. 0; 0: 0-0

On Yıllık Pediatrik Perkütan Böbrek Biyopsilerimizin Klinikopatolojik Analizi

Şenay Zırhlı Selçuk1, Ahmet Taner Elmas1, Nusret Akpolat2, Yılmaz Tabel1
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Malatya

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmadaki amacımız üçüncü basamak çocuk nefroloji merkezimizdeki nativ ve nakil böbrek biyopsilerinin verilerini demografik ve kliniko-patolojik yönden inceleyerek biyopsi endikasyonlarını belirlemek ve endikasyon ile histopatolojik tanı uyumluluğunu değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda 2011 ile 2021 tarihleri arasında … Çocuk Nefroloji kliniğimizde takip edilen ve perkütan böbrek biyopsisi yapılan 1-17 yaş arasındaki 126 çocuk hastanın dosyaları ve biyopsi sonuçları (toplam 134 biyopsi sonucu) geriye dönük değerlendirildi. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, biyopsi yeterliliği, endikasyon ile histopatolojik tanı uyumu ve izlemdeki durumları kaydedildi.
BULGULAR: Böbrek biyopsisi yapılan 126 hastanın 62’si (%49,2) erkek; 64’ü (%50,8) kız; yaş ortalaması 9,5±4,1 idi. En sık biyopsi endikasyonu nefrotik sendrom idi (%32,5). İmmünglobülin A nefropatisi (IgAN) ise en sık histopatolojik tanı idi (%23). Klinik ön tanı ile histopatolojik tanı arasındaki uyum %82,6 gibi yüksek bir orandaydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Histopatolojik tanı ile ön tanılarımızın uyumluluğunun yüksek bir oranda olması patolojik değerlendirmenin gerekliliğini sorgulatmamalı ve hatta genetik çalışmaların da katkısıyla en doğru tanıya ulaşmak için her türlü tetkikten faydalanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Biyopsi, böbrek, çocuk, histopatoloji, komplikasyon


Clinicopathological Analysis of Our Ten-Year Pediatric Percutaneous Kidney Biopsies

Şenay Zırhlı Selçuk1, Ahmet Taner Elmas1, Nusret Akpolat2, Yılmaz Tabel1
1İnönü University Medical Faculty, Department of Pediatric Nephrology, Malatya, Turkey
2İnönü University Medical Faculty, Department of Patology, Malatya, Turkey

INTRODUCTION: Our aim in this study is to evaluate the data of native and transplant kidney biopsies in our tertiary pediatric nephrology center in terms of demographic and clinico-pathology, to determine biopsy indications and to evaluate the compatibility of indication and histopathological diagnosis.
METHODS: In our study, the files and biopsy results (a total of 134 biopsy results) of 126 pediatric patients aged 1-17 years who were followed up…in our Pediatric Nephrology clinic and underwent percutaneous kidney biopsy between 2011 and 2021 were evaluated retrospectively. All patients' age, gender, biopsy adequacy, compliance with the indication and histopathological diagnosis, and follow-up status were recorded.
RESULTS: Of 126 patients who underwent kidney biopsy, 62 (49.2%) were male; 64 (50.8%) were girls; mean age was 9.5±4.1 years. The most common biopsy indication was nephrotic syndrome (32.5%). Immunoglobulin A nephropathy (IgAN) was the most common histopathological diagnosis (23%). The concordance between clinical preliminary diagnosis and histopathological diagnosis was as high as 82.6%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The high rate of compatibility between the histopathological diagnosis and our preliminary diagnoses should not question the necessity of pathological evaluation, and even all kinds of examinations should be used to reach the most accurate diagnosis with the contribution of genetic studies.

Keywords: Biopsy, child, complication, histopathology, kidney


Şenay Zırhlı Selçuk, Ahmet Taner Elmas, Nusret Akpolat, Yılmaz Tabel. Clinicopathological Analysis of Our Ten-Year Pediatric Percutaneous Kidney Biopsies. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Şenay Zırhlı Selçuk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar