. 0; 0: 0-0

Aşılama reddi yapan ebeveynlerin GETAT'a yönelik tutumlarının değerlendirilmesi

Hilal Koyuncu, Ayşegül Bükülmez, Ayse Oflu
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp fakültesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Aşının bireysel ve toplumsal pek çok faydası olmasına rağmen 'Aşı Kararsızlığı' aşıyla önlenebilir hastalıkların sayısında artışa neden oldu. Çalışmamızın amacı, aşı tereddütüne neden olan fikirlerin geleneksel tıp uygulamalarına ve ilaçlara uyum konusundaki etkisini belirlemek ve ebeveynlerin tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) yöntemlerini tercih etme oranını belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma 2017-2022 yılları arasında 8 yaş altı çocuklarında aşıyı reddeden ebeveynler üzerinde yapıldı. Aşılanan çocukların yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilen ebeveynleri kontrol grubu olarak belirlendi. Ailelerin demografik özellikleri, eğitim düzeyleri, sağlıklı çocuk takibi ve gebelik takibine uyum oranları, geleneksel tıp ve/veya TAT uygulamalarını tercih oranları karşılaştırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya 61'i aşı reddi, 62'si kontrol grubu olmak üzere toplam 123 aile dahil edildi. Aşılamayı reddeden ebeveynlerin oranının son beş yılda arttığı belirlendi. Çalışma grubunda eğitim düzeyi daha yüksek bulundu (p=0,019). Aşının reddedilme nedenleri arasında en sık aşı içeriğine güvensizlik (%72,1) ve dini inançlara uymama (%49,1) yer aldı. Ayrıca çalışma grubunda annelerin gebelikte profilaktik vitamin kullanımı ve tetanoz aşısı yaptırma oranlarının daha düşük olduğu belirlendi (p<0,01). Aşıyı reddeden grupta bebeklere yönelik D vitamini ve demir profilaksisine uyum oranı daha düşük iken (p<0,01), TAT tercih oranı daha yüksekti (p<0,01).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Aşı tereddütü, bireysel, dini, politik ve sosyolojik pek çok faktörün rol oynadığı, halk sağlığını etkileyen karmaşık bir konudur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda olduğu gibi bu araştırma da aşı reddinin en önemli nedeninin "güvensizlik" olduğunu gösteriyor. Aşıyı reddeden grubun eğitim seviyesinin yüksek olması da bu güvensizliğin göstergesi olabilir. Sadece aşının reddedilmesi değil, vitamin ilaçlarının kullanılmaması da güven eksikliğiyle bağlantılı gibi görünüyor. Bu da GETAT yöntemlerinin daha çok tercih edilmesine neden olabilir. Bu sonuçlar, aşıya güvenin sağlanmasının aşı tereddütleriyle mücadelede en büyük adım olduğunu gösteriyor.

Anahtar Kelimeler: Aşı tereddütü, aşı reddi, güven, geleneksel ve tamamlayıcı tıp


'Evaluation of the attitudes of vaccination-hesitant parents towards traditional medicine practices and complementary and alternative medicine

Hilal Koyuncu, Ayşegül Bükülmez, Ayse Oflu
Afyonkarahisar University of Health Sciences Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Afyonkarahisar

INTRODUCTION: Although the vaccine has many individual and social benefits, ‘Vaccine Hesitancy’ has led to an increase in the number of vaccine-preventable diseases. The aim of our study is to determine the effect of ideas that cause vaccine hesitancy to comply with traditional medicine practices and drugs and to determine the ratio of parents' preference for complementary and alternative medicine (CAM) methods
METHODS: This study was performed on the parents who refused vaccination in their children under the age of 8 between the years 2017-2022. Parents of the vaccinated children who were matched for age and gender were determined as the control group. Demographic characteristics of families, education levels, compliance ratios for well-child follow-up and pregnancy follow-up, preference ratios for traditional medicine and/or CAM applications were compared.
RESULTS: A total of 123 families, 61 of whom were vaccine refusal and 62 of the control group, were included in the study. It was determined that the ratio of parents who refuse vaccination have increased in the last five years. The education level was found to be higher in the study group (p=0.019). The most common reasons for vaccine refusal were distrust of the vaccine content (72.1%) and non-compliance with religious beliefs (49.1%). It was also found that the ratios of prophylactic vitamin use and tetanus vaccination of mothers during pregnancy were lower in the study group (p<0.01). While the rate of compliance with vitamin D and iron prophylaxis for infants was lower in the vaccine refusal group (p<0.01), the ratio of preference for CAM was higher (p<0.01).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Vaccine hesitancy is a complex issue that affects public health, in which many individual, religious, political and sociological factors play a role. As with recent studies, this research shows that the most important reason for vaccine rejection is "lack of trust". The higher education level in the vaccine refusal group may also be a sign of this distrust. Not only the rejection of the vaccine, but also the lack of use of vitamin drugs seems to be related to lack of trust. This may also cause TAT methods to be preferred more. These results show that providing trust in vaccination is the biggest step in the fight against vaccine hesitancy.

Keywords: Vaccine hesitancy, vaccine refusal, trust, complementary and alternative medicine


Hilal Koyuncu, Ayşegül Bükülmez, Ayse Oflu. 'Evaluation of the attitudes of vaccination-hesitant parents towards traditional medicine practices and complementary and alternative medicine. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Hilal Koyuncu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar