. 2015; 2(3): 167-169

A case of gluteal abscess due to Salmonella typhimurium

Yelda Türkmenoğlu, Elif Köşeli, Evrim Özlem Göksoy, Maksat Jorayev, Vefik Arıca
Ministry Of Health Okmeydanı Training And Researh Hospital Pediatric Department, Istanbul, Turkey

The non- typhoidal Salmonella infections normally cause self- limiting gastroenteritis; but invasive gastroenteritis may occur, especially in newborns, elderly and immunosuppresive patients. In addition to bacteriemia, it may cause severe infections such as meningitis, brain abscess, septic arthritis and soft tissue abscesses. Muscle abscesses caused by non- typhoid salmonella infections were rarely reported in adults. Here, a 13- month- old girl who developed gluteal abscess due to Salmonella typhimirium, after diarrhea is presented.

Keywords: Salmonella, abscess, child


Salmonella typhimurium nedenli bir gluteal abse olgusu

Yelda Türkmenoğlu, Elif Köşeli, Evrim Özlem Göksoy, Maksat Jorayev, Vefik Arıca
Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, Istanbul, Türkiye

Non- tifoidal salmonella enfeksiyonlarının normal seyri çoğunlukla kendini sınırlayan gastroenterit şeklindedir, ancak özellikle yenidoğanlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde invaziv seyirli olabilmektedirler. Gastroenterit ve bakteriyemi oluşturmalarının yanısıra menenjit, beyin absesi, septik artrit gibi ağır enfeksiyonlara ve yumuşak doku abselerine neden olabilmektedirler. Non- tifoidal salmonella infeksiyonlarına bağlı muskuler abseler nadir olarak erişkinlerde bildirilmiştir. Burada ise 13 aylık bir kız çocuğunda ishal sonrası oluşan ve Salmonella typhimuriumun etken olduğu bir gluteal abse olgusu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Salmonella, abse, çocuk


Yelda Türkmenoğlu, Elif Köşeli, Evrim Özlem Göksoy, Maksat Jorayev, Vefik Arıca. A case of gluteal abscess due to Salmonella typhimurium. . 2015; 2(3): 167-169

Corresponding Author: Yelda Türkmenoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar