. 2014; 1(2): 80-83 | DOI: 10.4274/jpr.47955  

Evaluation of the Etiology in Children with Chest Pain Who Admitted to Pediatric Cardiology Clinic

Hayrullah Alp1, Esma Alp2
1Malatya State Hospital, Clinic Of Pediatric Cardiology, Malatya, Turkey
2Malatya State Hospital, Clinic Of Pediatri, Malatya, Turkey

OBJECTIVE: Chest pain is a common complaint in children and it is an important problem for families. It is important to diagnose the real etiology of the chest pain in children to give the true medical treatment and to determine the serious cardiac diseases. The objective of our study is to evaluate the etiology in children with chest pain who admitted to our pediatric cardiology clinic.
METHODS: A total of 496 patients were included in the study. A detailed medical history was evaluated and physical examination was performed. Also, electrocardiography and echocardiography were investigated in all cases.
RESULTS: The incidence of chest pain in children was 3.40% and it was more common in boys (54.47%). 18.58% of boys and 21.39% of girls were obese. Idiopathic (44.41% and 50.24%, respectively) and musculoskeletal factors (30.85% and 19.40%, respectively) were determined as the most common causes of chest pain in both sexes. Although the cardiac reasons were determined as 3.73% in boys and 4.98% in girls, mitral valve prolapsed was determined as the most common cause of cardiac chest pain. The serum cardiac troponin level was normal in all children in whom this laboratory test was analyzed.
CONCLUSION: Cardiac causes were extremely low in the etiology of chest pain in childhood. Also, obesity should be considered as an etiologic factor in children with chest pain. Determining the serum cardiac troponin levels provided no benefit in the evaluation of the cardiac etiology.

Keywords: Chest pain, child, adolescents, etiology, obesity, cardiac troponin.


Çocuk Kardiyoloji Kliniğine Göğüs Ağrısı Nedeniyle Başvuran Çocukların Etiyolojik Değerlendirilmesi

Hayrullah Alp1, Esma Alp2
1Malatya Devlet Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Malatya, Türkiye
2Malatya Devlet Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, Malatya, Türkiye

AMAÇ: Çocuklarda göğüs ağrısı oldukça sık görülen bir yakınmadır ve aileler için önemli bir problemdir. Çocuklarda göğüs ağrısının etyolojik nedeninin tespit edilmesi doğru tedavinin uygulanması ve ciddi kardiyak patolojilerin belirlenmesi bakımından önemlidir. Çalışmamızın amacı, çocuk kardiyoloji kliniğine göğüs ağrısı nedeniyle başvuran çocuklarda etyolojik nedenlerin belirlenmesidir.
YÖNTEMLER: Çalışmaya göğüs ağrısı olan toplam 496 vaka dâhil edildi. Hastaların tümünden ayrıntılı anamnez alınarak, hepsine sistematik fizik muayene yapıldı. Ayrıca, tüm vakaların elektrokardiyografi ve ekokardiyografileri değerlendirildi.
BULGULAR: Göğüs ağrısı insidansı %3.40 olarak bulunmuş olup erkeklerde daha sık olarak tespit edildi (%54.47). Erkeklerin %18.58’i ve kızların ise %21.39’u obezdi. En sık göğüs ağrısı nedenlerinin her iki cinsiyette de idiopatik nedenler (%44.41 ve %50.24) ve kas veya iskelet sistemi kaynaklı nedenlerin (%30.85 ve %19.40) olduğu görüldü. Kardiyak nedenler ise erkeklerde %3.73 ve kızlarda %4.98 olarak tespit edilmiş olup en sık kardiyak göğüs ağrısı nedeni olarak mitral kapak prolapsu tespit edildi (%54.55 ve %50). Serum kardiyak troponin bakılan vakaların tümünde bu tetkik düzeyi normal olarak bulundu.
SONUÇ: Çocukluk çağı göğüs ağrılarının çok az bir kısmı kardiyak nedenlidir. Obezite de çocuklarda göğüs ağrısı nedeni olarak değerlendirilmelidir. Serum kardiyak troponin düzeylerinin değerlendirilmesinin kardiyak etiyolojinin aydınlatılmasında herhangi bir faydası gösterilememiştir.

Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, çocuk, adölosan, etiyoloji, obezite, kardiyak troponin.


Hayrullah Alp, Esma Alp. Evaluation of the Etiology in Children with Chest Pain Who Admitted to Pediatric Cardiology Clinic. . 2014; 1(2): 80-83

Corresponding Author: Hayrullah Alp, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar