. 2014; 1(4): 212-217

Evaluation of eating attitudes and behaviours of high school students attending different schools

Esra Tural Büyük, Gamze Duman
Ondokuz Mayıs Unıversity, Health School

OBJECTIVE: This descriptive study aims to determine the eating attitudes and behaviors of high school students studying in different schools.
METHODS: The study included 174 high school students who are volunteer to participate in the study and attending a medical vocational high school and other high schools in a district. For data collection, "Eating Attitudes Test'' was used to determine the students’ socio-demographic characteristics and eating attitudes. The data obtained were analyzed using frequency, percentage, chi-square and t-tests on a SPSS 21 program.
RESULTS: The mean eating attitude score of 174 high school students participating in the study was 16.35 ± 8.31 and the risk of eating disorders was 8%. Of the students, 19.5% had body weight below normal and 7.5% had above normal body weights. 27.6% of the students think that they are overweight and 21.3% they are slim. 52.9% of high school students stated that they do nothing about their body weights, 34.5% try to lose weight and 12.6% try to gain weight. The study results showed that female students and those studying in medical vocational high school exhibit more eating disorder than male students and those attending other high schools and this different was statistically significant (p < 0.05).
CONCLUSION: It was concluded that at-risk students should be directed to the related units for early intervention in accordance with the findings obtained and that education programs about healthy nourishment should be organized for both students and their families.

Keywords: High school students, eating behaviors, eating attitudes, eating disorder


Farklı okullarda okuyan lise öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi

Esra Tural Büyük, Gamze Duman
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Samsun

AMAÇ: Bu araştırma, farklı okullarda okuyan lise öğrencilerinin yeme tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.
YÖNTEMLER: Araştırma bir ilçede sağlık meslek lisesi ve diğer liselerde okuyan ve araştırmayı kabul eden 174 kişi ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında öğrencilerinin sosyo-demografik özelliklerini ve yeme tutumu davranışlarını belirlemek için “Yeme Tutumu Testi’’ kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 programında frekans, yüzdelik, ki kare ve t testi ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 174 lise öğrencisinin yeme tutum ölçeği puan ortalaması 16.35±8.31 ve yeme bozukluğu riski görülme oranı %8 bulunmuştur. Öğrencilerin %19.5’inin beden ağırlığının normalin altında ve %7.5’inin beden ağırlığının ise normalin üzerinde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin %27.6’sı kendilerini kilolu bulduklarını ve %21.3’ü de kendilerini zayıf bulduklarını belirtmişlerdir. Lise öğrencilerinin %52.9’u beden ağırlığıyla ilgili hiçbir şey yapmadığını, %34.5’i kilo vermeye çalıştığını ve %12.6’sı da kilo almaya çalıştığını belitmiştir. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla yeme bozukluğu davranışı gösterdiği ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin diğer liselerde okuyan öğrencilere göre daha fazla yeme bozukluğu davranışı gösterdiği görülmüş olup bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p<0.05).
SONUÇ: Araştırmanın sonucunda risk altında olan öğrencilerin erken müdahale için elde edilen bulgular doğrultusunda ilgili birimlere yönlendirilmesi, beslenmeyle ilgili eğitim programlarının düzenlenmesi ve ailelere gerekli eğitimin verilmesi önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, yeme davranışları, yeme tutumu, yeme bozukluğu


Esra Tural Büyük, Gamze Duman. Evaluation of eating attitudes and behaviours of high school students attending different schools. . 2014; 1(4): 212-217

Corresponding Author: Esra Tural Büyük, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar