. 0; 0: 0-0

Neonatal Hiperbilirübinemi ve Maternal&Neonatal Vitamin B12 Eksikliği Arasındaki İlişkinin Araştırılması: Prospektif Kontrollü Çalışma

Meltem Turan1, Hilal Ozkan2, Melike Sezgin Evim3, Nilgün Köksal2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neonatoloji
3Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada neonatal hiperbilirubinemi vakalarında vitamin B12 eksliğinin rolünün araşatırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu prospektif çalışmaya yenidoğan sarılığı olan ve anne sütü ile beslenen term bebekler dahil edildi. Sarılığı olan olgular hasta, sarılığı olmayan olgular control grubu olarak tanımlandı. Tüm bebekler ve annelerinde vitamin B12 düzeyi bakıldı.
BULGULAR: Toplam 154 bebek çalışmaya dahil edildi. Vitamin B12 eksikliği hasta grubunda, control grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Benzer şekilde hasta grubunun annelerinde de vitamin B12 düzeyi anlamlı düşük idi. Hasta grubunda ortalama bilirubin düzeyi ve fototerapi ihitiyacı vitamin B12 eksikliği saptanan bebeklerde anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada annelerdeki vitamin B12 eksikliğinin yenidoğan bebeklerde vitamin B12 eksikliği ile ilişkili olduğu ve bebeklerdeki bu eksikliğin yenidoğan sarılığı gelişimine yol açtığı gösterildi.

Anahtar Kelimeler: anne sütü, sarılık, yenidoğan, vitamin B12 eksikliği


Investigation of the Relationship Between Maternal&Neonatal Vitamin B12 Deficiency and Neonatal Hyperbilirubinemia: A Prospective Controlled Study

Meltem Turan1, Hilal Ozkan2, Melike Sezgin Evim3, Nilgün Köksal2
1Uludag University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric
2Uludag University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric, Division of Neonatology
3Uludag University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric, Division of Hematology

INTRODUCTION: The aim in this study was to investigate the role of vitamin B12 deficiency in neonatal hyperbilirubinemia.
METHODS: Term newborns who were breastfed and with hyperbilirubinemia were included in this prospective study. Those with hyperbilirubinemia were assigned to a patient group, and those without hyperbilirubinemia were assigned to a control group. The vitamin B12 levels of all newborns and their mothers were checked.
RESULTS: A total of 154 newborns were included in the study. Vitamin B12 deficiency was significantly higher in the patient group in comparison to the control group. Similarly, vitamin B12 levels of mothers were significantly lower in the patient group. The mean bilirubin level and phototherapy need were found to be significantly higher in patients with vitamin B12 deficiency.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study showed that vitamin B12 deficiency in the mother is related to vitamin B12 deficiency in the newborn, which significantly leads to neonatal hyperbilirubinemia.

Keywords: breast milk, hyperbilirubinemia, newborn, vitamin B12 deficiency


Meltem Turan, Hilal Ozkan, Melike Sezgin Evim, Nilgün Köksal. Investigation of the Relationship Between Maternal&Neonatal Vitamin B12 Deficiency and Neonatal Hyperbilirubinemia: A Prospective Controlled Study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Hilal Ozkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar