. 0; 0: 0-0

HDL Kolesterol Düzeyinin Kawasaki Hastalığı Teşhisinde Olası Rolü

Gökmen Akgün1, Eviç Zeynep Başar2, Kübra Uçak3, Emre Usta4, Özlem Kayabey5, Kadir Babaoğlu2
1Darıca Farabi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediyatrik Kardiyoloji Bilim Dalı, Kocaeli
3Dereli İlçe Devlet Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, Giresun
4Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Samsun
5Mersin Şehir Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Mersin

GİRİŞ ve AMAÇ: Kawasaki hastalığı (KH) spesifik serum belirteci olmayan multisistemik bir vaskülittir. Çalışmamızın amacı, Kawasaki hastalığı tanısı ile izlenen hastalarında serum lipid profilinden özellikle HDL kolesterol (HDL-K) düzeyinin diğer ateşli hastalıklardan farklı olup olmadığını ve fark varsa Kawasaki hastalığında tanı aracı olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kawasaki hastalığı tanısı alan 41 hasta (Grup 1) ile viral veya bakteriyel kaynaklı ateşli hastalığı olan 30 hastanın (Grup 2) değerlendirildiği prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik ve klinik özellikleri değerlendirildi. Tüm kan örnekleri hastalığın akut döneminde alındı. Bebekler için dört saat ve küçük çocuklar için sekiz saat aç kaldıktan sonra serum total kolesterol, HDL-K, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K), trigliserid (TG), C-reaktif protein (CRP), tam kan sayımı ve diğer biyokimyasal parametreler çalışıldı. Ayrıca Kawasaki hastalığı ile takip edilen hastalar, inkomplet ve komplet vakalar ve koroner arter tutulumu olan ve olmayan hastalar olarak alt gruplara ayrılarak kendi içlerinde karşılaştırıldı.
BULGULAR: Kawasaki hastalığı grubunda ortalama serum HDL kolesterol (HDL-K) düzeyi ateşli hastalık grubundan anlamlı derecede düşük saptandı (13,8±8,8 mg/dl ve 37,6±18,7 mg/dl, p<0.001). Her iki grup arasında trigliserit düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttu (Grup1: 183 ± 96 mg/dl ve Grup2: 121 ± 70mg/dl, p=0,001). Ateşli hastalık, komplet KH ve inkomplet KH olan hastalar arasında HDL-K düzeyleri, eritrosit sedimantasyon hızları, C-reaktif protein ve trigliserit düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptadık (p<0,001; p: 0,007, p<0,001, p<0,001, p<0,001, p: 0.01, sırasıyla). Kawasaki hastalığı tanısını doğrulamak için serum HDL-K düzeyinin en uygun eşik değeri ≤ 23 mg/dl idi. AUC 0.88 idi (%95 güven aralığı: 0,78-0,94, p<0,001) saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız, Kawasaki hastalığı tanısı alan hastalarda, serum HDL-C seviyesinin akut ateşli enfeksiyon geçiren hastalara göre daha düşük olduğunu gösterdi. Düşük serum HDL-C düzeyinin (≤ 23mg\dl) varlığı, inkomplet Kawasaki hastalığının tanısını koymada yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Kawasaki Hastalığı, Koroner Arter tutulumu, Serum HDL Kolesterol


May HDL Cholesterol Level Has a Role In The Diagnosis of Kawasaki Disease?

Gökmen Akgün1, Eviç Zeynep Başar2, Kübra Uçak3, Emre Usta4, Özlem Kayabey5, Kadir Babaoğlu2
1Department Of Pediatric Cardiology, Health Science University, Darıca Farabi Training And Research Hospital, Kocaeli
2Department Of Pediatric Cardiology, Kocaeli University, Kocaeli
3Department Of Pediatric Health And Diseases, Dereli State Hospital, Giresun
4Department Of Pediatric Cardiology, Health Science University, Samsun Training And Research Hospital, Samsun
5Department Of Pediatric Cardiology, Mersin City Hospital, Mersin

INTRODUCTION: Kawasaki disease is a multisystemic vasculitis that has no specific serum marker. The aim of our study is to evaluate whether the serum lipid profile, specifically HDL cholesterol (HDL-C) level, in Kawasaki disease (KD) differs from that in other febrile illnesses and if so, it can be used as a diagnostic tool in distinguishing KD from other febrile illnesses.


METHODS: We examined prospectively 41 patients with KD (Group1) and 30 patients with febrile illness of viral or bacterial origin (Group2). The patients' demographic and clinical characteristics were analyzed. All blood samples were taken during the disease's acute phase. After fasting for four hours in newborns and eight hours in young children, serum total cholesterol (TC), HDL-C, triglyceride (TG), C-reactive protein (CRP), complete blood count, and other biochemical markers were determined. Group 1 was further divided into subgroups as incomplete vs complete cases and patients with vs without coronary artery involvement.
RESULTS: Mean serum HDL-C level in Kawasaki disease group was significantly lower than in the febrile illness group (13.8±8.8 mg/dl vs 37.6±18.7 mg/dl, p<0.001). A statistically significant difference in triglyceride levels was also present between both groups (Group1: 183 ± 96 mg/dl vs Group2: 121 ± 70mg/dl, p=0.001). We detected a significant difference in terms of HDL-C levels, erythrocyte sedimentation rates, C-reactive protein, and triglyceride levels between patients with febrile illness, complete KD, and incomplete KD (p<0.001; p: 0.007, p<0.001, p: 0.01, respectively). The most appropriate cut-off value of serum HDL-C level for affirming KD was ≤ 23 mg/dl. The area under the curve was 0.88 (95% confidence interval: 0.78-0.94, p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study showed that serum HDL-C level is lower in patients with Kawasaki disease than in those with acute febrile infectious disease. Presence of low serum HDL-C level (≤ 23mg\dl) may be helpful in establishing the diagnosis of incomplete Kawasaki disease.

Keywords: Kawasaki disease, Coronary Artery involvement, serum HDL-C level


Gökmen Akgün, Eviç Zeynep Başar, Kübra Uçak, Emre Usta, Özlem Kayabey, Kadir Babaoğlu. May HDL Cholesterol Level Has a Role In The Diagnosis of Kawasaki Disease?. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Eviç Zeynep Başar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar