. 0; 0: 0-0

Hastaneye yatırılan nörolojik hastalığı olan çocuklarda eşlik eden enfeksiyonlar

Turgay Cokyaman1, Tolga Kasap2, Taylan Çelik3
11Çanakkale Onsekiz Mart Universitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Nöroloji Bilim Dalı, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart Universitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çanakkale
31Çanakkale Onsekiz Mart Universitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Çanakkale

GİRİŞ ve AMAÇ: Nörolojik hastalığı olan çocuklarda ortaya çıkan enfeksiyonlar sıklıkla hastaneye yatış gerektirmekte ve antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bu çalışmada hastaneye yatırılan nörolojik hastalığı olan çocuklarda eşlik eden enfeksiyonların, kullanılan antibiyotiklerin ve kültürlerde üreyen patojenik mikroorganizmaların belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk nörolojisi servisine yatırılan 1 ay-18 yaş arası hastaların dijital tıbbi dosyaları retrospektif olarak incelendi. Nörolojik ve enfeksiyon hastalığı tanıları, kullanılan antibiyotik ve antiepileptikler ve kültür antibiyogram sonuçları kaydedildi.
BULGULAR: Nörolojik hastalığı olan çocuklarda en sık görülen enfeksiyon hastalığı alt solunum yolu enfeksiyonlarıydı (%50). Antibiyotik kullanım oranı %51.9 (%32.4 mono ve %19.4 kombine) idi. Tekli antibiyotik tedavisinde en çok üçüncü kuşak sefalosporinler (%46) kullanılmıştı. Çoklu antibiyotik tedavisinde ise karbapenemler (%26,6), glikopeptidler (%26,6) ve geniş spektrumlu penisilinler (%10) daha yüksek oranlarda kullanılmıştı. İdrar kültürlerinde Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Morganella morganii ve Enterococcus raffinosus, kan kültürlerinde Staphylococcus aureus ve Enterococcus faecium gibi patojen mikroorganizmalar üredi. Nörolojik hastalığı olan çocukların %59,3'ü antiepileptik tedavi almaktaydı. Valproik asit %24,6, levetirasetam %20,0, fenobarbital ve karbamazepin %10,8 sıklıkta kullanılmıştı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hastaneye yatırılan nörolojik hastalığı olan çocuklarda en sık görülen enfeksiyon hastalığı alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Mono antibiyoterapide çoğunluklu sefalosporin tercih edilse de kombine tedavide karbapenem ve glikopeptitler öne çıkmaktadır. Bu grup hastaların tedavisinde olası patojenler, nutrisyon durumu, zayıf immun yanıt ve çoklu ilaç etkileşimleri dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: antiepileptikler, antibiyotikler, çocuklar, pediatrik, tedavi


Accompanying infections in hospitalized children with neurological disease

Turgay Cokyaman1, Tolga Kasap2, Taylan Çelik3
11Department of Pediatrics,Division of PediatricNeurology, CanakkaleOnsekiz Mart UniversityFacultyof Medicine,Canakkale, Turkey
2Department of Pediatrics, CanakkaleOnsekiz Mart UniversityFaculty of Medicine, Canakkale, Turkey
33Department of Pediatrics, Division of PediatricInfectionDisease, Canakkale Onsekiz Mart UniversityFaculty of Medicine, Canakkale, Turkey

INTRODUCTION: Infections in children with neurological disease often require hospitalization and are treated with antibiotics. In this study, it was aimed to determine the accompanying infections, antibiotics used and pathogenic microorganisms grown in cultures in children with neurological disease hospitalized.
METHODS: Digital medical files of patients between one month and 18 years old admitted to the pediatric neurology service were retrospectively analyzed. Diagnoses of neurological and infectious disease, antibiotics and antiepileptics used, and culture antibiogram results were recorded.
RESULTS: The most common infectious disease in children with neurological disease was lower respiratory tract infections (50%). Antibiotic use rate in children with neurological diseases was 51.9% (32.4% mono and 19.4% combined). Lower respiratory tract infections (50%) were the leading antibiotic indications. Third generation cephalosporins (46%) were the most used in mono antibiotherapy, carbapenems (26.6%), gylicopeptides (26.6%) and broad-spectrum penicillins (10%) were used at higher rates in combined antibiotherapy. Pathogenic microorganisms such as Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Morganella morganii and Enterococcus raffinosus in urine cultures, Staphylococcus aureus and Enterococcus faecium were grown in blood cultures. 59.3% of the children with neurological diseases were receiving antiepileptic treatment. Valproic acid 24.6%, levetiracetam 20.0%, phenobarbital and carbamazepine were used at 10.8% frequency.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The most common infectious disease in hospitalized children with neurological disease is lower respiratory tract infections. Although cephalosporin is mostly preferred in mono-antibiotherapy, carbapenem and glycopeptides come to the fore in combined therapy. Possible pathogens, nutritional status, weak immune response and multiple drug interactions should be considered in the treatment of this group of patients.

Keywords: antiepileptics, antibiotics, children, pediatric, treatment


Turgay Cokyaman, Tolga Kasap, Taylan Çelik. Accompanying infections in hospitalized children with neurological disease. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Turgay Cokyaman, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar