. 2014; 1(4): 199-202

The Evaluation of Epidemiological and Clinical Findings of 33 Children Observed with Henoch Schönlein Purpura

Şule Gökçe, Tahir Atik, Medine Kahramaner, Gizem Güven, Özgür Çoğulu
Ege University School Of Medicine, Department Of Pediatrics, Izmir, Turkey

OBJECTIVE: Henoch Schönlein Purpura (HSP) is the most common systemic vasculitis in children. The aim of this study is to evaluate the clinical and laboratory findings of 33 children with HSP.
METHODS: The medical records of 33 children with HSP were reviewed retrospectively. Clinical features and laboratory findings were listed according to the presence of skin purpura, abdominal pain, arthralgia for the former one and increased erythrocyte sedimentation rate, leukocytosis, decreased serum C3 levels, blood in the stool, hematuria, proteinuria for the later one.
RESULTS: Among the 33 patients enrolled to the study, 16 were male (61%) and 17 were female (39%). The mean age was 7,1±1,6 years. Twenty-seven (81,8%) patients had purpuric skin lesions, 5 (15,1%) had arthritis/ arthralgia, 8 (24,2%) had renal involvement. Among the patients who had renal involvement 2 had proteinuria and 5 patients had microscopic hematuria. The most common localization of skin lesions was lower extremities and particularly ankle.
CONCLUSION: Purpuric skin lesions are the most common symptom, which is followed by arthritis and arthralgia and renal involvement. Age, gender and seasonal distributions of the patients were similar to the literature. Although clinical findings showed a variation among the patients, almost all patients presented the cardinal features of HSP.

Keywords: Purpura, Henoch-Schoenlein, vasculitis, gastrointestinal tract, renal involvement.


Henoch Schonlein Purpura'sı nedeniyle izlenen 33 çocuğun klinik ve epidemiyolojik bulgularının değerlendirilmesi

Şule Gökçe, Tahir Atik, Medine Kahramaner, Gizem Güven, Özgür Çoğulu
Ege Universitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

AMAÇ: Henoch Schönlein Purpurası (HSP) çocukluk çağının sık karşılaşılan sistemik vaskülitidir. Bu çalışmada HSP tanısı ile yatırılmış olan 33 çocuğun klinik ve laboratuvar bulguları değerlendirilmiştir.
YÖNTEMLER: HSP tanısı ile yatırılan 33 hastanın klinik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Klinik bulgular purpura, karın ağrısı ve artralji olarak laboratuvar bulguları artmış sedimentasyon, azalmış C3 düzeyi, lökositoz, dışkıda kan, hematüri ve proteinüri olarak belirlendi.
BULGULAR: Çalısmaya dahil edilen hastaların 16’sı erkek (%61), 17‘si kızdı (%39). Yaş ortalaması 7,1 ± 1,6 yıl olarak bulundu. Hastaların % 81,8’inde purpurik döküntü, %15,1’inde artrit/artralji, %24,2’sinde renal tutulum saptandı. Böbrek tutulumu olan hastaların 2’sinde proteinüri mevcuttu. 5 hastada mikroskopik hematüri bulundu. Purpurik döküntüler en sık alt extremite ve yoğunluk olarak ayak bileğinde idi.
SONUÇ: HSP tanısıyla izlemiş olduğumuz hastalarda en sık rastlanan semptom purpurik döküntüydü. İkinci sıklıkla ise artrit/artralji görülmekteydi. Mevsimsel dağılım, cinsiyet ve yaş özellikleri literatürle uyumlu olarak saptandı. Hastalar arasında klinik bulgular değişkenlikler gösterse de, hemen hemen tüm olgular HSP’nin kardinal bulgularını göstermekteydi.

Anahtar Kelimeler: Henoch Schönlein purpurası, vaskülit, gastrointestinal sistem, renal tutulum


Şule Gökçe, Tahir Atik, Medine Kahramaner, Gizem Güven, Özgür Çoğulu. The Evaluation of Epidemiological and Clinical Findings of 33 Children Observed with Henoch Schönlein Purpura. . 2014; 1(4): 199-202

Corresponding Author: Tahir Atik, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar