. 2014; 1(2): 62-69 | DOI: 10.4274/jpr.65375  

Management of Renal Colic in Pediatric Patients: Current Medical and Surgical Treatment

Yasin Bulut1, Akın Soner Amasyalı2, Ferah Sönmez3
1Departments Of Pediatrics, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey
2Department Of Urology, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey
3Departments Of Pediatric Nephrology, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey

Renal colic is a common emergent urological problem seen in emergency departments, which often occurs due to kidney stone disease and characterized by severe pain. renal colic has been considered one of the painful disorder in children. Also when it leads to blockage in the urinary tract, it may cause permanent renal damage. The main purpose of emergency treatment is to control pain effectively, and resolve urinary obstruction without causing loss of renal function. Potential urinary tract infections treatment is the other goal as well. Pediatric stone disease is showing the differences from adults in terms of clinical presentation and treatment. In this compilation, studies regarding the management of paediatric patients with renal colic in emergency department are reviewed.

Keywords: Child, renal colic, drug, surgery


Renal Kolikli Çocuk Hasta Yönetimi: Güncel Medikal ve Cerrahi Tedavi

Yasin Bulut1, Akın Soner Amasyalı2, Ferah Sönmez3
1Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Aydın, Türkiye
2Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Aydın, Türkiye
3Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, Aydın, Türkiye

Renal kolik sıklıkla böbrek taş hastalığına sekonder gelişen, şiddetli ağrı ile kendini gösteren, acil servislere sık başvuru nedeni olan bir ürolojik acil durumdur. Çocukları ağrı nedeni ile en çok rahatsız eden klinik tablolardan biridir. Ayrıca üriner sistemde tıkanmaya yol açtığında kalıcı hasar oluşturabilmektedir. Bu nedenle acil tedavide temel amaç, ağrının etkili şekilde kontrol altına alınması ve üriner tıkanıklığın böbrek fonksiyon kaybına yol açmadan giderilmesidir. Ayrıca mevcut olma ihtimali yüksek olan idrar yolu enfeksiyonun tedavi edilmesidir. Pediatrik taş hastalığı klinik görünüm ve tedavi açısından yetişkin hastadan farklılıklar göstermektedir. Bu yazıda çocuk acil servisinde renal kolikli çocuk hasta yönetimi ve tedavisi ile ilgili çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, renal kolik, ilaç, cerrahi


Yasin Bulut, Akın Soner Amasyalı, Ferah Sönmez. Management of Renal Colic in Pediatric Patients: Current Medical and Surgical Treatment. . 2014; 1(2): 62-69

Corresponding Author: Yasin Bulut, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar