. 0; 0: 0-0

Türkiye'de Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi'nin 10 Yıllık Sağkalım Analizi

Mehmet Fatih Orhan
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematolojisi Ve Onkolojisi Bilim Dalı, Sakarya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Ülkemizde çocuklardaki hematolojik ve onkolojik hastalıklar; uygun tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaz ise ölüm, sakatlık ve geç yan etkilerinin yüksek olması nedeniyle özel bir önem arz etmektedir. Türkiye’de Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi yan dal uzmanlığına yerleşme ve mezuniyet sonrası sürecin son 10 yılının analiz edilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı, Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) Yerleşenler Listesi, İsteğe bağlı iller arası yer değiştirme suretiyle atanma kuraları, Yükseköğretim Akademik Arama motoru ve Ek ödeme Yönetmeliği incelenmiştir.
BULGULAR: Son 10 yılda, 340 kontenjanın 190’ına yerleşen olmuş ve 150 tanesi boş kalmıştır. Verisi incelenen ilk iki yılda %100 yerleştirme oranları son iki yıl içinde %7 ve %17’ye düşmüştür. Tüm merkezlere 10 yıllık ortalama yerleşme oranı %44 olarak hesaplanmıştır. Minimum 46, maksimum 85 puan ile Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi’ne yerleşme gerçekleşmiş olup tüm merkezlerin alım puan ortalaması 65 puan olmuştur. Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji EAH, 16 yerleşme sayısı ile tüm merkezler içinde en yüksek yerleşme sayısını göstermiştir. İstanbul Tıp Fakültesi, 75 ile en yüksek ortalama puanla uzmanlık öğrencisi alan merkez olmuştur. ÖSYM tarafından yerleştirilen 212 kişiden asistanlık sürecini tamamlayan ve atanan 139 kişi tespit edilmiştir. Eş ve Mazeret kurası dahil olmak üzere DHY kuralarında İstanbul (22) ve Ankara (16) başı çekmiş, Diyarbakır’a 12 kişi atanmış, 11 uzman ile Şanlıurfa takip etmiştir. YÖK veri tabanında Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi alanını bildiren toplam akademisyen sayısı 168 olup, profesör kadrosunda 98 kişi tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türkiye’de Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi branşının kan kaybettiği, özellikle son 3 yıldır tercih edilme oranlarında ciddi azalışlar olduğu bilinmektedir. Bu azalmanın tıp fakültesi eğitimi ve pediatri uzmanlığının seyri ile doğrusal bir ilişki yaşadığı değerlendirilmiştir. Şimdiye dek her yıl ortalama 14 Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi uzmanı yetişirken bundan sonraki süreçte 2-3 uzman yetişeceği öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığı, Personel Dağılım Cetvelinde Türkiye’nin 41 ilinde 177 Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi uzmanı ile çalışacağını planlamıştır. Batman, Malatya ve Sivas’a öngörülen PDC’nin son 10 yılda 3 katı kadar uzman atanması, bazı illerde sorun olduğunu göstermektedir. 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılmasına dair kanun kapsamında yandal uzmanı istihdam etmek çözüm yollarından biridir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Hematoloji, Onkoloji, Türkiye, Akademisyen


10-Year Survival Analysis of Pediatric Hematology and Oncology in Turkey

Mehmet Fatih Orhan
Department of Pediatric Hematology and Oncology, Faculty of Medicine, Sakarya University, Sakarya, Turkiye

INTRODUCTION: Hematological and oncological diseases in children in our country; If appropriate diagnosis and treatment methods are not applied, it has particular importance due to the high rate of death, disability, and late side effects. It is aimed to analyze the last ten years of placement and post-graduation period in Pediatric Hematology and Oncology in Turkey.
METHODS: Pediatric Hematology and Oncology Specialization Education Core Curriculum, Minor Specialization Education Entrance Examination (YDUS), State Service Obligation (DHY) Settlement List, Optional rules for appointment by inter-provincial relocation, Higher Education Academic Search Engine and Additional Payment Regulations examined.
RESULTS: In the last ten years, 190 of the 340 places have been settled, and 150 remain vacant. 100% placement rates in the first two years, the data of which were analyzed, decreased to 7% and 17% in the last two years. The 10-year average settlement rate in all centers was calculated as 44%. With a minimum score of 46 and a maximum score of 85, placement in Pediatric Hematology and Oncology was achieved, and the average score of all centers was 65 points. Out of 212 people placed by ÖSYM, 139 who completed the assistantship process and were appointed were identified. Istanbul (22) and Ankara (16) took the lead in DHY draws, including the Spouse and Excuse draw; 12 people were assigned to Diyarbakir, followed by Sanliurfa with 11 experts. The total number of academicians reporting the field of Pediatric Hematology and Oncology in the YÖK database is 168, and 98 professors have been identified.
DISCUSSION AND CONCLUSION: While an average of 14 Pediatric Hematology and Oncology specialists have been trained every year until now, it is predicted that 2-to 3 specialists will be trained in the next period. The Ministry of Health has planned to work with 177 Pediatric Hematology and Oncology specialists in 41 provinces of Turkey in the Personnel Distribution Chart. The appointment of 3 times as many experts in the last ten years as the PDC envisaged in Batman, Malatya, and Sivas shows that there are problems in some provinces.

Keywords: Child, Hematology, Oncology, Türkiye, Academician


Mehmet Fatih Orhan. 10-Year Survival Analysis of Pediatric Hematology and Oncology in Turkey. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Mehmet Fatih Orhan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar