. 0; 0: 0-0

Çocukluk Yaş Grubunda Kolon Striktürü İle Prezente Olan Crohn Hastalığı: Nadir Bir Olgu

Ahmet Baştürk1, Reha Artan1, Aygen Yılmaz1, Alp Oztek2
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı, Antalya
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Antalya

Crohn Hastalığı (CH) tüm gastrointestinal sistemi transmural ve segmental olarak tutabilen multisistemik bir hastalık olup tutulum yerine göre çok çeşitli semptomlar ile hastalar başvurabilmektedir. On beş yaşında şiddetli karın ağrısı ile başvuran hastada yapılan incelemelerde sağ kolonda darlık gözlenmiş olup CH ile uyumlu saptandı. İzleminde cilde fistülize olan, karın içinde abse gelişen hastanın tedavisinde kortikosteroid, azathiopurin, mesalazin, metotreksat, infliksimab ve antibiyotik tedavisi ile düzelme sağlandı. İzlemde şikayetleri gerileyen hastanın kontrollerinde karın içi abseleri ve kolonda darlığı geriledi.
Crohn Hastalığında, daha çok erişkin dönemde geç dönem komplikasyonu olarak karşılaştığımız bağırsak striktürü ile prezente olan CH saptadığımız çocuk hastayı sunmak istedik.

Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, çocuk, kolon


Crohn's disease in a child with colonic stricture: a case report

Ahmet Baştürk1, Reha Artan1, Aygen Yılmaz1, Alp Oztek2
1Department Of Pediatric Gastroenterology, Faculty Of Medicine, Antalya, Turkey
2Department Of Radiology, Akdeniz University Faculty Of Medicine, Antalya, Turkey

Crohn’s Disease (CD) is multisystemic disease which may affect gastrointestinal system transmural and segmental and patients may present with any kind of symptoms. An investigation on 15-year-old patient presented with severe abdominal pain revealed narrowing in right colon and found consistent with CD. Patient who devepoled an abcess fistulized to the skin during the follow-up showed improvement after the treatments of corticosteroid, azathioprine, mesalazine, methotrexate, infliximab and antibiotics. During the control follow-ups intra-abdominal abcesses and narrowing of the colon was regressed along with patient’s symptoms. We wanted to present this case where our patient was diagnosed with CD after presented with colon stricture which is more commonly seen as late stage complication in adult CD.

Keywords: Crohn Disease, child, colon


Ahmet Baştürk, Reha Artan, Aygen Yılmaz, Alp Oztek. Crohn's disease in a child with colonic stricture: a case report. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Ahmet Baştürk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar