. 0; 0: 0-0

Çocuklarda Üriner Sistem Enfeksiyon Etkenlerinin Dağılımı ve Antibiyotiklere Duyarlılıklarının Değerlendirilmesi

Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa1, Fatih Çubuk2, Resul Ekrem Akbulut1, Mürşit Hasbek1, Hüseyin Taştanoğlu3
1Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Sivas, Türki̇ye
2Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı
3Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sivas, Türki̇ye

GİRİŞ ve AMAÇ: Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE) çocuk hastalarda sık görülen bakteriyel enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Bu enfeksiyonlar bir yaş üstü kız çocuklarında daha sık görülmektedir. Bu çalışmada merkezimizdeki çocuk hastalara ait idrar kültürlerinde üreme gösteren bakteri dağılımlarının ve ilaç direncinin durumunun araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Ocak 2017-Aralık 2022 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran veya servislerinde yatarak takip edilen hastalara ait idrar kültürü sonuçları dahil edilmiştir. Hastane otomasyon sistemi, hasta dosyaları ve laboratuvar bilgi yönetim sistemi geriye dönük olarak incelenmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 22.0 yazılımı kullanılmıştır. p<0.05 olması anlamlı kabul edilmiştir.
BULGULAR: Çalışmada 889’u (%69.1) kız ve 398’i erkek (%30.9) olmak üzere toplam 1287 çocuk hastalara ait idrar kültüründe anlamlı üreme görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastalar 0-17 yaş aralığında olup, 1-6 yaş çocuklar (%37.6) diğer yaşlara göre daha sık ÜSE tanısı almıştır. Çocuk yaş grubunda en sık ÜSE etkeni Escherichia coli (% 56.6) olarak tespit edilmiştir. Kız ve erkek çocuklarında ilk sırada izole edilen etken E.coli’dir. Ayrıca Klebsiella pneuomoniae, Proteus mirabilis ve K. oxytoca bakterilerinin görülme sıklığı, erkek çocuklarda daha yüksek oranlarda belirlenmiştir (p< 0.05). Çalışmada en sık ÜSE etkeni olarak saptanan E. coli izolatlarında amikasin (%0.6), fosfomisin (%1.0), nitrofurantoin (%1.4), ertapenem (%2.4), imipenem (%0.7) ve meropenem (%0.9) antibiyotiklerine karşı minimal direnç göstermiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada ampirik ÜSE tedavisinde önemli birer alternatif olan amikasin, fosfomisin, nitrofurantoin ve karbapenem grubu antibiyotikler için düşük direnç düzeyleri tespit edilmiştir. Diğer yandan tespit edilen yüksek direnç düzeyleri nedeniyle amoksisilin-klavulanat, trimetoprim-sulfametoksazol ve sefiksim oral antibiyotiklerin ampirik kullanımında daha dikkatli olunması gerektiği ve bu antibiyotikler tercih edilecekse antibiyogram sonuçlarının beklenmesinin uygun bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, ilaç direnci, çocuk


Distribution of Urinary System Infection Agents in Children and Evaluation of Their Susceptibility to Antibiotics

Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa1, Fatih Çubuk2, Resul Ekrem Akbulut1, Mürşit Hasbek1, Hüseyin Taştanoğlu3
1Sivas Cumhuriyet University, Faculty Of Medicine, Department Of Medical Microbiology, Sivas, Turkey
2General Directorate Of Public Health, Department Of Microbiology Reference Laboratories And Biological Products
3Sivas Cumhuriyet University, Faculty Of Medicine, Department Of Child Health And Diseases, Sivas, Turkey

INTRODUCTION: Urinary tract infection (UTI) is among the common bacterial infections in pediatric patients. These infections are more common in girls over one year old. This study aimed to investigate the bacterial distribution and drug resistance status in urine cultures of pediatric patients in our center.
METHODS: Urine culture results of patients who were presented to the outpatient clinics or were admitted to the Sivas Cumhuriyet University hospital between January 2017 and December 2022 were included in the study. The hospital automation system, patient files, and laboratory information management system were examined retrospectively. Statistical analysis was performed using the SPSS 22.0 software. A P-value of <0.05 was deemed significant.
RESULTS: Significant growth was observed in the urine cultures of a total of 1287 pediatric patients, 889 (69.1%) girls and 398 boys (30.9%). The patients included in the study were between the ages of 0-17, and children aged 1-6 (37.6%) were diagnosed with UTI more frequently than other ages. The most common UTI agent in the pediatric age group was Escherichia coli (56.6%). The first agent isolated in girls and boys is E.coli. Additionally, the prevalence of K. pneumoniae, P. mirabilis and K. oxytoca bacteria was higher in boys (p < 0.05). E. coli isolates showed minimal resistance to such as amikacin (0.6%), fosfomycin (1.0%), nitrofurantoin (1.4%), ertapenem (2.4%), imipenem (0.7%) and meropenem (0.9%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, low resistance levels were detected for amikacin, fosfomycin, nitrofurantoin and carbapenem group antibiotics, which are important alternatives in the empirical treatment of UTI. On the other hand, due to the high resistance levels detected, it is thought that more caution should be exercised in the empirical use of amoxicillin-clavulanate, trimethoprim-sulfamethoxazole and cefixime. If these antibiotics are to be preferred, waiting for the antibiogram results is an appropriate approach.

Keywords: Urinary tract infection, drug resistance, pediatric


Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa, Fatih Çubuk, Resul Ekrem Akbulut, Mürşit Hasbek, Hüseyin Taştanoğlu. Distribution of Urinary System Infection Agents in Children and Evaluation of Their Susceptibility to Antibiotics. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar