. 0; 0: 0-0

Toplum Sağlığı için giderek artan tehlike aşı reddi önlenebilir mi?

Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül İşler Dalgıç
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Antalya

Aşılama çeşitli hastalıkların mortalite ve morbiditesini azaltmada etkili, uygun maliyetli ve kabul edilmiş bir yöntem olarak toplum sağlığının en önemli başarıları arasında gösterilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Mart 2018 raporunda küresel bağışıklamanın yılda 2–3 milyon ölümü engellediği açıklaması aşılamanın toplum sağlığı için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Son yıllarda aşılamanın kanıtlanmış faydaları iyi bilinmesine rağmen çocukluk çağındaki aşılanma oranlarında global bir düşüş yaşanmaktadır. Avrupa’da 2017 verilerine göre kızamık vaka sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık üç kat arttığı ve tanı alan vakaların %87’sinin aşılanmayı reddettiği tespit edilmiştir. Yine Avrupa’da boğmaca, tetanoz ve difteri aşısı ile bağışıklama oranı %92’ye, Amerika’da %91’e kadar düşmüştür. Türkiye’de ise genel aşılanma oranlarında düşüş yaşandığı belirlenmiştir. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, konjuge pnömokok ve hepatit B aşıları ile bağışıklama oranları 2016 yılında %98 iken sonraki yılda %96’ya gerilemiştir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılı için belirlediği 10 küresel sorun içerisinde aşı reddine de yer vermiştir. Toplumda aşı tereddüdünü azaltmak ve aşılanma oranlarını artırmak için çok disiplinli bir çabaya gereksinim vardır. Bu bağlamda aşı karşıtlığını önlemek toplumsal bir sorumluluk olup sağlık personelinden, medya çalışanlarına hatta politikacılara önemli görevler düşmektedir. Literatürde aşı reddinin nedenlerine yönelik çalışmalar olmakla birlikte önlemeye yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu derlemenin amacı aşı ret ve tereddüt nedenleri doğrultusunda aşı karşıtlığını önlemeye yönelik girişimlerin sunulmasıdır. Derlemede verilen öneriler doğrultusunda yapılacak girişimsel çalışmalarla aşı ret ve tereddütlerinin önlenebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Aşı reddi, aşı tereddüdü, çocuk, aşı karşıtlığı, bağışıklama


Can vaccine rejection, an increasing danger to Public Health, be prevented?

Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül İşler Dalgıç
Department Of Pediatric Nursing, Faculty Of Nursing, Akdeniz University, Antalya, Turkey

Vaccination is an effective, cost-effective and accepted method for reducing mortality and morbidity of various diseases. It is also considered one of the most important achievements of public health. The World Health Organization's March 2018 report states that global immunization prevents 2-3 million deaths annually, proving how important vaccination is important to public health. Although the proven benefits of vaccination are well known in recent years, there has been a global decline in immunization rates in childhood. According to 2017 data in Europe, the number of measles cases increased approximately threefold compared to the previous year and 87% of the diagnosed cases refused to be vaccinated. Again in Europe, the immunization rate with pertussis, tetanus and diphtheria vaccines has decreased to 92% and in the US it has decreased to 91%. In Turkey, it was determined that the overall decline in vaccination rates. In Turkey, it was determined that the overall decline in vaccination rates. Immunization rates of measles, rubella, mumps, diphtheria, acellular pertussis, tetanus, conjugated pneumococcal and hepatitis B vaccines decreased from 98% in 2016 to 96% in the following year. The World Health Organization has included vaccine rejection among the 10 global problems identified for 2019. A multidisciplinary effort is needed to reduce vaccine hesitation and increase vaccination rates in the community. In this context, preventing anti-vaccination is a social responsibility and it has important duties for health personnel, media workers and even politicians. Although there are studies on the causes of vaccine rejection in the literature, no studies have been found to prevent it.The purpose of this review is to present interventions to prevent anti-vaccine in line with the reasons for vaccine rejection and hesitation.Vaccine rejection and hesitations are thought to be prevented by interventional studies in line with the recommendations given in the review.

Keywords: Vaccine rejection, vaccination hesitation, child, anti-vaccination, immunization


Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül İşler Dalgıç. Can vaccine rejection, an increasing danger to Public Health, be prevented?. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Mustafa Volkan Düzgün, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar