. Burada cilt üzerinde belirgin lezyon olmayan iyatrojenik kalsiyum extravazasyonuna bağlı deri kalsinozisi gelişen iki yenidoğan olgusu kalsiyum içeren solusyonların, hafif, subklinik extravazasyonunun deri kalsinozisine yol açabileceğini ve her ne kadar komplikasyonun görünümü aileleri endişelendirse de uzun dönem ciddi bir sekel oluşturmadan ve agresif tedaviye gerek duyulmadan spontan olarak iyileşebildiğini vurgulamak amacı ile sunuldu.

Anahtar Kelimeler: Deri kalsinozisi, ekstravazasyon hasarı, kalsiyum glukonat, yenidoğan


Zelal Kahramaner, Aydın Erdemir, Sümeyye Ercan, Mehmet Tekin, Velat Çelik. Calcinosis Cutis Following İntravenous Administration of Calcium Gluconate in Newborn: Two Case Reports. . 2014; 1(1): 46-48

Corresponding Author: Zelal Kahramaner, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar