. 2014; 1(4): 236-238

Gianotti-Crosti Syndrome Following Epstein-Barr Virus Infection: Case Report

Mehmet Tekin1, Habip Almış1, Kasım Özarslan1, Abdulgani Gülyüz2, Mehmet Turgut1
1Adiyaman University, School of Medicine, Department of Pediatrics, Adiyaman, Turkey
2Sevgi Hospital, Department of Pediatrics, Malatya, Turkey

Gianotti-Crosti syndrome (GCS) is defined as papular acrodermatitis of childhood. It is associated with immunizations and viral or bacterial infections. GCS is characterized by symmetrical papular or papulovesicular eruptions on the face, buttocks, and extensor surfaces of the extremities. Although GCS was originally reported to be associated with infections of hepatitis B virus, many different viral infections have been reported to be associated with this syndrome. It is a self-limited disease that will heal without treatment within a few weeks. The condition often concerns the infected child’s family due to the papular structure; however, recognition of this syndrome will reduce unnecessary tests and repeated doctor visits. Here, we present a six-year-old boy with GCS after an Epstein -Barr virus infection.

Keywords: Childhood, Gianotti-Crosti syndrome, papular akrodermatitis


Epstein-Barr Virüs Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Gianotti-Crosti Sendromu: Olgu Sunumu

Mehmet Tekin1, Habip Almış1, Kasım Özarslan1, Abdulgani Gülyüz2, Mehmet Turgut1
1Adıyaman Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağ. Ve Hast. Anabilim Dalı, Adıyaman, Türkiye
2Özel Sevgi Hastanesi, Çocuk Sağ. Ve Hast. Anabilim Dalı, Malatya, Türkiye

Gianotti-Crosti sendromu çocukluk çağının papüler akrodermatiti olarak tanımlanmaktadır. Aşılanma ya da viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Yüzde, kalçada ve ekstremitelerin ekstansör yüzeylerinde simetrik bir şekilde ortaya çıkan papüler ya da papüloveziküler döküntü ile karakterizedir. Başlangıçta hepatit B ile ilişkilendirilmiş olsa da birçok viral enfeksiyondan sonra görülebilmektedir. Tedaviye gerek kalmadan birkaç haftada kendiliğinden düzelmektedir. Papüler yapısından dolayı aileleri endişelendiren bu döküntülü hastalığın tanınması gereksiz tetkikleri azaltacak ve tekrarlayan doktora başvuruları önleyecektir. Burada Epstein-Barr virüs enfeksiyonu sonrası Gianotti-Crosti sendromu gelişen 6 yaşında bir olgu sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk, Gianotti-Crosti sendromu, papüler akrodermatit


Mehmet Tekin, Habip Almış, Kasım Özarslan, Abdulgani Gülyüz, Mehmet Turgut. Gianotti-Crosti Syndrome Following Epstein-Barr Virus Infection: Case Report. . 2014; 1(4): 236-238

Corresponding Author: Mehmet Tekin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar