. 2015; 2(3): 122-127

An Analysis of The Agreement Between Child Self Reports and Parental Proxy Reports of The Health Related Quality of Life in 4-7 Years Old Children With Corrosive Esophagus Burn

Gülden Yörükoğlu1, Hatice Bal Yılmaz2
1Sadi Konuk Education And Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Ege University Faculty Of Nursing, İzmir, Turkey

OBJECTIVE: This study aims to investigate the agreement between child self reports and parental proxy reports of the health related quality of life of 4-7 years old children with corrosive esophagus burn.
METHODS: The sample of this descriptive study consisted of 100 4-7 years old children with corrosive esophagus burn and their parents. The study data were collected with a Child Information Form, a Parent Information Form, and 4-7 years old Kiddy-KINDL child and parental forms.
RESULTS: It was reported that there was no statistically significant difference between the quality of life scores in child self reports forms and parental proxy reports forms (Z: 0.131, p: 0.896, p>0.05) and there was a strong and statistically significant and meaningful correlation between the mean scores of two groups (r: 0.86, p: 0.000, p< 0.001).
CONCLUSION: The study results suggested an agreement between the child self reports and parental Proxy reports of the health related quality of life of 4-7 years old children with corrosive esophagus burn.

Keywords: Corrosive substance burn, quality of life, child


Korozif Özefagus Yaniği Olan 4–7 Yaş Arası Çocuklarin Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesinde Öznel Değerlendirme ve Ebeveyn Değerlendirmesi Arasındaki Uyumun İncelenmesi

Gülden Yörükoğlu1, Hatice Bal Yılmaz2
1Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul,
2Ege Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Bu araştırma korozif özefagus yanığı olan 4-7 yaş arası çocukların yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde öznel değerlendirme ve ebeveyn değerlendirmesi arasındaki uyumun incelenmesi amacı ile yapılmıştır.
YÖNTEMLER: Tanımlayıcı tipte yapılan bu araştırmanın örneklemini, 4–7 yaş arasında korozif özefagus yanığı olan 100 çocuk ve anneleri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “Çocuk Tanıtım Formu”, “Ebeveyn Tanıtım Formu” ve Çocuk ve ebeveynin çocuğun yaşam kalitesini değerlendirmesine yönelik “4-7 yaş Kiddy-KINDL (Children Quality of Life-Qestionnaire)“ çocuk ve ebeveyn formları kullanılmıştır.
BULGULAR: Çocukların değerlendirdiği öznel yaşam kalitesi puan ortalaması ile annelerin değerlendirdiği yaşam kalitesi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı (Z: 0.131, p: 0.896, p>0.05), iki ölçüm puanları arasında pozitif yönde, güçlü ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r: 0.86, p: 0.000, p< 0.001).
SONUÇ: Klinik olarak korozif özefagus yanığı olan 4-7 yaş arası çocukların sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin değerlendirmesinde öznel değerlendirme ve ebeveyn değerlendirmesi arasında uyum saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Korozif madde yanık, yaşam kalitesi, çocuk


Gülden Yörükoğlu, Hatice Bal Yılmaz. An Analysis of The Agreement Between Child Self Reports and Parental Proxy Reports of The Health Related Quality of Life in 4-7 Years Old Children With Corrosive Esophagus Burn. . 2015; 2(3): 122-127

Corresponding Author: Hatice Bal Yılmaz, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar