. 2015; 2(1): 56-58

Development of paralytic ileus with acute gastroenteritis

Şule Gökçe, Gülizar Turan, Elif Kıymet, Özgür Özdemir, Güldane Koturoğlu
Ege Univercity Medical Faculity, Pediatry, İzmir

Paralytic ileus (intestinal pseudo-obstruction) is a clinical condition caused by autonomic dysregulation. In particular, surgery may develop an acute recurrence of clinical signs of paralytic ileus or continuously with the fact that at the same time is called chronic pseudo-obstruction. Atoni is the basic pathology of the disease intestinal motor activity disorder. This is among the most common diseases that cause autonomic imbalance, trauma, electrolyte imbalansları, bacterial, or viral gastroenteritis, surgical procedures, are the events that led mesentery ischemia. Abdominal pain, abdominal distension, vomiting, gas, and fecal output, and the most common symptoms are reduced. Abdominal radiography diagnostic evaluation takes place at the first stage standing directly. In this paper, hospitalized with acute gastroenteritis clinic, follow-up presented two cases of paralytic ileus.

Keywords: Child, paralytic ileus, acute gastroenteritis


Akut Gastroenterit Seyrinde Paralitik İleus Gelişimi

Şule Gökçe, Gülizar Turan, Elif Kıymet, Özgür Özdemir, Güldane Koturoğlu
Ege Universitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, İzmir

Paralitik ileus (intestinal psödoobstruksiyon) otonomik disregülasyon nedeni ile oluşan klinik tablodur. Cerrahi girişimler ile akut olarak gelişebilen paralitik ileus klinik bulgularının tekrarlaması ya da devamlı olması ile kronik psödoobstruksiyon adını alır. Atoni – intestinal motor aktivite bozukluğu hastalığın temel patolojisidir. Bu otonomik denge bozukluğuna neden olan hastalıklar arasında en sık; travma, elektrolit imbalansları, bakteriyel ya da viral gastroenteritler, cerrahi girişimler, mezenterde iskemi yer alır. Karın ağrısı, karın distansiyonu, gaz ve gayta çıkışında azalma ve kusma en sık gözlenen semptomlardır. Tanısal değerlendirmede ayakta direk karın grafileri birinci basamakta yer alır. Bu yazıda, akut gastroenterit kliniği ile hastaneye yatırılan, izleminde paralitik ileus gelişen iki olgu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, paralitik ileus, akut gastroenterit


Şule Gökçe, Gülizar Turan, Elif Kıymet, Özgür Özdemir, Güldane Koturoğlu. Development of paralytic ileus with acute gastroenteritis. . 2015; 2(1): 56-58

Corresponding Author: Şule Gökçe, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar