. 2014; 1(3): 130-137

Analysıng lıkıng of chıldren & parentıng attıtudes of nurses workıng ın pedıatrıc and adult clınıcs

Esra Tural Büyük1, Selda Rızalar1, Emine Güdek Seferoğlu1, Hanife Oğuzhan2
1Ondokuz Mayıs University Medical School
2Ondokuz Mayıs University Medical Faculty

OBJECTIVE: An individual’s attitude toward parenting and liking of children reflects that individual's fundamental belief about children and being with children. In pediatric care, especially pediatric nurses need to understand the differences in children's physical, emotional, and social development, and they should provide children with the love, affection and attention they need. Under the current circumstances in our country, not all nurses may find a chance to work in their field of choice. For this reason, the liking of children in nurses and the parenting style they were raised with are of particular importance. This study was designed to determine and evaluate the parenting attitudes and liking of children in nurses working in pediatric and adult clinics.
METHODS: The current study using a descriptive research design included 160 nurses working at Samsun Ondokuz Mayıs University, who agreed to participate in the study. The research data were collected using “Personal Information Form”, “Liking of Children Scale” and “Family Life and Child Rearing Attitude Scale (Parental Attitude Research Instrument – PARI) ”.
RESULTS: Of the nurses participating in the study, 62.5% were in the age range of 22-30, 59.4% were married and 65.6% had a bachelor's degree. While 71.9% of the nurses reported choosing this profession through their own decisions, 79.4% reported that they were raised with democratic style of parenting. The research revealed that the liking of children and parenting attitudes were not affected by the fields nurses work in (p>0.05).
CONCLUSION: We found no statistically significant correlation between the scores for liking of children and parenting attitudes and the socio-demographic characteristics of nurses and style of parenting they were raised with.

Keywords: nurse, liking of children, parenting attitude


Çocuk ve erişkin kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuk sevme ve çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi

Esra Tural Büyük1, Selda Rızalar1, Emine Güdek Seferoğlu1, Hanife Oğuzhan2
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Samsun
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

AMAÇ: Çocukları sevme ve çocuklara yönelik tutum, bir bireyin çocuk ve çocuklarla birlikte olma konusundaki temel inancının yansımasıdır. Özellikle çocuk hemşirelerinin çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimsel farklılıklarını anlamaları, onlara gerekli sevgi ve ilgiyi göstermeleri gerekir. Ülkemiz koşullarında her hemşire kendi istedikleri alanda çalışamamaktadır. Bu durumda hemşirelerin çocukları sevme durumları ile hangi çocuk yetiştirme tutumu ile yetiştirildikleri önem kazanmaktadır. Bu çalışma, erişkin ve çocuk servislerinde çalışan hemşirelerin çocuk sevme tutumları ile çocuk yetiştirme tutumlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır.
YÖNTEMLER: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 160 hemşire ile yapılmıştır. Araştırmada, “Bireysel Bilgi Formu”, “Çocuk Sevme Ölçeği” ve “Aile Yaşamı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği” (Parental Attitude Research Instrument – PARI) kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışma kapsamındaki hemşirelerin %62.5’i 22-30 yaş grubunda, %59.4’ü evli ve %65.6’sı lisans mezunudur. Hemşirelerin %71.9’u kendi istekleri ile bu mesleği seçtiklerini ve %79.4’ü yetiştiği ailenin demogratik tutum sergilediğini belirtmişlerdir. Araştırmada çalıştıkları alanın çocuk sevme ve çocuk yetiştirme tutumunu etkilemediği görülmüştür(p>0.05).
SONUÇ: Hemşirelerin sosyo demografik özellikleri ve yetiştiği ailenin özellikleri ile çocuk sevme ve çocuk yetiştirme puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır

Anahtar Kelimeler: Hemşire, Çocuk sevme, yetiştirme tutumu


Esra Tural Büyük, Selda Rızalar, Emine Güdek Seferoğlu, Hanife Oğuzhan. Analysıng lıkıng of chıldren & parentıng attıtudes of nurses workıng ın pedıatrıc and adult clınıcs. . 2014; 1(3): 130-137

Corresponding Author: Esra Tural Büyük, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar