. 0; 0: 0-0

Çocuklarda aşı reddi ve tereddüdü ile ilişkili faktörler: Toplum temelli bir çalışma

Binali Catak1, HAYRUNNİSA BEKİS BOZKURT2, Can Öner3
1Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD
2Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD
3Kartal Dr Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Bebek ve çocuk hastalıklarını ve ölümlerini önlemede en uygun maliyetli yöntemlerden biri çocukların aşılanmasıdır. Bu çalışmanın amacı, ebeveynlerin çocukluk çağı aşılarını reddetme kararlarının altında yatan faktörleri belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmanın evrenini, çocuklarının çocukluk çağı aşılarını resmi olarak reddeden 180 aile oluşturmuştur. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır.
BULGULAR: Sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeyi yüksek olan ve sağlık hizmetlerine erişen ebeveynlerde aşı reddi daha yaygındı. Aşı reddinin en önemli nedenleri, aşı üretimini ticari bir pazar olarak görmek ve aşıların yararlarından çok yan etkilerinin olduğuna inanmaktır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Aşı reddinde en önemli etken medyanın olumsuz propagandasıydı. Bu nedenle medyada aşıya karşı yapılan propaganda hem uluslararası hem de ulusal düzeyde sınırlandırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Aşı, çocukluk aşısı, aşı reddi, Türkiye


Underlying factors of childhood vaccine refusal and hesitancy: A population based study

Binali Catak1, HAYRUNNİSA BEKİS BOZKURT2, Can Öner3
1Kafkas University School of Medicine, Department of Public Health
2Kafkas University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics
3Kartal Dr Lütfi Kırdar City Hospital, Department of Family Medicine

INTRODUCTION: Vaccination of children is one of the most cost-effective methods in preventing infant and child diseases and deaths. The aim of this study was to determine the underlying factors of parents’ decisions on childhood vaccine refusal.
METHODS: The population of this descriptive study consisted of 180 families that officially rejected the childhood vaccination of their children. The data was collected by the face-to-face interview technique.
RESULTS: Vaccine refusal was more common in parents with higher socioeconomic and sociocultural levels and who accessing health services. The most important reasons for vaccine refusal were, regarding vaccine production as a commercial market and believing that vaccines had more side effects than their benefits.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The most important factor in vaccine refusal was the negative propaganda of the media. Therefore, the propaganda in the media against vaccination should be limitedatbothinternational and national level.

Keywords: Vaccine, childhood vaccine, vaccine refusal, vaccine rejection, Turkey


Binali Catak, HAYRUNNİSA BEKİS BOZKURT, Can Öner. Underlying factors of childhood vaccine refusal and hesitancy: A population based study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Can Öner, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar