. 0; 0: 0-0

Tekrarlayan Solunum Sistemi Semptomları Olan Çocuklarda Yutma Disfonksiyonun Değerlendirilmesi

Emine Gulsah Torun1, Tugba Sismanlar Eyuboglu2, Ayşe Akkuş1, Ömer Faruk Yasaroglu3, Selen Serel Arslan3, NUMAN DEMIR3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı, Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, Ankara
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Hacettepe Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı çocuklardaki tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) ve persistan solunum sistemi semptomlarının etiyolojisinde yutma disfonksiyonun rolünü belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kasım 2016-Haziran 2019 tarihleri arasında Çocuk Göğüs Hastalıkları polikliniğine ASYE veya persistan solunum sistemi semptomlar ile başvuran ve yutma disfonksiyonu tanısı alan 0-18 yaş arası 32 hastanın kayıtları geriye dönük olarak kaydedildi. Hastaların yutma fonksiyonu videofloroskopik yutma çalışması (VFSS) ve Pediatrik Yeme Değerlendirme Aracı-10 ile değerlendirildi.
BULGULAR: Hastaların median yaşı 14 (7.25-32.25) aydı, %81.3'ü erkekti. Hastaların %50'sinin metabolik ve/veya nörolojik hastalığı vardı, %25'inin yutma disfonksiyonu için risk faktörlerine sahipti ve %25'inin herhangi bir risk faktörü veya altta yatan bir hastalığı yoktu. Hastaların %90.6'sında İnce sıvıların aspirasyonu bulundu, bunların %68.8'i sessiz, %56.3'ünde oral faz disfonksiyonu ve %40.6'sında gecikmiş yutma refleksi vardı. VFSS'de metabolik ve/veya nörolojik hastalığı olan 16 (%50) hastada metabolik ve/veya nörolojik hastalığı olmayanlara kıyasla ince ve puding kıvamlı sıvılar için oral faz disfonksiyonu ve gecikmiş yutma refleksi daha sıktı (p<0.05). Yutma terapisi alan takipli hastalarda yıllık ASYE sayısında azalma saptandı (p=0.01).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yutma disfonksiyonu, tekrarlayan solunum sistemi semptomları öyküsü olan hastaları değerlendirirken eşlik eden hastalıkları ve risk faktörleri ne olursa olsun etiyolojide düşünülmesi gereken önemli bir tanıdır. Erken tanı ve tedavi, yutma disfonksiyonu ile ilişkili komplikasyonları önlemek için çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Yutma disfonksiyonu, Pediatrik, Disfaj, Solunum sistemi semptomları


Evaluation of Swallowing Dysfunction in Children with Recurrent Respiratory Symptoms

Emine Gulsah Torun1, Tugba Sismanlar Eyuboglu2, Ayşe Akkuş1, Ömer Faruk Yasaroglu3, Selen Serel Arslan3, NUMAN DEMIR3
1University of Health Sciences, Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital for Maternity and Children, Department of Pediatrics, Ankara, Turkey
2Gazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Pulmonology, Ankara, Turkey
3Hacettepe University, Faculty of Health Sciences, Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: This study aims to determine the role of swallowing disorders in the etiology of recurrent lower respiratory tract infections (LRTIs) and persistent respiratory symptoms in children.
METHODS: The records of 32 patients aged 0-18 years who applied to the outpatient clinic of the Pediatric Pulmonology Department between November 2016-June 2019 with LTRIs or persistent respiratory symptoms and diagnosed as swallowing dysfunction were evaluated retrospectively. The swallowing function of the patients were imaged and recorded by videofluoroscopic swallowing study (VFSS), and parents were surveyed for with Pediatric Eating Assessment Tool-10.
RESULTS: Median age of the patients was 14 (7.25-32.25) months, 81.3% were male.It was noted that 50% of the patient population had metabolic and/or neurologic disease, and half of the remaining 16 patients had risk factors for swallowing dysfunction, while the other half did not. Aspiration of thin liquids was found in 90.6% of patients, of which 68.8% were silent, 56.3% had oral phase dysfunction and 40.6% had a delayed swallowing reflex. Oral phase dysfunction and delayed swallowing reflex for thin and thick liquids were more frequent in 16 (50%) patients with metabolic and/or neurological disease on VFSS compared to those without metabolic and/or neurological disease (p<0.05). There was reduction in the annual number of LTRIs reported following implementation of swallowing therapy (p=0.01).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Swallowing dysfunction is an important diagnosis to consider when approaching patients with history of recurrent respiratory symptoms, regardless of their comorbidities and risk factors. Early diagnosis and treatment is crucial to avoid subsequent complications associated with it.

Keywords: Swallowing dysfunction, Pediatric, Dysphagia, Respiratory symptoms


Emine Gulsah Torun, Tugba Sismanlar Eyuboglu, Ayşe Akkuş, Ömer Faruk Yasaroglu, Selen Serel Arslan, NUMAN DEMIR. Evaluation of Swallowing Dysfunction in Children with Recurrent Respiratory Symptoms. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Emine Gulsah Torun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar