. 0; 0: 0-0

Çocuklarda Reaktif Lenfadenopati Ayrımında Ultrasonografinin Rolü

Elif Şeker Ekici1, MUSTAFA Büyükavcı2, Yasemin Gündüz3, Mehmet Fatih Orhan2, Bahri Elmas1
1Sakarya Üniversitesi, Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Sakarya
2Sakarya Üniversitesi, Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Hematoloji Ve Onkoloji Ana Bilim Dalı, Sakarya
3Sakarya Üniversitesi, Eğitim Araştırma Hastanesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Sakarya

GİRİŞ ve AMAÇ: Lenfadenopatiye (LAP) neden olan benign ve malign hastalıkların ayrımında ultrasonografinin rolü üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Ancak reaktif etiyolojilere bağlı LAP'ı diğer benign enfeksiyöz nedenlerden ayırmaya yönelik çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmada benign LAP'lerin ayrımında ultrasonografinin rolü incelenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada LAP'li 0-18 yaş grubu 165 çocuk prospektif olarak değerlendirildi. Klinik özelliklerine göre benign LAP'ler viral ve bakteriyel lenfadenit ve reaktif LAP'ler olarak gruplandırıldı. Her grubun ultrasonografik özellikleri değerlendirildi.
BULGULAR: LAP'lerin ultrasonografik bulgularından hiler ekojenite kaybı, reaktif LAP'ı viral lenfadenitten ayırmada anlamlı iken, sınır düzensizliği bakteriyel lenfadenit için daha anlamlıydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Benign LAP'lerin ayırt edilmesi antibiyotik reçete etme kararında önemlidir. Bu ayrımı yapmak için klinik özelliklerin yanı sıra ultrasonografik özelliklerden de yararlanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Hiler ekojenite, Lenfadenit, Periferik lenfadenopati, Ultrasonografi, Reaktif hiperplazi


The Role of Ultrasonography in The Discrimination of Reactive Lymphadenopathy in Children

Elif Şeker Ekici1, MUSTAFA Büyükavcı2, Yasemin Gündüz3, Mehmet Fatih Orhan2, Bahri Elmas1
1Sakarya University, Training And Research Hospital, Department Of Pediatrics, Sakarya,
2Sakarya University, Training And Research Hospital, Department Of Pediatrics, Division Of Hematology And Oncology, Sakarya
3Sakarya University, Training And Research Hospital, Department Of Radiology, Sakarya

INTRODUCTION: Many studies have been conducted on the role of ultrasonography in differentiating benign from malignant diseases that cause lymphadenopathy (LAP). However, studies to differentiate LAP due to reactive etiologies from other benign infectious causes. This study examined the role of ultrasonography in the differentiation of benign LAPs are insufficient.
METHODS: This study prospectively evaluated 165 children with LAP aged 0-18 years. According to their clinical features, benign LAPs were grouped into viral and bacterial lymphadenitis, and reactive LAPs. Ultrasonographic characteristics of each group were assessed.
RESULTS: While loss of hilar echogenicity from ultrasonographic findings of LAPs was significant in differentiating reactive LAP from viral lymphadenitis, border irregularity was more favorable for bacterial lymphadenitis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Differentiating benign LAPs is important in the decision to prescribe antibiotics. In addition to the clinical features, ultrasonographic features can also be used to make this distinction.

Keywords: Hilar echogenicity, Lymphadenitis, Peripheral lymphadenopathy, Ultrasonography, Reactive hyperplasia


Elif Şeker Ekici, MUSTAFA Büyükavcı, Yasemin Gündüz, Mehmet Fatih Orhan, Bahri Elmas. The Role of Ultrasonography in The Discrimination of Reactive Lymphadenopathy in Children. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Elif Şeker Ekici, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar