. 2015; 2(4): 230-232

Down's Syndrome And Non-Immune Hydrops Fetalis: A Case Report Of A Surviving Premature Infant

Bertan Karaboğa1, Sezgin Güneş1, Arda Bozgül1, Ramazan Soylar1, Hüseyin Helvacı1, Dilek Orbatu2
1Department of Pediatrics,İzmir University School of Medicine,İzmir,Turkey
2İzmir tepecik training and research Hospital

Hydrops fetalis (HF) is defined as the presence of two or more abnormal fetal fluid collections, such as extensive skin edema, pleural effusion, pericardial effusion, ascites and polyhydramnios. This situation might be the result of immune or nonimmune-mediated process. Non-immune type is seen more frequently in recent years. The etiology of the non-immune hydrops fetalis (NIHF) which is a condition of high mortality rates, includes chromosomal abnormalities, cardiac malformations, arrhythmias, fetal anemia and TORCH (Toxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes Simplex viruses, Human Parvovirus B19) infections. İn this paper, a living preterm infant who has Down Syndrome and non-immune hydrops fetalis and survived the neonatal period is presented.

Keywords: Non immun Hydrops, Down syndrome, Prematurity


Down Sendromu Ve Immun Olmayan Hidrops Fetalis: Yaşayan Prematüre Bir Olgu Sunumu

Bertan Karaboğa1, Sezgin Güneş1, Arda Bozgül1, Ramazan Soylar1, Hüseyin Helvacı1, Dilek Orbatu2
1İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir
2İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Hidrops fetalis (HF), yaygın cilt ödemi, plevral efüzyon, perikardiyal efüzyon, asit, polihidroamnios gibi anormal fetal sıvı kolleksiyonlarının iki veya daha fazlasının bulunması olarak tanımlanır. Bu durum immün veya non-immün aracılı süreçlerin sonucu olabilir. Son yıllarda daha sıklıkla non-immun şekli görülmektedir. Non- immun hidrops fetalis (NİHF), etiyolojisinde kromozom anomalileri, kardiyak yapısal malformasyonlar, aritmiler, fetal anemi ve TORCH (Toxoplazma, Parvovirüs B19, Rubella, Sitomegalovirüs, Herpes Simpleks) enfeksiyonlarını içeren mortalitesi yüksek bir tablodur. Bu yazıda down sendromlu ve non-immun hidrops fetalis ile doğan ve yaşayan preterm bir olgu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Non immun Hidrops, Down sendromu, Prematurite


Bertan Karaboğa, Sezgin Güneş, Arda Bozgül, Ramazan Soylar, Hüseyin Helvacı, Dilek Orbatu. Down's Syndrome And Non-Immune Hydrops Fetalis: A Case Report Of A Surviving Premature Infant. . 2015; 2(4): 230-232

Corresponding Author: Bertan Karaboğa, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar