. 0; 0: 0-0

0-24 ay Arası Çocuk Sahibi Olan Ebeveynlerin Uyku Kalitesi Anksiyete-Depresyon ve Yeme Tutumu Arasındaki İlişki

Alev Cıncıkcı Kırıcı1, Raziye Şule Gümüştakım2, CELAL KUŞ2, Berna Yaldır Aksoy2
1Kahramanmaraş 26 Nolu Boğaziçi Aile Sağlığı Merkezi̇
2Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu zamana kadar yapılan birçok çalışma uykunun fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde çok büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Ebeveynlikte ise kişinin uyku kalitesi kötüleşerek depresyon ve yeme bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada 0–24 ay arası bebek sahibi olan ebeveynlerin uyku kalitesi ve yeme tutumu ile anksiyete–depresyon arasındaki ilişki incelenerek, ebeveynlerin psikolojik ve fiziksel sağlığına etkisine ışık tutulması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Polikliniğine Ağustos-Kasım 2019 tarihleri arasında başvuran 0-24 ay arası bebek sahibi olan 260 ebeveyne prospektif olarak yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri içeren anket, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği (HAD), Yeme Tutum Ölçeği (YTÖ) yüz yüze görüşme metodu ile doldurtulmuştur. İstatiksel analiz R 3.5.1. programı kullanılarak yapılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.
BULGULAR: Ortalama PUKİ skoru kadınlarda erkeklere göre anlamlı şekilde yüksektir (p<0,001). Çocuğun uyanma sıklığı arttıkça hem anne-babanın PUKİ skoru (p<0,001), hem de kötü uyku kalitesi sıklığı anlamlı şekilde artmaktadır (p=0,002). Kötü uyku kalitesi sıklığı kadınlarda (%69,3), erkeklere göre (%46,3) anlamlı şekilde daha yaygındır (p=0,002). Toplam PUKİ skoru ile HAD depresyon skoru arasında (r=0,41, p<0,001) pozitif yönlü orta derecede, toplam PUKİ skoru ile HAD anksiyete skoru arasında (r=0,50, p<0,001) pozitif yönlü kuvvetli derecede, HAD depresyon skoru ile HAD anksiyete skoru arasında (r=0,64, p<0,001) pozitif yönlü kuvvetli derecede, HAD depresyon skoru ile toplam YTÖ skoru arasında ise pozitif yönde zayıf anlamlı korelasyon (r=0,19, p=0,010), HAD anksiyete skoru ile toplam YTÖ skoru arasında da pozitif yönlü orta derecede anlamlı korelasyon ilişkisi vardır (r=0,27, p<0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Doğum sonrası dönemde yaşanan sorunlardan yalnızca annelerin değil babaların da etkilendiğini, doğumun ardından sağlık hizmetlerinde bu sürecin takip ve yönetiminde bebek kadar ebeveynlerin de izlenmesi gerektiği her sağlıkçı tarafından unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: 0-2 yaş arası bebek sahibi ebeveynler, uyku kalitesi, anksiyete, depresyon, yeme tutumu.


The Relationship Between Sleep Quality Anxiety-Depression and Eating Attitudes of Parents with 0-24 Months Children

Alev Cıncıkcı Kırıcı1, Raziye Şule Gümüştakım2, CELAL KUŞ2, Berna Yaldır Aksoy2
1Kahramanmaraş Bogazici Family Health Center No. 26, Kahramanmaraş
2Department Of Family Medicine, Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Kahramanmaraş, Turkey

INTRODUCTION: Many studies conducted so far have shown that sleep has a great impact on physical and psychological health. In parenting, on the other hand, the sleep quality of the person deteriorates and problems such as depression and eating disorders may occur. In this study, it was aimed to shed light on the effects on the psychological and physical health of parents by examining the relationship between sleep quality and eating attitude and anxiety-depression of parents who have babies aged 0-24 months.
METHODS: This study was conducted prospectively on 260 parents who had babies aged 0-24 months, who applied to the Pediatrics Polyclinic of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Medical Faculty Hospital between August-November 2019. A questionnaire including sociodemographic characteristics, Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD), Eating Attitude Scale (YTS) were filled in by face-to-face interview method. Statistical analysis R 3.5.1. program and statistical significance level was accepted as p<0.05.
RESULTS: The mean PUKI score was significantly higher in women than in men (p<0.001). As the child's waking frequency increases, both the parent's PUKI score (p<0.001) and the frequency of poor sleep quality increase significantly (p=0.002). The frequency of poor sleep quality was significantly more common in women (69.3%) than men (46.3%) (p=0.002). There is a moderately positive correlation between the total PUKI score and the HAD depression score (r=0.41, p<0.001), and a strongly significant positive correlation between the total PUKI score and the HAD anxiety score (r=0.50, p<0.001). There is a strong and significant positive correlation between HAD depression and HAD anxiety score (r=0.64, p<0.001). There was a weak and positive correlation between HAD depression score and total YTS score (r=0.19, p=0.010). There is also a moderately significant positive correlation between HAD anxiety score and total YTS score (r=0.27, p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It should not be forgotten by every healthcare professional that not only mothers but also fathers are affected by the problems experienced in the postpartum period, and that parents should be followed up as well as the baby in the follow-up and management of this process in health services after birth.

Keywords: Parents who have babies aged 0-2 years, sleep quality, anxiety, depression, eating attitude.


Alev Cıncıkcı Kırıcı, Raziye Şule Gümüştakım, CELAL KUŞ, Berna Yaldır Aksoy. The Relationship Between Sleep Quality Anxiety-Depression and Eating Attitudes of Parents with 0-24 Months Children. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Raziye Şule Gümüştakım, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar