. 2015; 2(2): 102-104

6-Thioguanine-related Chronic Hepatotoxicity in A Child with Acute Myeloid Leukemia: A Case Report and Review

Tuba Hilkay Karapınar1, Yeşim Oymak1, Çiğdem Ecevit2, Funda Yılmaz3, Miray Karakoyun4, Yılmaz Ay1, Canan Vergin5
1MD, Department of Pediatric Hematology-Oncology, Dr. Behcet Uz Children Research and Training Hospital, Izmir.
2Assoc Prof. MD, Department of Pediatric Gastroenterology, Dr. Behcet Uz Children Research and Training Hospital, Izmir.
3Prof. Dr. MD, Department of Pathology, Ege University Medical School, Izmir.
4MD, Department of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutriation, Ege University Medical School, Izmir.
5Assoc Prof. MD, Department of Pediatric Hematology-Oncology, Dr. Behcet Uz Children Research and Training Hospital, Izmir.

The association between 6-Thioguanine (6-TG) treatment and drug-induced liver injury has been reported since 1976s. Recent reports suggested that treatment of patients with 6-TG can lead to chronic hepatotoxicity and portal hypertension. Most of cases reported 6-TG related hepatotoxicity had acute lymphoblastic leukemia or inflamatory bowel disease. In this case report, we discuss the case of acute myeloid leukemia patient who is developed 6-TG related chronic hepatotoxicity in diagnosis and prognosis approach.
Key Words: 6-Thioguanine, Hepatotoxicity, Leukemia

Keywords: 6-Thioguanine, hepatotoxicity, leukemia


Akut Miyeloid Lösemili Bir Çocukta 6-Tiyoguanin İlişkili Kronik Hepatotoksisite: Olgu Sunumu ve Derleme

Tuba Hilkay Karapınar1, Yeşim Oymak1, Çiğdem Ecevit2, Funda Yılmaz3, Miray Karakoyun4, Yılmaz Ay1, Canan Vergin5
1Uzm. Dr., Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bölümü, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İzmir.
2Doç. Dr., Çocuk Gastroenteroloji Bölümü, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İzmir.
3Prof. Dr., Patoloji Ana Bilim Dalı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir.
4Uzm. Dr., Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji Ve Beslenme Bilim Dalı, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir.
5Doç. Dr., Çocuk Hematoloji-onkoloji Bölümü, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İzmir.

6- Tiyoguanin (6-TG) tedavisi ile ilaca bağlı karaciğer hasarı arasındaki ilişki 1976’dan beri bilinmektedir. Son yayınlarda 6-TG ile tedavi edilen hastalarda kronik hepatotoksisite ve portal hipertansiyon gelişebileceği bildirilmektedir. 6-TG ilişkili kronik hepatotoksisite geliştiği bildirilen olguların çoğu akut lenfoblastik lösemi veya inflamatuvar barsak hastalığı olan hastalardır. Bu olgu sunumunda, 6-TG ilişkili kronik hepatotoksisite gelişen bir akut miyeloid lösemi hastasında tanı ve prognoza yaklaşımı sunduk.
Anahtar Sözcükler: 6-Tiyoguanin, Karaciğer toksisitesi, Lösemi

Anahtar Kelimeler: 6-Tiyoguanin, karaciğer toksisitesi, lösemi


Tuba Hilkay Karapınar, Yeşim Oymak, Çiğdem Ecevit, Funda Yılmaz, Miray Karakoyun, Yılmaz Ay, Canan Vergin. 6-Thioguanine-related Chronic Hepatotoxicity in A Child with Acute Myeloid Leukemia: A Case Report and Review. . 2015; 2(2): 102-104

Corresponding Author: Tuba Hilkay Karapınar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar