. 0; 0: 0-0

Suriye ve Iraklı Göçmen Çocuklarda D Vitamini Eksikliği

Eyüp Sarı
Sağlık Bilimleri Universitesi, Ankara Dr. Sami Ulus Kadındoğum Ve Çocuk Hastanesi Ankara Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda yapılan çalışmalarda çocuklarda D vitamini eksikliğinin yaygın olarak gözlendiği özellikle de göçmenlerde bu oranın daha fazla olduğu bildirilmiştir. Biz de bu çalışmada Suriye ve Iraklı göçmen çocukların D vitamini düzeyleri ve yaş, cinsiyet, tanı ve uyruklarının D vitamini eksikliğiyle ilişkilerini belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Ankara ili içerisindeki hastanelerde kan 25(OH)D vitamini seviyesi bakılan Irak ve Suriyeli göçmen çocuklar retrospektif olarak incelendi. 25 (OH) D vitamin seviyeleri <12 ng / mL eksikliği, 12-20 ng / mL yetersizliği,> 20 ng / mL normal olarak sınıflandırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya yaş ortalaması 10.1±5.3 olan, toplam 171 göçmen çocuk dahil edildi. Çocukların %25. 7’ sinin normal (>20 ng/mL) 25(OH)D vitamini kan seviyesine sahip olduğu gözlenirken, %31.2 sinde hafif eksiklik, (12-20 ng/mL), %40.9 unda tedavi gerektiren D vitamini eksikliği (< 12 ng/mL) tespit edildi. Çocuklar cinsiyet, yaş grupları ve uyruklarına göre D vitamini seviyeleri karşılaştırıldığında kız çocukların (p=0.003) ve 10 yaş ve üzerindekilerin (p=<0.001) 25(OH)D vitamini seviyelerinin daha düşük olduğu gözlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız göçmen çocuklarda özellikle 10 yaş üstü ve kız çocuklarında yüksek oranda tedavi gerektiren D vitamini eksikliği olduğunu göstermektedir. Ciddi olumsuz sonuçları olabilecek D vitamini eksikliği ve yetersizliği açısından yüksek risk altında olan göçmen çocukların D vitamini takviyesi ve beslenme desteğine ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Göçmen çocuklar, Vitamin D, Vitamin D Eksikliği


Vitamin D Deficiency in Syrian and Iraqi Immigrant Children

Eyüp Sarı
Sağlık Bilimleri University, Ankara Dr. Sami Ulus Obstetrics, Children Health And Diseases Training And Research Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Recent studies have suggested that vitamin D deficiency in immigrant children is widespread.The aim of this study was to establish the correlation between vitamin D levels, age, gender, diagnosis, and nationality of Syrian and Iraqi immigrant children with vitamin D deficiency.
METHODS: Syrian and Iraqi immigrant children whose blood 25(OH)D levels were checked in hospitals in the province of Ankara in Turkey between the dates of 1 January 2015 and 31 December 2018. Vitamin levels of 25(OH)D were classified as <12 ng/mL deficiency, 12-20 ng/mL insufficiency, >20 ng/mL normal.
RESULTS: A total of 171 immigrant children with a mean age of 10.1±5.3 years were included in the study. Of these children, while 25.7% were observed to have normal (>20 ng/mL) 25(OH)D blood level, 31.2% were established to have mild deficiency (12-20ng/mL), and 40.9% were found to have vitamin D deficiency requiring treatment (<12ng/mL). When compared the vitamin D levels of children according to their gender, age groups, and nationalities, girls (p=0.003) and children at the age of 10 and above (p≤0.001) were observed to have lower 25(OH)D vitamin levels.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The high frequency of vitamin D deficiency in immigrant children (especially girls older than 10 years) indicates a need for supplementation and nutritional support.

Keywords: Immigrant Children, Vitamin D, Vitamin D Deficiency


Eyüp Sarı. Vitamin D Deficiency in Syrian and Iraqi Immigrant Children. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Eyüp Sarı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar