. 2014; 1(4): 189-198

Infantlarda gastroözofageal reflü hastalığı ve reflü ile ilişkili semptomların sıklığı: Türk çocuklarında kullanılmak üzere yeni gastroözefageal reflü hastalığı anket formunun hazırlanması (SM reflü anketi)

Sema Rala1, Murat Çakır2, Timur Köse3, Serhat Bor4, Sema Aydoğdu5
1Department Of Pediatrics, Faculty Of Medicine, Ege University, Izmir, Turkey
2Department Of Pediatric Gastroenterology Hepatology And Nutrition, Faculty Of Medicine, K.t.u, Trabzon, Turkey
3Department Of Biostatistics, Faculty Of Medicine, Ege University, Izmir, Turkey
4Department Of Gastroenterology, Faculty Of Medicine, Ege University, Izmir, Turkey
5Department Of Pediatric Gastroenterology Hepatology And Nutrition, Faculty Of Medicine, Ege University, Izmir, Turkey

OBJECTIVE: We aimed to analyze the prevalence of gastroesophageal reflux disease (GERD) in Turkish infants. For this purpose; we analyze whether previous questionnaire form (QF) may be used or not. If not; we aimed to develop and validate novel questionnaire.
METHODS: The study consisted of primary caregivers of infants with GERD, healthy infants and infants living in Menderes district. A revised QF was developed based on the items in previous reflux QF with some revisions. After in agreement with context, items were completed by subgroup of the caregivers of infants in group 1 and group 2. The results were discussed and concluded that the discrimination of infants with GERD from healthy infants with QF was difficult. Thereafter; the group concluded to develop a novel questionnaire. After item selections; reliability, sensitivity, specificity and validity were assessed.
RESULTS: Test-retest and inter-rater reliability of novel questionnaire was 0.77 and 0.75, respectively. Cronbach coefficient α for internal consistency was 0.78. Sensitivity and specificity (reflux score ≥ 5) was 88% and 94%, respectively. Construct validity was studied with pH study and was found significant (p=0.046) but weak (r=0.21) correlation. GERD prevalence was found 14%. Mean age of the infants with GERD was significantly younger than without GERD (p= 0.0001). Duration of breastfeeding and exclusively breastfeeding was significantly low in infants with GERD (p=0.04 and p=0.015, respectively).
CONCLUSION: We developed and validate a novel GERD QF for to use in Turkish infants. This form may be used in outpatient clinic for the assessment of GERD.

Keywords: gastroesophageal reflux disease, infants, prevalence, questionnaire


Prevalence of gastroeasophageal reflux disease and reflux-related symptoms in infants; development and validation of a novel gastroesophageal reflux disease questionairre for to use in Turkish infants (SM reflux questionairrre)

Sema Rala1, Murat Çakır2, Timur Köse3, Serhat Bor4, Sema Aydoğdu5
1Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Pediatri Anabilim Dalı, İzmir
2K.t.ü, Tıp Fakültesi, Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji Ve Beslenme Bilim Dalı, Trabzon
3Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Bilim Dalı, İzmir
4Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı, İzmir
5Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji Ve Beslenme Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Bu çalışmada Türk infantlarda gastroesophageal reflü hastalığı (GERH) prevalansını araştırdık. Bu amaçla önce daha önce kullanılmış anket formlarının kullanılabilirliğini araştırdık. Eğer kullanılabilir değilse de Türk çocuklarında kullanmak için yeni bir anket formu geliştirmeyi amaçladık.
YÖNTEMLER: Bu çalışmaya, GERH tanısı alan infantların bakıcıları, sağlıklı çocuklar ve Menderes ilçesinde yaşayan çocuklar olmak üzere 3 grup hasta ve sağlıklı çocuk alındı. Daha önceki reflü anketleri modifiye dilerek kullanılabilirliği değerlendirildi.Ama yapılan ön çalışmada bu anket formlarının GERH için kullanılabilir olmadığına karar verildi. Baha sonra yeni bir anket formu oluşturuldu. Soru başlıkları belirlendikten sonra güvenilirliği, sensitivitesi, spesifisitesi ve kullanılabilirliği araştırıldı.
BULGULAR: Yeni anket formunun tekrarlanılabilirlik ve kullanıcılar arasındaki güvenilirliği sırasıyla 0.77 ve 0.75 bulundu. Soru başlıklarının tutarlılığı için yapılan cronbach katsayısı 0.78 idi. Reflü skorunun ≥ 5 olması durumunda sensitivite ve spesifisitesi sırasıyla &88 ve %94 bulundu. pHmetre ile güvenilirlik çalışmasında anlamlı ilişki vardı (p=0.046) ama zayıftı (r=0.21). GERH prevalansı bu anket formu ile %14 bulundu. GERH olan çocukların yaşı daha küçüktü (p=0.0001). GERH olan çocuklarda anne sütü ile beslenme süresi ve sadece anne sütü alma süresi daha düşüktü (sırasıyla p=0.04 ve p=0.015).
SONUÇ: Bu çalışmada Türk çocuklarında kullanılmak üzeri yeni bir GERH anket formu geliştirdik. Bu formun polikliniklerde GERH tanısı için kullanılabileceğini düşünmekteyiz

Anahtar Kelimeler: gastroesophageal reflü hastalığı, infant, prevalans, anket formu


Sema Rala, Murat Çakır, Timur Köse, Serhat Bor, Sema Aydoğdu. Infantlarda gastroözofageal reflü hastalığı ve reflü ile ilişkili semptomların sıklığı: Türk çocuklarında kullanılmak üzere yeni gastroözefageal reflü hastalığı anket formunun hazırlanması (SM reflü anketi). . 2014; 1(4): 189-198

Corresponding Author: Murat Çakır, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar