. 2015; 2(4): 177-182

Breastfeedıng Of Multıple Pregnancy Assısted Reproductıon Technologıes

Nurdan Akçay Didişen1, Emine Şen2
1Ege University,pediatric Nursing Department,bornova-izmir
2Adnan Menderes University Soke Health Nursing Department,söke-aydın

For an infertile woman learning about her pregnant with twins or multiple babies is an happy and exciting surprise. When asked her thoughts about the breastfeeding of the babies; this positive emotions turns into feelings of inadequacy, fear and anxiety. Health care professionals have crucial roles in this regard. Basic counselling knowledge and skills, assisting in the solution of nutrition problems, challenging nutrition problems and identifying risky situations, ability to take the necessary measures of health care professionals are vital. This article describes common problems and approaches with breastfeeding the benefits of breastfeeding, breastfeeding technique and positions, and transferred information about breast milk storage guidelines and the importance of health personnel in this topic had been emphasized.

Keywords: Assisted Reproduction Technologies, Multiple Pregnancy, Breastfeeding, Health care professionals


Yardımcı Üreme Teknolojileri Aracılığı İle Oluşan Çoğul Gebeliklerde Emzirme

Nurdan Akçay Didişen1, Emine Şen2
1Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği A.d. Bornova-izmir
2Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Söke -aydın

İnfertil bir kadın için ikiz ya da çoğul bebeğe hamile olduğunu öğrenmek mutluluk ve heyecan verici bir sürprizdir. Bu bebeklerin emzirilmesi konusunda ne düşündüğü sorulduğunda ise; yerini yetersizlik, korku ve endişeye bırakmaktadır Sağlık profesyonelleri bu konuda çok önemli rollere sahiptir. Temel bilgi ve danışmanlık sağlama becerileri, beslenme problemlerinin çözümüne yardımcı olmaları, zorlu beslenme problemleri ve deneyimleri ile sorun yaşayabilecek riskli durumları bilme, nerde ve ne zaman bu durumla karşılaşacaklarını saptama hayati önem taşımaktadır. Bu makalede anne sütünün yararları, emzirmede sık karşılaşılan problemler ve yaklaşım, emzirme tekniği ve pozisyonları ve anne sütü saklama rehberi konuları hakkında bilgiler aktarılmış, sağlık profesyonelleri bu konudaki önemi vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yardımcı üreme teknolojileri, Çoğul gebelik, Emzirme, Sağlık bakım profesyoneli


Nurdan Akçay Didişen, Emine Şen. Breastfeedıng Of Multıple Pregnancy Assısted Reproductıon Technologıes. . 2015; 2(4): 177-182

Corresponding Author: Nurdan Akçay Didişen, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar