. 0; 0: 0-0

Kronik İdiopatik Trombositopenik Purpuralı Çocuklarda Psikopatolojik Değerlendirme

Utku Aygüneş1, Ayla Uzun Çiçek2
1Acıbadem Adana Hastanesi, Pediatrik Hematoloji/Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Birimi, Adana
2Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Sivas

GİRİŞ ve AMAÇ: İdyopatik trombositopenik purpura (İTP); tanı tedavi ve takip sürecinde fiziksel ve ruhsal zorlanmalar yaşanan kronikleşme riski olan bir hastalıktır. Bu çalışmada, kronik İTP’li çocuklarda psikiyatrik ölçekler kullanarak psikolojik durumu, psikopatolojinin önemini ve anlamlılığını saptamayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 3. Basamak sağlık merkezinde takip edilmekte olan 3-18 yaş arası kronik İTP’li hastalarımıza ait kayıtlar değerlendirilmek üzere toplanarak kesitsel çalışma yapılması planlandı. Çalışmaya 35 kronik İTP ve yaş ve cinsiyet benzer 40 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Uzman psikikiyatrist eşliğinde hastalar, sağlıklı kontrol grubu ve ebeveynleri psikolojik durumları etkinliği kanıtlanmış veri toplama araçları ile değerlendirildi.
BULGULAR: Kronik İTP’li grupta Rosenberg benlik saygısı ölçeği puanı ortalama değerleri, annenin Beck umutsuzluk ölçeği puanı ortanca değerleri, annenin algılanan stres ölçeği puanı ortalama değerleri, güçler güçlükler annebaba formu toplam güçlük puanı ortanca değerleri, güçler güçlükler annebaba formu sosyal davranışlar ortanca değerleri, güçler güçlükler ergen formu toplam güçlük puanı ortanca değerleri arasında (her biri için p<0.001), güçler güçlükler ergen formu sosyal davranışlar değerlendirmesinde her iki grup arasında fark bulunmuştur (p=0,003). Diğer değişkenlerin dağılımları arasında hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,050).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çocukluk çağında kronik İTP’de dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, davranış sorunları, duygusal sorunlar, akran sorunları, sosyal davranış ve benlik problemleri sık görülmektedir. Bu zorlayıcı durum ebeveynleri de etkilemektedir. Kronik İTP’nin de diğer kronik hastalıklar gibi kronik, başa çıkılması güç ruhsal sorunlara yol açtığı bilinmeli ve hastalığın medikal tedavisi beraberinde bu psikiyatrik sürecin de yönetilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı, idyopatik trombositopenik purpura, psikiyatri.


Psychopathological Evaluation In Children with Chronic Idiopathic Trombocytopenic Purpura

Utku Aygüneş1, Ayla Uzun Çiçek2
1Department of Pediatric Hematology/Oncology and Bone Marrow Transplantation, Acibadem Adana Hospital, Adana, Turkey
2Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Sivas, Turkey

INTRODUCTION: Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) is a disease with a risk of becoming chronic in which physical and mental difficulties are experienced during diagnosis, treatment and follow-up. In this study, we aimed to determine the psychological status, importance and significance of psychopathology in children with chronic ITP using psychiatric scales.
METHODS: It was planned to conduct a cross-sectional study by collecting the records of our patients with chronic ITP aged 3-18 years, who are being followed in the 3rd level health center, for evaluation. The study included 35 chronic ITP and 40 age- and sex-matched healthy volunteers. The psychological states of the patients, healthy control group and their parents were evaluated with the help of proven data collection tools under the guidance of a specialist psychiatrist.
RESULTS: In the chronic ITP group, a difference was found between the Rosenberg self-esteem scale mean scores, mother's Beck hopelessness scale median scores, mother's perceived stress scale mean scores, strengths difficulties parent form total difficulty score median, strengths parental form social behavior median values, median values of the adolescent form total strengths difficulty score (p<0.001 for each), and between the two groups in the assessment of strengths and difficulties adolescent form social behaviors (p=0.003). There was no statistically significant difference between the distribution of other variables between the patient and control groups (p>0.050).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Attention deficit, hyperactivity, behavioral problems, emotional problems, peer problems, social behavior and ego problems are common in chronic ITP in childhood. This challenging situation also affects parents. It should be known that chronic ITP, like other chronic diseases, causes chronic and intractable mental problems, and this psychiatric process should be managed together with the medical treatment of the disease.

Keywords: childhood, idiopathic thrombocytopenic purpura, psychiatry.


Utku Aygüneş, Ayla Uzun Çiçek. Psychopathological Evaluation In Children with Chronic Idiopathic Trombocytopenic Purpura. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Utku Aygüneş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar